Συμμετοχή των εργαζομένων της Σύρου του “Βοήθεια στο Σπίτι” στην πανελλαδική απεργία για την κατοχύρωση του Προγράμματος και του προσωπικού

Μονιμοποίηση προσωπικού και παγίωση θεσμού

Ζητούν νομοθετική ρύθμιση που θα βάζει τέλος στην ομηρία τους και θα αναγνωρίζει το πολυετές έργο τους προς την Τρίτη Ηλικία και τα ΑΜΕΑ

Τη φωνή του με τους εργαζόμενους του Προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” σε πανελλαδικό επίπεδο ένωσε το προσωπικό του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, συμμετέχοντας χθες στην απεργία που εξαγγέλθηκε προ ημερών από το συνδικαλιστικό όργανό τους, με φόντο το σοβαρό αίτημά τους περί κατοχύρωσης όχι μόνον του θεσμού, αλλά και των ίδιων, στην κατεύθυνση της αναγνώρισης της σχέσης εργασίας τους που πρέπει να είναι “αορίστου χρόνου”.

Με δεδομένο το έργο τους και τη στήριξη που παρέχουν στα άτομα της Τρίτης Ηλικίας και στα ΑΜΕΑ επί πολλά έτη, βιώνοντας όμως σε ετήσια βάση την εργασιακή ανασφάλεια εξαιτίας της αναμονής για ανανέωση των συμβάσεών τους από έτος σε έτος, οι πέντε εργαζόμενοι του Προγράμματος ακολούθησαν τη “γραμμή” της εξαγγελθείσας απεργίας, προκειμένου να διεκδικήσουν σχετική νομοθετική ρύθμιση από τη σημερινή κυβέρνηση, στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2019.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά με φόντο τη χθεσινή πανελλαδική κινητοποίηση των εργαζομένων του “Βοήθεια στο Σπίτι”, οι ίδιοι απαιτούν να υπάρξει μέριμνα από το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να κατοχυρωθεί το ήδη υπάρχον προσωπικό, ζητώντας από την κυβέρνηση να αποσύρει τον σημερινό σχεδιασμό της, ο οποίος καθιστά αβέβαιη τη διατήρηση των θέσεών τους, αν και για περισσότερα από δέκα έτη, έχουν προσφέρει στις τοπικές κοινωνίες.

Επί του θέματος μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος των Κοινωνικών Υπηρεσιών, Απόστολος Ρουσσουνέλος, ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά πως συμμερίζεται τις θέσεις και τα αιτήματα των εργαζομένων του Προγράμματος, που έχει καταστεί θεσμός για το σύνολο των τοπικών κοινωνιών της χώρας κι εν προκειμένω, για την τοπική κοινωνία της Σύρου.

Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο: Όχι στην επαναπροκήρυξη θέσεων, ναι στη μόνιμη διασφάλιση του “Βοήθεια στο Σπίτι”

Η απόφαση κινητοποίησης των εργαζομένων του Προγράμματος λήφθηκε σε συνέχεια των πρόσφατων εξαγγελιών του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ σχετικά με τη μονιμοποίηση 3.000 εργαζομένων του “Βοήθεια στο Σπίτι”, με διαδικασία που επί της ουσίας αφήνει πλήρως εκτεθειμένο το σημερινό προσωπικό, το οποίο για τουλάχιστον μία δεκαετία – δεκαπενταετία καλύπτει “πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Δήμων της χώρας”.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε σε ανακοίνωσή του το Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο Συλλόγων και Σωματείων “Βοήθεια στο Σπίτι” αναφορικά με τη χθεσινή κινητοποίηση, “Μετά από 15 και πλέον χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης προσφοράς στους ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ, μετά από 15 και πλέον χρόνια αγώνων για την μόνιμη διασφάλιση του “Βοήθεια στο Σπίτι” και όλου του υφιστάμενου προσωπικού, η Κυβέρνηση, αντί να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της ως όφειλε, αντί να κάνει πράξη το δίκαιο και ηθικό αίτημά μας  και ολόκληρης της κοινωνίας, για μόνιμη παγίωση ως θεσμού του Βοήθεια στο Σπίτι και όλου του υφιστάμενου προσωπικού, εξαγγέλλει δια στόματος Πρωθυπουργού, την πρόσληψη και άρα την επαναπροκήρυξη των θέσεών μας”.

