Αναφορά του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Ν. Λειβαδάρα σε εξελίξεις για τις δύο σοβαρές υποθέσεις που απασχολούν έντονα την τοπική κοινωνία της Σύρου

“Πράσινο φως” για αεροδρόμιο και στρατόπεδο

Επαφές και επισκέψεις στην Αθήνα με στελέχη των αρμόδιων Υπουργείων

Την επικοινωνία και τις επαφές του καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων μηνών με στελέχη αρμόδιων Υπουργείων για τις υποθέσεις της συνέχισης του έργου του αεροδρομίου Σύρου και την παραχώρηση του στρατοπέδου ΛΓΟΥ Ζαφείρη Αποστόλου στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, γνωστοποίησε προ ημερών ο Δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας, κάνοντας λόγο για θετικές εξελίξεις σε άμεσο χρόνο.

Σχετικά με τα σοβαρά θέματα για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, επέλεξε να κάνει ενημέρωση στην πρόσφατη – δια ζώσης – συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την προηγούμενη Παρασκευή, προκειμένου να γνωστοποιήσει πως μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας θα έχει υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο για το έργο της ταπείνωσης του λόφου του Νεράιδα (β΄ φάση), αλλά και πως εντός των ημερών θα υπάρχει εξέλιξη για τη συνέχιση του έργου της επέκτασης του διαδρόμου προσαπογειώσεων (α΄ φάση).

Επιπλέον, ο κ. Λειβαδάρας κατέστησε γνωστές τις επαφές του σχετικά με την υπόθεση του στρατοπέδου και της αξιοποίησής του, κάνοντας σαφή τον προσανατολισμό της Δημοτικής Αρχής για την πρόθεση ανάπτυξης Πανεπιστημιούπολης στον συγκεκριμένο χώρο. Άλλωστε, αυτή ήταν και η προεκλογική δέσμευση του ίδιου σχετικά με τις προσπάθειές που θα έκανε μετά από την ανάληψη των καθηκόντων του στη Διοίκηση του Δήμου, για τις οποίες μέχρι σήμερα είχε διατηρήσει – δημοσίως – σιωπή. Από τα λεγόμενά του, καθίσταται ξεκάθαρο πως αναμένει προφανώς τις επίσημες αποφάσεις των αρμοδίων από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την παραχώρηση μεγάλου τμήματος του στρατοπέδου στον Δήμο.

Με τον δεύτερο μειοδότη η ολοκλήρωση της επέκτασης

Ειδικότερα, ο κ. Λειβαδάρας ξεκίνησε την ενημέρωσή του από το θέμα της συνέχισης της α΄ φάσης του έργου του αεροδρομίου Σύρου που αφορά στην ολοκλήρωση της επέκτασης του διαδρόμου προσαπογειώσεων των αεροσκαφών, γνωστοποιώντας πως αυτό θα γίνει με τον δεύτερο μειοδότη του πρώτου διαγωνισμού.

“Σήμερα είχα δύο πολύ ευχάριστες ειδήσεις, όσον αφορά το αεροδρόμιο. Ίσως να θεωρηθεί υπερβολή, αλλά να σας πω απλώς ότι όλο αυτό το διάστημα έχουν γίνει πάρα πολλές επικοινωνίες και δια ζώσης συναντήσεις κι έχω ανέβει αρκετές φορές επάνω στην Αθήνα, άσχετα αν αυτό δεν φαίνεται από πουθενά. Έχω πάει στο Υπουργείο Υποδομών κι έχω μιλήσει στις 24/4, στις 29/5, στις 1/6, στις 5/6, στις 19/6 και σήμερα (σσ. περασμένη Παρασκευή) επιτέλους, είχα την ευχάριστη είδηση να μου αναφέρουν πως όσον αφορά για την επέκταση του αεροδρομίου, έχουν πλέον ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ενστάσεων (σσ. σχετικά με τον πρώτο εργολάβο) και περιμένουν την απάντηση από τον δεύτερο στη λίστα μειοδότη από τον πρώτο διαγωνισμό”. Κατά συνέπεια, σημείωσε πως μετά από ένα διάστημα “παγώματος” της εν λόγω υπόθεσης, λόγω διαφωνιών του πρώτου εργολάβου και της επιβλέπουσας Υπηρεσίας σχετικά με την ποιότητα των πρώτων εργασιών, πλέον, όπως τόνισε, “Εύχονται κι εύχομαι να είναι θετικός, οπότε σημαίνει ότι θα ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν”.

