Στο προσκήνιο η πορεία του Καταναλωτικού Συνεταιρισμού (σούπερ μάρκετ) Νεωρίου με φόντο τα ποσά αρκετών χιλιάδων ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ του κτιρίου

Οικονομικές εκκρεμότητες και χρήση δημοτικού ακινήτου

Άμεσα η λήψη απόφασης για την “κάλυψη” του ποσού, σε επόμενη συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου

Έντονος προβληματισμός εγείρεται αναφορικά με τη στάση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης απέναντι στον Καταναλωτικό Συνεταιρισμό (σούπερ μάρκετ) Νεωρίου, το αμέσως προσεχές διάστημα, δεδομένων των δημόσιων αναφορών περί ιδιαιτέρως αρνητικής πορείας που αυτός ακολουθεί, αλλά και με φόντο το ποσό ύψους άνω των 30 χιλ. ευρώ που αφορά στον ΕΝΦΙΑ του δωρεάν παραχωρημένου δημοτικού ακινήτου, το οποίο – όπως κατέστη γνωστό - παραμένει σε εκκρεμότητα.

Αν και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης προ τριετίας σχεδόν, είχε πάρει την απόφαση να συνεχίσει τη δωρεάν παραχώρηση του ακινήτου προς τον Καταναλωτικό Συνεταιρισμό του Νεωρίου, κατόπιν στοιχείων και οικονομοτεχνικής μελέτης που είχε ζητηθεί να παρουσιαστεί στο δημοτικό συμβούλιο (Σεπτέμβριος 2015), προκειμένου να αποδειχθεί ο κοινωφελής και όχι κερδοσκοπικός χαρακτήρας του, ώστε να είναι εφικτή η συνέχιση του χρησιδανείου, ωστόσο σήμερα, οφείλει να ζητήσει νέα κι επίσημη ενημέρωση για τη λειτουργία του, με δεδομένα τα πολλά και αναπάντητα ερωτήματα που συνοδεύουν την υπόθεση.

Πρωτίστως, έγινε γνωστό πως επί τριετία δεν έχει αποδοθεί – καλυφθεί ο ΕΝΦΙΑ για το δημοτικό ακίνητο της οδού Σάκη Καράγιωργα, με αποτέλεσμα σήμερα να ερωτάται η Δημοτική Αρχή ποιος φέρει την ευθύνη, αλλά και ποιός θα κληθεί να καταβάλει το ποσό των 32 χιλ. ευρώ, όπως επίσης, καλείται να απαντήσει αν θα είναι εφικτή ή όχι, η συνέχιση της δωρεάν παραχώρησης του ακινήτου προς το σούπερ μάρκετ του Νεωρίου στην περίπτωση που υπάρξει εξέλιξη και άρα, αλλαγή στο καθεστώς λειτουργίας του, αν εμπλακεί άλλη επιχείρηση, μέσω συνεργασίας ή εξαγοράς.

Αναμφισβήτητα, πρόκειται για μία σοβαρή υπόθεση που ήδη ξεκίνησε να απασχολεί σε δημόσιες συνεδριάσεις, όπως η προχθεσινή, αφού το μεγάλο ακίνητο στο οποίο στεγάζεται, αποτελεί δημοτική περιουσία, η οποία παραχωρήθηκε δωρεάν μετά από κοπιαστικό αγώνα όλων των εμπλεκομένων πλευρών για τη στήριξη του Καταναλωτικού Συνεταιρισμού.

Αρκεί να υπενθυμιστεί μάλιστα πως, από τον Σεπτέμβριο του 2014, είχε λήξει η δεύτερη δεκαετία δωρεάν παραχώρησης του ακινήτου προς τον Καταναλωτικό Συνεταιρισμό, ενώ εκ του νόμου δεν υπήρχε δυνατότητα λήψης νέας σχετικής απόφασης από τον Δήμο. Τότε, τα αιρετά μέλη του δημοτικού συμβουλίου είχαν προχωρήσει σε απόφαση διάθεσης χρονικού περιθωρίου προς το ΔΣ του σούπερ μάρκετ Νεωρίου, ώστε να αποδείξει τον κοινωφελή χαρακτήρα του και να συνεχίσει στο ίδιο καθεστώς της δωρεάν αξιοποίησης του ακινήτου. Η τελική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου τον Σεπτέμβριο του 2015, με φόντο την παρουσίαση απαραίτητων στοιχείων αφορούσε στην εκ νέου δωρεάν διάθεση του κτιρίου της οδού Σάκη Καράγιωργα ως και τη λήξη της τρέχουσας δημοτικής θητείας.