Όπως πρόσθεσε μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας “έκανε λόγο για 3.000 προσλήψεις μειώνοντας έτσι τον αριθμό των εργαζομένων, θυσιάζοντας με αυτόν τον τρόπο εργαζόμενους, που έχουν ήδη προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες, στο βωμό μιας προκήρυξης όπως έδειξε και το πρόσφατο παράδειγμα της 3Κ για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα”.

Με δεδομένο τον ισχυρισμό τους περί “αδικίας” απέναντι σε εργαζόμενους που έχουν προσφέρει και συνεχίζουν να προσφέρουν τα μέγιστα σε άτομα της Τρίτης Ηλικίας και ΑΜΕΑ, το Συντονιστικό καλεί την κυβέρνηση “να πάρει πίσω τον σχεδιασμό αυτόν και να καλύψει όλο το υπάρχον προσωπικό αποκαθιστώντας έτσι εργαζόμενους που έχουν προσφέρει τα μέγιστα στο κράτος πρόνοιας και στους Δήμους της χώρας”.

Συνεχές έργο, κατ΄ οίκον φροντίδα και κύρια αιτήματα

Σύμφωνα με όσα γνωστοποιούν οι εργαζόμενοι του Προγράμματος, το έργο τους είναι συνεχές και ουσιαστικό καθώς όπως έχει αναφερθεί, σε πανελλαδικό επίπεδο εξυπηρετούνται δωρεάν περισσότεροι από 100.000 ηλικιωμένοι και ΑΜΕΑ, ενώ γενικότερα στηρίζονται οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Οι εργαζόμενοι του Προγράμματος καθημερινά προλαμβάνουν και αποτρέπουν “φαινόμενα απομόνωσης, στιγματισμού και ιδρυματοποίησης των ευπαθών ομάδων”, ενώ παράλληλα, “εξοικονομούν τεράστια ποσά για το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία μέσω της πρόληψης της Κατ΄ οίκον φροντίδας”.

Ως εκ τούτου, διεκδικούν: α. Απόσυρση του σχεδιασμού της επαναπροκήρυξης που οδηγεί σε απολύσεις. β. Νομοθετική ρύθμιση  που  θα κατοχυρώνει το υφιστάμενο  προσωπικό καταργώντας την 15ετή ομηρία  και θα αναγνωρίζει  την πραγματική σχέση εργασίας  που είναι Αορίστου χρόνου. γ. Αναγνώριση και καταβολή  του  ανθυγιεινού  επιδόματος στους Οικογενειακούς Βοηθούς.  δ. Την πλήρωση όλων των κενών θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια που έχει οδηγήσει στην συρρίκνωση  και αποδόμηση του Βοήθεια Στο Σπίτι. ε. Την αντικατάσταση όλου του στόλου των αυτοκινήτων καθώς αυτά είναι πλέον πεπαλαιωμένα με πάρα πολλά προβλήματα που τα καταστούν επικίνδυνα προς χρήση.

Στήριξη της ΠΟΕ – ΟΤΑ στην κινητοποίηση

Από την πλευρά της, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ – ΟΤΑ με ανακοίνωσή της, δήλωσε τη συμπαράσταση και την κάλυψη στην κινητοποίηση των εργαζομένων του Προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”.

Συγκεκριμένα, υποστήριξε πως, τόσο οι εργαζόμενοι αυτού του Προγράμματος, όσο και οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αγωνίζονται και διεκδικούν “την υλοποίηση της δέσμευσης της σημερινής κυβέρνησης για οριστική τακτοποίηση όλων των εργαζομένων του Προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”, καθώς εργάζονται ανελλιπώς επί δεκαπέντε συνεχόμενα χρόνια, έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των ευπαθών Κοινωνικών ομάδων”.

Η ΠΟΕ – ΟΤΑ εξηγεί μάλιστα πως, οι εργαζόμενοι “περιμένουν τόσα χρόνια από τις εκάστοτε κυβερνήσεις να πράξουν το αυτονόητο και να κάνουν θεσμό μια τόσο σημαντική υπηρεσία διασφαλίζοντας παράλληλα το υπάρχον προσωπικό”, στηλιτεύοντας το γεγονός πως, “η κυβέρνηση ετοιμάζει προκήρυξη συγκεκριμένων θέσεων εργασίας, στα πρότυπα της 3Κ που εκδόθηκε για τις Ανταποδοτικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ όπου ο μεγαλύτερος αριθμός των υπηρετούντων εργαζομένων έμειναν τελικά εκτός των επιτυχόντων”.