Κατακύρωση μειοδότη για τη β΄ φάση

Εν συνεχεία, ο Δήμαρχος μίλησε για το β΄ υποέργο, αυτό της ταπείνωσης του λόφου του Νεράιδα, γνωστοποιώντας πως έγινε η κατακύρωση του διαγωνισμού και πως ειπώθηκε στον ίδιο από πλευράς αρμοδίων του Υπουργείου πως η συμβασιοποίηση του έργου θα γίνει εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

“Η δεύτερη ευχάριστη είδηση ήταν όσον αφορά την ταπείνωση του λόφου “Νεράιδα”. Σήμερα (σσ. περασμένη Παρασκευή) υπογράφηκε η κατακύρωση του διαγωνισμού κι εντός ερχόμενης εβδομάδας θα κληθεί ο ανάδοχος να υπογράψει σύμβαση. Άρα, είμαστε σε πολύ καλό σημείο όσον αφορά και το κομμάτι αυτό” σχολίασε χαρακτηριστικά στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Δ. Κρούσκος: Από Σεπτέμβρη οι εργασίες. Δεν έχουμε υπογράψει μέχρι σήμερα

Με αφορμή τα παραπάνω και καθώς ανάδοχος της β΄ φάσης είναι η εταιρεία 3Κ Τεχνική του κ. Δημήτρη Κρούσκου, η “Κοινή Γνώμη” επικοινώνησε με τον ίδιο προκειμένου να επιβεβαιώσει αν σήμερα έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση.

“Δεν ισχύει αυτό. Ακόμη εγώ δεν έχω ειδοποιηθεί. Έχω υποβάλει τα δικαιολογητικά μου από τον Μάιο. Αυτά ελέγχονται και αφού παρέλθει ο χρόνος για τις όποιες προσφυγές από άλλους ενδιαφερόμενους, μετά εγώ θα κληθώ για να υποβάλω εγγυητική και να υπογράψω τη σύμβαση. Άρα, το νωρίτερο θα είναι κάποια στιγμή τον Αύγουστο. Μέχρι στιγμής δεν έχω ενημέρωση” δήλωσε στην εφημερίδα, εξηγώντας παράλληλα, πως, οι εκσκαφικές εργασίες θα ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβρη και δεν αποκλείεται ένα μέρος από τα μπάζα να μεταφερθεί στο έργο για τη διαμόρφωση εμπορικού κρηπιδώματος στη θέση Καρνάγιο. “Αυτό συζητείται” ανέφερε σχετικά ο κ. Κρούσκος, λέγοντας τέλος, πως, “Θα ήταν καλό για όλους”.

Αναμονή για επίσημη απόφαση παραχώρησης

Παρόμοια ενημέρωση πραγματοποίησε ο Δήμαρχος και για τις επαφές του με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναφορικά με την υπόθεση παραχώρησης του στρατοπέδου στον Δήμο.

“Αν δεν έχω ανακοινώσει τίποτα είναι γιατί δεν θέλω να προτρέχω για να δημιουργώ εντυπώσεις. Θέλω να έχω χειροπιαστά πράγματα στα χέρια μου για να μπορέσω να τα ανακοινώσω” δήλωσε κατηγορηματικά, αποκαλύπτοντας πως όλο αυτό το διάστημα που δημοσίως δεν υπήρξε από πλευράς του ενημέρωση, δεν σημαίνει πως δεν έκανε ενέργειες κι επαφές με τους αρμοδίους.

“Έχουν γίνει τρία ταξίδια στην Αθήνα σχετικά με το στρατόπεδο, έχουν γίνει πέντε – έξι επαφές δια ζώσης με το Πανεπιστήμιο κι έχουν γίνει και δύο τηλεδιασκέψεις, η μία με την Πρυτάνισσα και η δεύτερη με τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου τον κ. Αζαριάδη και τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Πανεπιστημίου που εδρεύουν στη Μυτιλήνη” σημείωσε, εκτιμώντας μάλιστα πως, “Είμαστε σε πάρα πολύ καλή φάση και πιστεύω ότι όταν έρθει η στιγμή να ανακοινώσω κάτι χειροπιαστό, με μεγάλη χαρά θα ανακοινωθεί για να μπορέσουμε επιτέλους να πούμε ότι το Τμήμα το οποίο μπορεί να παραχωρηθεί από πλευράς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του ΤΕΘΑ, θα παραχωρηθεί και θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη δημιουργία Πανεπιστημιούπολης”.

Άλλωστε, ο κ. Λειβαδάρας σημείωσε πως, “Νομίζω είναι ένα όνειρο των περισσότερων με σκοπό να μπορέσει και η συγκεκριμένη Σχολή να αναπτυχθεί αλλά και η δεύτερη Σχολή (σσ. δεύτερο Τμήμα) που θέλουμε να γίνει πραγματικότητα, να μπορέσει να υλοποιηθεί”.

Προτού ολοκληρώσει την ενημέρωσή του, ο Δήμαρχος υπογράμμισε την αξία της περαιτέρω ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τη Σύρο, λέγοντας πως αυτό και από οικονομικής απόψεως θα αποτελεί “μία βαριά βιομηχανία” για τον τόπο, υπό την προϋπόθεση πάντα πως “μιλάμε για έναν σεβαστό αριθμό παιδιών που θα φοιτήσουν εδώ”.