Αναδρομή στα δεδομένα του Σεπτεμβρίου του 2015

Προς σαφή ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού, αξίζει να επισημανθεί πως, τον Σεπτέμβριο του 2015 είχε γίνει γνωστή η απόφαση της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης (Δήμαρχος και Αντιδήμαρχοι) να προτείνει τη συνέχιση της παραχώρησης του ακινήτου, για συγκεκριμένους λόγους. Αυτούσιο το τμήμα της εν λόγω απόφασης που περιλαμβάνει την ουσία της τοποθέτησης του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργου Μαραγκού κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έχει ως ακολούθως: “Η Εκτελεστική Επιτροπή αφού έλαβε υπόψιν (...) 3. Την πρόταση που έκανε στο σώμα ο Δήμαρχος λέγοντας πως μετά την παρουσίαση της επικαιροποιημένης οικονομοτεχνικής μελέτης η οποία εστίασε με επαρκή τεκμηρίωση και επιχειρηματολογία στους λόγους για τους οποίους η επιχείρηση επικαλείται την κοινωφελή λειτουργία της, την ενίσχυση των τοπικών παραγωγών μέσω της προώθησης των προϊόντων τους στα ράφια της, σε σχέση με τον υπάρχοντα ανταγωνισμό με τις άλλες ομοειδείς επιχειρήσεις του κλάδου, καθώς επίσης με τη μέγιστη συμπίεση των λειτουργικών της δαπανών δεν δύναται να καταβάλει ενοίκιο, πράγμα το οποίο πιθανόν να την οδηγούσε σε αναστολή της λειτουργίας της (...) αποφασίζει ομόφωνα α. Τη δωρεάν παραχώρηση του δημοτικού ακινήτου επί των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και Σάκη Καράγιωργα, εμβαδού 2.088 τ.μ. έως και το τέλος της θητείας της παρούσας Δημοτικής Αρχής”.

Στα ανωτέρω, πρέπει να προστεθεί πως, σε δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου είχε γίνει γνωστό ακόμη πως, διατηρούνταν 34 θέσεις εργασίας.

Ανδρ. Γιαλόγλου: Δεδομένης της παραχώρησης, αίτημα ενημέρωσης για την πορεία του σούπερ μάρκετ

Εξ αφορμής των όσων αναφορών γίνονται στην τοπική κοινωνία για τη δύσκολη πορεία που διανύει πλέον το σούπερ μάρκετ του Νεωρίου, τη σοβαρή υπόθεση του τί μέλλει γενέσθαι με αυτό, άνοιξαν κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού οργάνου, δύο εκ των επικεφαλής της μειοψηφίας. Πρώτος, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ανδρέας Γιαλόγλου, ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή σαφή ενημέρωση με φόντο την απόφαση δωρεάν παραχώρησης που είχε αποφασίσει το συλλογικό όργανο αναφορικά με ένα ιδιαιτέρως σημαντικό ακίνητο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, του οποίου κάνει χρήση του σούπερ μάρκετ.

“Ένα θέμα που θέλω να θίξω έχει να κάνει με την πορεία του σούπερ μάρκετ Νεωρίου. Με ανησυχία παρατηρούμε την πορεία του τον τελευταίο καιρό και εμείς που είχαμε αναλάβει αν θυμάστε πρωτοβουλίες τότε για να ανανεωθεί η χρήση του μέσου της παραχώρησης από τον Δήμο” σχολίασε αρχικά ο κ. Γιαλόγλου, επισημαίνοντας μάλιστα πως, “Θυμάστε ότι είχαμε προτείνει τη σύνταξη μίας οικονομοτεχνικής μελέτης προκειμένου να μπορέσει να υπάρξει η απαραίτητη τεκμηρίωση (σσ. για τον κοινωφελή χαρακτήρα της επιχείρησης). Θέλω να ξέρω αν υπάρχει κάποια πληροφόρηση για την πορεία του, δεδομένου ότι το ακίνητο είναι του Δήμου”.