Επισημαίνει ακόμη πως, πέραν των ανωτέρω, απαιτείται η αναγνώριση και καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος στους Οικογενειακούς Βοηθούς ενώ διεκδικείται η πλήρωση όλων των κενών θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια που έχει οδηγήσει στην συρρίκνωση και αποδόμηση του “Βοήθεια Στο Σπίτι””.

Τέλος, η ΠΟΕ – ΟΤΑ αναφέρει και τα σοβαρά προβλήματα της αντικατάστασης του στόλου οχημάτων για την υλοποίηση του Προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”, υπογραμμίζοντας για μία ακόμη φορά πως, “αυτά είναι πλέον πεπαλαιωμένα με πάρα πολλά προβλήματα που τα καταστούν επικίνδυνα προς χρήση”.

 

Απ. Ρουσσουνέλος: Απόλυτα λογικά τα αιτήματά τους. Τέλος στο καθεστώς της συνεχούς ανανέωσης συμβάσεων

Με φόντο τα παραπάνω, ο εντεταλμένος για τα Κοινωνικά Θέματα του Δήμου και τη λειτουργία του Προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” στη Σύρο, Απόστολος Ρουσσουνέλος, δηλώνει κατηγορηματικά τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους αναφορικά με τα αιτήματά τους, αναγνωρίζοντας πως επί πολλά χρόνια, η προσφορά τους είναι γνωστή και άκρως ουσιαστική στην τοπική κοινωνία της Σύρου.

Στην ερώτηση αν συμμερίζεται ο ίδιος την ανησυχία και την αγωνία των πέντε εργαζομένων του Δήμου στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα, τόνισε τα εξής: “Αυτό είναι πρωτεύων ζήτημα και τα αιτήματά τους είναι δίκαια. Μετά την εξαγγελία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ότι περίπου 3.000 άτομα θα μονιμοποιηθούν, υπάρχει πρόβλημα με τον τρόπο, τους όρους”. Όπως και ο ίδιος εξήγησε, “Κάποιοι δηλαδή που δουλεύουν χρόνια κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός, αν δεν μοριοδοτηθούν” και σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, “Αυτό φοβούνται οι εργαζόμενοι και γι αυτό προχώρησαν σε απεργία”.

Επαναλαμβάνοντας μάλιστα πως, “Είναι δίκαια τα αιτήματά τους”, σημείωσε κατηγορηματικά πως, “Τόσα χρόνια που γνωρίζουν τον κάθε έναν από εμάς, ειδικά στις κλειστές μικρές κοινωνίες, όπως της Σύρου, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και πέραν των δυνατοτήτων τους και σε όποιες καταστάσεις”. Ως εκ τούτου, υποστήριξε κατηγορηματικά πως, “Είναι λογικό να ζητούν τη μονιμοποίηση καθώς το καθεστώς των ανανεώσεων των συμβάσεων τους προβληματίζει, στους ανησυχεί και τους “κουράζει”. Απόλυτα λογικά κι εύλογα τα αιτήματά τους”.

Πέντε άτομα καλύπτουν τις ανάγκες της Σύρου”

Ερωτηθείς για το καθημερινό έργο του προσωπικού του “Βοήθεια στο Σπίτι” στη Σύρο, ο ίδιος γνωστοποίησε πως, αυτό απαντά σε σημαντικές ανάγκες και διάφορα περιστατικά.

Ειδικότερα, οι νοσηλευτές, το προσωπικό οικογενειακής φροντίδας και οι ειδικοί νοσηλευτές, καλύπτουν τις ανάγκες των ωφελούμενων στο νησί.

