Επί τέσσερα έτη χωρίς μέσα ατομικής προστασίας υπάλληλοι του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στους τομείς της Καθαριότητας και των μικρών έργων

Εργάτες καθημερινά εκτεθειμένοι...

Σε 30 δόσεις η “αποζημίωσή” τους για το διάστημα από 2013 έως και 2016, ενώ ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για το 2017

Απόλυτα εκτεθειμένοι ως προς το κομμάτι της προσωπικής ασφάλειας και υγείας τους, όσο όμως και της σωματικής ακεραιότητάς τους βρίσκονταν υπάλληλοι του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, καθημερινά, επί τέσσερα έτη, αφού δεν τους χορηγούνταν τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας.

Συγκεκριμένα, εργάτες από τους τομείς της καθαριότητας και των μικρών έργων κατά κύριο λόγο, εκτελούσαν σε καθημερινή βάση τις υποχρεώσεις τους, χωρίς ωστόσο ο Δήμος – από την προηγούμενη θητεία μέχρι και σήμερα – να μπορεί να τους παρέχει τον απαιτούμενο εξοπλισμό για τις ιδιαιτέρως βαριές και “επώδυνες” εργασίες τους, γεγονός που σε πολλές περιπτώσεις σήμανε ακόμη και την προσωπική οικονομική επιβάρυνσή τους.

Αξίζει να διευκρινισθεί εξ αρχής, πως, αρκετοί εργάτες σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας είχαν προμηθευτεί μόνοι τους απαραίτητα μέσα προστασίας ώστε να είναι προστατευμένοι στην καθημερινή δουλειά τους.

Συνολικά, το σοβαρό θέμα ήρθε στο προσκήνιο, κατόπιν δυνατότητας διευθέτησής του από το αρμόδιο Υπουργείο και τη σχετική ρύθμιση που περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ, αφού το δημοτικό συμβούλιο κλήθηκε το βράδυ της Δευτέρας να αναγνωρίσει την οφειλή σε χρήματα προς τον κάθε εργάτη του Δήμου, αλλά και να αποφασίσει τον τρόπο και χρόνο καταβολής των ποσών που κατά κάποιο τρόπο λογίζονται και ως “αποζημίωση” για τα παρελθόντα έτη.

Στη σχετική εισήγηση προχώρησε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Αλέξης Αθανασίου γνωστοποιώντας πως, το ύψος των χρημάτων που οφείλει να καταβάλει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης προς 100 εργάτες – υπαλλήλους του, ανέρχεται σε 77.211,70 ευρώ και προγραμματίζεται να δοθεί σε 30 δόσεις.

Αναδρομική καταβολή για τέσσερα έτη (2013 - 2016)

Συγκεκριμένα, η Δημοτική Αρχή με φόντο τη ρύθμιση που υπάρχει στο νομοσχέδιο για τη νέα λειτουργία τον ΟΤΑ, εκτίμησε με την Οικονομική Υπηρεσία τη δυνατότητα καταβολής των χρημάτων, όπως κλήθηκε να πράξει και κάθε Δήμος που αντιμετώπισε το ίδιο θέμα και δεν μπόρεσε να χορηγήσει τα μέσα ατομικής προστασίας στους υπαλλήλους του στον κατάλληλο χρόνο.

Όπως εξήγησε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου προς το σώμα του δημοτικού συμβουλίου, “Μεγάλος ντόρος έχει γίνει για το συγκεκριμένο θέμα” ωστόσο σήμερα, εξήγησε πως είναι θετική η εξέλιξη διευθέτησής του, αφού εκτός από την “αποζημίωση” των υπαλλήλων, οι ίδιοι από το 2017 και μετά, θα έχουν το αυτονόητο, δηλαδή το σύνολο των μέσων προστασίας που χρειάζονται προκειμένου να διασφαλίζουν την προσωπική υγεία τους και τη σωματική ακεραιότητά τους.

Σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η σημερινή Δημοτική Αρχή, ο κ. Αθανασίου πρόσθεσε πως, “έχουμε πλέον μία εικόνα για το τί δικαιούται ο κάθε ένας για τα έτη 2013 έως και 2016 σε χρήμα, μετά και το άρθρο του νόμου που το επέτρεψε και μας έλυσε τα χέρια εν ολίγοις” αφού όπως συμπλήρωσε, “καταλαβαίνετε ότι διαφορετικά, θα έπρεπε να κάνουμε διαγωνισμό για όλα αυτά τα έτη για μέσα ατομικής προστασίας για παρελθόντα έτη, που δεν θα είχε και νόημα”.

Αξίζει να σημειωθεί πως το μικρότερο ποσό – οφειλή αφορά σε 66 ευρώ περίπου και η υψηλότερη οφειλή πλησιάζει το ποσό των 1.400 ευρώ.