Π. Χρυσαφίδης: Επί τρία έτη σε εκκρεμότητα ο ΕΝΦΙΑ

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλος Χρυσαφίδης, ο οποίος ρώτησε ξεκάθαρα για την οικονομική εκκρεμότητα όσον αφορά στο ποσόν που αντιστοιχεί στον ΕΝΦΙΑ του κτιρίου για τα τρία τελευταία έτη, αναφέροντας μάλιστα από την πλευρά του, πως, γνωρίζει ότι αυτά τα χρήματα έχουν ζητηθεί να καταβληθούν από τον Καταναλωτικό Συνεταιρισμό.

“Mάθαμε ότι τους πήγε ένα – επιτρέψτε μου την έκφραση - “μπουγιουρντί” 32 χιλ. ευρώ ως ΕΝΦΙΑ τριών ετών. Και ρωτάμε (σσ. ως παράταξη), τα προηγούμενα δύο χρόνια γιατί δεν τους πήγαν ανά 1/3 και τώρα που βρίσκεται υπό οικονομική κατάρρευση - αν δεν κάνω λάθος -, τους πάτε μαζεμένο ένα “μπουγιουρντί” 32 χιλ. ευρώ;” ρώτησε σχετικά ο κ. Χρυσαφίδης, ζητώντας να πληροφορηθεί το σώμα του δημοτικού συμβουλίου αναφορικά με τις κινήσεις της Δημοτικής Αρχής. “Τί έφταιξε και δεν το πήγατε αυτό το ποσόν ανά έτος και ξαφνικά το θυμηθήκατε; Δεν έκανε κάποιος καλά τη δουλειά του; Θέλουμε να μάθουμε κ. αντιδήμαρχε” τόνισε παρακάτω, απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Αθανασίου κι επαναλαμβάνοντας μάλιστα σε νέα τοποθέτησή του, πως, ο Δήμος μοιάζει πως χάνει την παρούσα στιγμή 32 χιλ. ευρώ.

Αλ. Αθανασίου: Δεν εστάλη “λογαριασμός”. Θα πάρει απόφαση το δημοτικό συμβούλιο

Αν κι ο σημερινός Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Αλέξης Αθανασίου ανέλαβε προ έτους σχεδόν τα νέα καθήκοντά του, ωστόσο, κλήθηκε να μιλήσει σχετικά με το θέμα και τους χειρισμούς της Δημοτικής Αρχής ως σήμερα, διευκρινίζοντας παράλληλα πως, δεν έχει ζητηθεί από τον Καταναλωτικό Συνεταιρισμό να πληρωθεί το ποσόν, αλλά αντιθέτως, το θέμα θα συζητηθεί σε νέα συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου.

“Θυμάστε τί είχε γίνει πριν τρία χρόνια και όλες τις προσπάθειες που είχαν γίνει και ανέφερε ο κ. Γιαλόγλου για να παραχωρηθεί το συγκεκριμένο κτίριο με ένα χρησιδάνειο ατελώς” ανέφερε αρχικά ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, εξηγώντας πως, βάσει των όσων ορίζονταν στο χρησιδάνειο “ο οποιοσδήποτε φόρος απορρέει από το συγκεκριμένο ακίνητο βαρύνει τον χρησάμενο. Ήταν ο μόνος όρος που έχει αυτό το συγκεκριμένο χρησιδάνειο”.

Ωστόσο, όπως σημείωσε κατηγορηματικά, “Καταρχήν δεν τους εστάλη λογαριασμός. Δεν εστάλη γιατί θα το φέρουμε δημοτικό συμβούλιο να πάρουμε όλοι μαζί την απόφαση”, αφού όπως πρόσθεσε ο ίδιος, “θεωρώ ότι αυτό πρέπει να κάνω”.

Εκφράζοντας εμμέσως την αμηχανία του αναφορικά με το ερώτημα του ποιος φέρει την ευθύνη που κατά τα προηγούμενα έτη, δεν είχε ζητηθεί το ετήσιο ποσό για τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Αθανασίου πρόσθεσε πως, “Μη με ρωτάτε άλλα”, υπενθυμίζοντας πως, “επτά μήνες είμαι στην αντιδημαρχία και αν θέλει ο συνάδελφος (σσ. Γ. Παπαμανώλης) να απαντήσει, ας απαντήσει”.