“Ο αριθμός των ωφελούμενων του Προγράμματος μεταβάλλεται συνεχώς. Έχουμε στατιστικά στην Υπηρεσία κάθε 6μηνο. Η γενική εικόνα είναι ότι χρησιμοποιούν το Πρόγραμμα πάρα πολλοί συνάνθρωποί μας στη Σύρο για το πιο απλό περιστατικό μέχρι και το πιο περίπλοκο” σχολίασε σχετικά ο κ. Ρουσσουνέλος, εξηγώντας μάλιστα πως, “Τα πιο περίπλοκα περιστατικά είναι οι κατακλύσεις και αυτά τα περιστατικά είναι όσα κατά 50% μονοπωλούν τη δουλειά του προσωπικού”.

Όπως επεσήμανε, “Στη Σύρο έχουμε πέντε άτομα προσωπικό κι εξυπηρετείται μεγάλος αριθμός σε όλο το νησί”. Κατά συνέπεια, θεώρησε εύλογο και σημαντικό πως, “Έχει μεγάλη σημασία να λυθεί το πρόβλημα των εργαζομένων και να συνεχιστεί το Πρόγραμμα”.

Σοβαρά προβλήματα με το στόλο οχημάτων στο νησί

Αναφορικά με τα διαθέσιμα οχήματα για το Πρόγραμμα στη Σύρο, ο εντεταλμένος γνωστοποίησε πως παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα, που άμεσα πρέπει να λυθούν, καθώς η υλοποίηση του “Βοήθεια στο Σπίτι” απαιτεί τη διάθεση στόλου που δε θα θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων.

“Είναι δύο τα οχήματα τα οποία χρησιμοποιούμε και αυτά τα οχήματα πλέον έχουν περιέλθει σε μία κατάσταση που απαιτούν απόσυρση. Περισσότερα είναι τα προβλήματα, τα οποία μας δημιουργούν οι φθορές των συγκεκριμένων οχημάτων, παρά η λειτουργία τους” σημείωσε, τονίζοντας μάλιστα πως, συχνά οι εργαζόμενοι συναντούν προβλήματα σε επίπεδο μετακινήσεων.

“Σκεφθείτε έχει συμβεί να ξεκινήσει ο εργαζόμενος για ένα χωριό και να μην μπαίνει σε λειτουργία το όχημα. Έχει συμβεί να παρουσιαστούν προβλήματα στον κινητήρα, στα φρένα, στα ελαστικά τους. Και δυστυχώς απαιτείται ένα σημαντικό κόστος” σχολίασε παρακάτω ο κ. Ρουσσουνέλος, εξηγώντας πως, “Είναι θέμα ασφάλειας των ανθρώπων”.

Ολοκληρώνοντας την ενημέρωσή του για τα οχήματα που χρησιμοποιεί το προσωπικό, τόνισε πως, “Είναι ο στόλος μία από τις βασικές προϋποθέσεις για να μπορεί να συνεχίσει ομαλά το Πρόγραμμα” καθώς όπως σχολίασε, “Αν έχεις προσωπικό και δεν μπορεί να μεταβεί με ασφάλεια στον τόπο που βρίσκονται οι ωφελούμενοι, τί να το κάνεις;”.

Καταφύγιο... για Τρίτη Ηλικία και ΑΜΕΑ

Με δεδομένες τις καθημερινές ανάγκες και τα θέματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι της Τρίτης Ηλικίας και τα ΑΜΕΑ, ο κ. Ρουσσουνέλος επανέλαβε την αναγκαιότητα διατήρησης του Προγράμματος και της αναγνώρισής του στην πράξη ως θεσμού, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη προάσπισης του προσωπικού.

“Η διατήρηση του Προγράμματος είναι σοβαρό θέμα. Η Βοήθεια στο Σπίτι έχει γίνει “βίωμα” στην κοινωνία μας. Ο κόσμος ωφελείται από αυτό το Πρόγραμμα και τα άτομα της Τρίτης Ηλικίας, το έχουν “αγκαλιάσει”. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν άλλη βοήθεια και βρίσκουν “καταφύγιο” στο Πρόγραμμα αυτό. Είναι σημαντικό να διατηρηθεί το Πρόγραμμα, όπως σημαντικό είναι να μονιμοποιηθεί το προσωπικό, αλλά και να ανανεωθεί ο στόλος” δήλωσε σχετικά, καταλήγοντας πως, “Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά και το Υπουργείο θα σκύψει πάνω στα αιτήματα αυτών των ανθρώπων και θα κατανοήσει τον προβληματισμό τους και πιστεύω ότι η λύση που θα προκύψει θα είναι προς όφελος όλων μας”.