Αν και ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλος Χρυσαφίδης ρώτησε δημοσίως για τους λόγους που επί τέσσερα έτη δεν ήταν εφικτή η χορήγηση των μέσων ατομικής προστασίας προς τους υπαλλήλους, ωστόσο, ο κ. Αθανασίου, προτίμησε να αναφέρει γενικόλογα πως η διαδικασία “κόλλησε” σε χρόνο περασμένης θητείας, εξηγώντας πως δεν τίθεται λόγος πλέον και αφού ρυθμίζεται το ζήτημα, να παρελθοντολογήσει.

“Όλα αυτά τα χρόνια γιατί δεν τα έπαιρναν αυτά που δικαιούνται αυτοί οι άνθρωποι” ρώτησε σχετικά ο Παύλος Χρυσαφίδης, με τον Αλέξη Αθανασίου να αναφέρει μόνον πως, “Η συγκεκριμένη διαδικασία για τα μέσα ατομικής προστασίας ουσιαστικά μπλόκαρε κάποια στιγμή και η εισήγηση από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος δεν έγινε για κάποια έτη ώστε να γίνει ο συγκεκριμένο διαγωνισμός”.

Όπως είχε υποστηρίξει μάλιστα και στην Οικονομική Επιτροπή, δεν είναι ένα πρόβλημα που αντιμετώπισε μόνον ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, αλλά προκλήθηκε πανελλαδικά κι ως εκ τούτου, σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, “δεν έχει σημασία η παρελθοντολογία. Αυτό που θα γίνει είναι ότι οι εργαζόμενοι θα πάρουν τα μέσα ατομικής προστασίας για το 2017 σε είδος και για τα προηγούμενα έτη σε χρήμα”.

Σε 30 δόσεις η καταβολή των οφειλών για το σύνολο των υπαλλήλων, ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει ο Δήμος

Στο πλαίσιο της εισήγησης που έθεσε προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο η Δημοτική Αρχή, προτεινόταν η καταβολή των ποσών σε 36 ισόποσες δόσεις προς τους εργάτες στους τομείς της Καθαριότητας και των μικρών έργων, ωστόσο, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών τροποποίησε την πρόταση, γνωστοποιώντας πως τελικά είναι εφικτή η αποπληρωμή από πλευράς Δήμου σε 30 δόσεις.

Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, η πλευρά τω εργαζομένων είχε αιτηθεί τη συρρίκνωση του χρόνου καταβολής, ωστόσο, ο ίδιος διευκρίνισε πως μέχρι και τριάντα δόσεις μπορεί να ανταποκριθεί ο Δήμος, χωρίς να σημάνει αύξηση τελών για τους δημότες.

“Μετά από αίτημα των εργαζομένων, τη μόνη αλλαγή που θα ήθελα να κάνω στην εισήγηση και παρακαλώ να το ψηφίσετε είναι να εγκρίνετε την καταβολή των παραπάνω οφειλών προς τους υπαλλήλους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης σε τριάντα ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αντί των 36” υπογράμμισε σχετικά, προσθέτοντας παράλληλα πως, αν και αιτήθηκαν μικρότερο χρόνο οι εργάτες, ωστόσο τους ειπώθηκε πως, “πρέπει να μπούμε σίγουρα και στο τρίτο έτος”, καθώς υποστήριξε πως, “με αυτόν τον τρόπο θα μας βγει χωρίς αύξηση δημοτικών τελών”.

Από την πλευρά του, ο κ. Αθανασίου συμπλήρωσε μάλιστα πως, “Όσον αφορά το θέμα με τις 36 δόσεις να πω ότι τόσο περιθώριο μας έδινε ο νόμος”, επαναλαμβάνοντας μάλιστα πως, από ανταποδοτικά τέλη δεν θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν τα εν λόγω ποσά των “αποζημιώσεων” αφού όπως πρόσθεσε, “τα ανταποδοτικά έχουν μία μικρή επικινδυνότητα. Δηλαδή αν δε σου βγαίνει ο προϋπολογισμός, πρέπει να κάνεις αύξηση τελών”.

Συζήτηση με εργάτες – υπαλλήλους για το αρχικό αίτημά τους περί εξόφλησης σε 24 μήνες

Ο ίδιος μάλιστα επεσήμανε πως, προ της συνεδρίασης έχουν αναπτυχθεί σχετικές συζητήσεις με τους άμεσα ενδιαφερόμενους εργαζομένους, οι οποίοι αρχικώς είχαν αιτηθεί την εξόφλησή τους σε διάστημα 24 μηνών.

“Αυτό που εξήγησα στους εργαζόμενους είναι ότι δεν μπορούμε να μην μπούμε στο γ΄ έτος και να το κάνουμε 24 μήνες αυτό δηλαδή που ζητούσαν” σχολίασε σχετικά, απαντώντας παρακάτω και στην ερώτηση του μέλους της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννη Βρούτση, αναφορικά με τη δέσμευση των ποσών και τους κωδικούς του προϋπολογισμού από τους οποίους θα “βγουν” αυτά τα χρήματα.