Θέλησε να κλείσει τη σύντομη απάντησή του στα ανωτέρω ερωτήματα των δύο επικεφαλής, λέγοντας δε, πως, “Έχουμε ένα πολυετές χρησιδάνειο μαζί τους και μπορείς προφανώς να βεβαιώσεις και να αποστείλεις”, συμπληρώνοντας ακόμη πως, “Δεν μπορώ να γνωρίζω αν θα μπορούσαν να το πληρώσουν. Εγώ με τους ανθρώπους ήρθα σε επαφή δύο φορές και μου είπαν, και 50 ευρώ να ήταν η δόση, δεν θα μπορούσαμε, αδυνατούμε αυτή τη στιγμή να το πληρώσουμε”.

Επαναλαμβάνοντας όσα ειπώθηκαν στον ίδιο από την πλευρά του ΔΣ του Καταναλωτικού Συνεταιρισμού του Νεωρίου, ο κ. Αθανασίου, υπογράμμισε πως, “Δημοκρατικά και πολύ ωραία το θέμα θα έρθει στο δημοτικό συμβούλιο. Θα έρθει στο επόμενο και πρέπει να κληθούν και οι άνθρωποι εδώ να μιλήσουν”.

Γ. Παπαμανώλης: Μην προκαταλαμβάνουμε το δημοτικό συμβούλιο. Καμία ανάληψη ευθύνης

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπαμανώλης χωρίς να μιλά σχετικά με το ότι δεν ζητήθηκε η κάλυψη του ΕΝΦΙΑ κατά τα προηγούμενα χρόνια και ειδικότερα όταν ήταν ο ίδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών, τοποθετήθηκε μόνον ως προς την “απαίτηση” να ληφθεί απόφαση κατόπιν συζήτησης, από το δημοτικό συμβούλιο.

“Αναφορικά με το σχόλιο του κ. Χρυσαφίδη, πρέπει να πω ότι ο ίδιος κρούει πόρτες ανοικτές. Δηλαδή αν εκείνος θεωρούσε ότι έπρεπε να πληρωθεί το ποσόν, να το είχε αναφέρει στο δημοτικό συμβούλιο και όχι να περιμένει να το θέσει ο κ. Αθανασίου. Από την άλλη, δεν πρέπει να προκαταλαμβάνουμε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου” σχολίασε ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών, εξηγώντας παράλληλα πως, “Θα πρέπει να περάσει από το δημοτικό συμβούλιο το θέμα. Μπορεί και να μη ψηφιστεί”. Ωστόσο, όπως επανέλαβε, “Μην προκαταλαμβάνουμε το δημοτικό συμβούλιο ή τί φέσι θα πάρει ο κάθε συνάδελφος. Αν ήταν αυτονόητο ότι θα πρέπει να χρεωθεί και αν είχε ποσό το συμβόλαιο προς χρέωση, θα είχε ήδη χρεωθεί. Το θέμα δεν είναι τόσο απλό όμως...”.

Πολιτική ευθύνη και ανύπαρκτη αλληλογραφία

Με αφορμή τις απαντήσεις του κ. Παπαμανώλη, ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου τοποθετήθηκε εκ νέου, θίγοντας την προχειρότητα των κινήσεων και των ενεργειών της Δημοτικής Αρχής σε αυτό το θέμα, αναδεικνύοντας παράλληλα τις πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν και στο πρόσωπο του πρώην αντιδημάρχου Οικονομικών.