“Από ποιον κωδικό θα γίνει αυτή η δαπάνη, πώς θα καλυφθεί;” ρώτησε ο κ. Βρούτσης, σχολιάζοντας μάλιστα αν η μη δυνατότητα συρρίκνωσης του χρόνου καταβολής, προδίδει ή και επιβεβαιώνει κακή οικονομική κατάσταση του Δήμου.

“Το ότι από 36 δόσεις γίνονται 30, δείχνει ότι υπάρχει δυσλειτουργία ή όχι; Δεν υπάρχουν τόσα αποθεματικά ή έσοδα για να καλύψετε πιο γρήγορα αυτά τα χρήματα;”ρώτησε το μέλος της μειοψηφίας, επισημαίνοντας πως, επ΄ ουδενί δεν κάνει λόγο για “εφάπαξ καταβολή” των χρημάτων. “Δεν λέω να γίνει εφάπαξ. Μην παρεξηγηθώ. Όμως, μήπως αυτό φανερώνει ότι δεν είναι τόσο καλά τα οικονομικά του Δήμου;” επανέλαβε ο ίδιος.

Χωρίς να επιθυμεί να απαντήσει στον ανωτέρω σχολιασμό, ο Αλέξης Αθανασίου πρόσθεσε μόνον πως, “είναι διάφοροι οι κωδικοί στους οποίους θα μπουν τα χρήματα γιατί δεν ανήκουν όλοι στην ίδια Υπηρεσία. Κάποιοι εργάτες είναι στην αποκομιδή, κάποιοι είναι ηλεκτρολόγοι, κάποιοι είναι στα μικρά έργα και πάει λέγοντας. Όπου υπάρχει άνθρωπος που δικαιούται αυτά τα μέσα ατομικής προστασίας θα τα πάρει”.

Ανέφερε μάλιστα πως, οι ισόποσες καταβολές θα πραγματοποιούνται παράλληλα με τη μισθοδοσία τους. “Θα τους δίδεται ένα ποσόν μέχρι ο Δήμος να εξοφλήσει αυτά που χρωστάει μαζί με τη μισθοδοσία τους” απάντησε διευκρινιστικά ο ίδιος.

Ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για το 2017. Ξεκινά η χορήγηση των ατομικών μέσων προστασίας

Πέραν του θέματος της καταβολής των χρημάτων για τα έτη 2013 – 2016, η Δημοτική Αρχή ενημέρωσε σχετικά με τις κινήσεις της τόσο για τη φετινή χρονιά, όσο και για το 2018.

Σε σχετική ερώτηση μάλιστα προέβησαν ο Παύλος Χρυσαφίδης, αλλά και ο Γιάννης Βρούτσης, ζητώντας να ενημερωθούν σχετικά με το αν η κάλυψη των εργατών – υπαλλήλων του Δήμου θα συνεχιστεί με καταβολή χρημάτων ή ειδών προστασίας.

“Ήδη ο διαγωνισμός του 2017 για τα μέσα ατομικής προστασίας βαίνει προς ολοκλήρωση” γνωστοποίησε ο Αλέξης Αθανασίου, τονίζοντας παράλληλα πως, αν και η Δημοτική Αρχή αρχικά στόχευε στην ολοκλήρωση των διαδικασιών εντός του μήνα, ωστόσο τελικά θα απαιτηθεί η συμπλήρωση ενός ακόμη ολιγοήμερου διαστήματος.

“Δυστυχώς είχαμε υποσχεθεί στους υπαλλήλους, στους εργαζόμενους που δικαιούνται μέσα ατομικής προστασίας ότι θα τελειώσουμε περίπου στο τέλος Νοεμβρίου, αλλά τελικά θα χρειαστούμε και το α΄ δεκαήμερο του Δεκεμβρίου γιατί ο προσωρινός ανάδοχος δεν μας προσκόμισε τα σωστά χαρτιά” ανέφερε ενημερωτικά, διασαφηνίζοντας πως πλέον, δεν θα δίδονται χρήματα, αλλά ο Δήμος θα είναι υποχρεωμένος για την χορήγηση των μέσων ατομικής προστασίας, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

“Θα πάρουν τα παρελθόντα έτη σε χρήμα και το 2018 έχει προβλεφθεί στον αντίστοιχο κωδικό των ανταποδοτικών για τα μέσα ατομικής προστασίας για όλες τις υπηρεσίες” τόνισε σχετικά o αρμόδιος Αντιδήμαρχος, επαναλαμβάνοντας τέλος, πως, διευθετείται το σοβαρό θέμα τόσο για το 2017, που βαίνει όμως στο τέλος του, όσο και για το 2018 με σκοπό την εξασφάλιση των απαραίτητων μέσων προστασίας για τους εργάτες, ώστε να προστατεύονται σε κάθε επίπεδο στην καθημερινή εργασία τους.