“Αν κατάλαβα καλά είχα μομφή από τον κ. Παπαμανώλη γιατί πιο νωρίς δεν ερχόμουν εδώ για να κάνω έλεγχο και να πω αν πληρώθηκε ο ΕΝΦΙΑ. Μα είναι δυνατόν; Τί πράγματα είναι αυτά; Εγώ είπα συγκεκριμένα γιατί οι υπηρεσίες του Δήμου, την πολιτική ευθύνη την έχετε εσείς, δεν ζητήσανε κάθε χρονιά τον ΕΝΦΙΑ; Ρώτησα αν έχετε έγγραφα μεταξύ του σούπερ μάρκετ και του Δήμου και είπε ο κ. αντιδήμαρχος όχι” σχολίασε ο Παύλος Χρυσαφίδης, επισημαίνοντας πως η Δημοτική Αρχή έπραξε “μπακαλίστικα” στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Στα λεγόμενά του, ανταπάντησε ο κ. Παπαμανώλης, επαναλαμβάνοντας πως, “δεν είναι αυτονόητο ότι θα χρεωθεί το Νεώριο, αλλά όπως προειπώθηκε, θα έρθει στο δημοτικό συμβούλιο. Θα αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο. Αν ήταν απαραίτητο να χρεωθεί, δεν θα περνούσε από το δημοτικό συμβούλιο το θέμα”.

Γ. Μαραγκός: Συνάντηση και αναμονή για το καθεστώς λειτουργίας

Τη συζήτηση ολοκλήρωσε με την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός ο οποίος μεταξύ άλλων, επιβεβαίωσε τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το σούπερ μάρκετ Νεωρίου, γνωστοποιώντας παράλληλα, μία πρόσφατη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του ΔΣ του Καταναλωτικού Συνεταιρισμού.

“Όλοι είμαστε μάρτυρες μίας κατάστασης που βιώνει τους τελευταίους μήνες δύσκολης επιχειρησιακής λειτουργίας και ρευστότητας το σούπερ μάρκετ Νεωρίου. Πριν από περίπου 25 μέρες, με επισκέφθηκαν σε συνέχεια αιτήματος δικού τους στο γραφείο μου, ο πρόεδρος κι άλλο ένα μέλος από το διοικητικό συμβούλιο. Με ενημέρωσαν για τα καθέκαστα” ανέφερε αρχικά ο Γιώργος Μαραγκός, θέτοντας επί τάπητος και το ζήτημα των διαπραγματεύσεων που πραγματοποιεί ο Καταναλωτικός Συνεταιρισμός με ενδιαφερόμενες πλευρές ιδιωτών για ανάπτυξη ενδεχόμενης συνεργασίας.

“Με ενημέρωσαν ότι βρίσκονται σε κάποιες συζητήσεις σχετικά με ένα δυνητικό ενδιαφέρον που έχει προκύψει εκ μέρους τρίτων για τη συνεργασία, να μην πω εξαγορά ή οτιδήποτε άλλο, γιατί γίνονται κάποιες ζυμώσεις, κάποιες διαβουλεύσεις” πρόσθεσε σχετικά, εξηγώντας πως τον Δήμο, ως κύριο του ακινήτου, τον ενδιαφέρει “αν θα παραμείνει η νομική μορφή του συνεταιρισμού, αν θα υπάρξει τόνωση ρευστότητας ή αν γίνει μία συμφωνία με τη λογική του franchise”.

Σύμφωνα με όσα επεσήμανε παρακάτω, “Όλα αυτά τώρα είναι στον αέρα” κι ως εκ τούτου, δεν έχει αρμοδιότητα ο ίδιος για περαιτέρω ενημέρωση, τονίζοντας επιπλέον, πως, “Μας εξέφρασαν τον προβληματισμό και την ανησυχία τους. Με ενημέρωσαν ότι βρίσκονται σε ζυμώσεις και διαβουλεύσεις, με ρώτησαν αν κι εφόσον σε μία τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να παραταθεί το καθεστώς δωρεάν παραχώρησης του κτιρίου”.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος, κατέστησε σαφές πως, “Φυσικά εγώ δεν μπορούσα να απαντήσω, γιατί όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν γραπτώς, να διατυπωθούν και να τα εξετάσουν οι νομικοί σύμβουλοι και αν ευοδωθούν αυτές οι επαφές και οι διαβουλεύσεις που γίνονται γενικώς, υπάρχει μία κινητικότητα”.

Ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, σχολιάζοντας τέλος, πως, “Ελπίζουμε όλοι, ότι έστω και την ύστατη ώρα θα καταστεί δυνατή, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια που υπάρχουν, η δυνατότητα μίας συμφωνίας τέτοιας, που θα επιτρέψει και στο σούπερ μάρκετ ως επιχείρηση, αλλά και στους εργαζομένους που δουλεύουν σε αυτήν, να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησής τους”.