47o Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Σύρο

  • Σάββατο, 4 Σεπτεμβρίου, 2021 - 14:20

Την Κυριακή 5 Σεπτέμβρη στο Κηπάριο της Μεταμόρφωσης στην Ερμούπολη θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Σύρο.

«Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς - Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό»

Με αυτό το σύνθημα, το Φεστιβάλ στέλνει μήνυμα ελπίδας και αντοχής για τις μάχες που έχει μπροστά της η νεολαία. «Μιλάει» σε κάθε νέο και νέα που προβληματίζεται για το «τι πρέπει να γίνει για να αλλάξουν τα πράγματα» και δίνει απάντηση ότι ναι, σήμερα μπορούμε να ζούμε καλύτερα. Στέλνει μήνυμα - οδηγό για τη δράση, για την αδιάκοπη πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες, για το πραγματικά νέο και καινοτόμο που βρίσκεται στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Στέλνει μήνυμα ότι υπάρχει η κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, με τις δυνατότητες και τα μέσα της παραγωγής στα χέρια του λαού και αξίζει να παλέψει τολμηρά και η νεολαία γι' αυτή. Γιατί η ελπίδα βρίσκεται στη σύγκρουση, στον αγώνα, στην ταξική πάλη!

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ. με συζήτηση με θέμα “Το πράσινο NEW DEAL και οι επιχειρηματικοί σχεδιασμοί στη Γυάρο ”, με σκοπό να αναδειχτούν οι πραγματικές προθέσεις του σχεδιασμού των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, η υποκρισία γύρω από το ενδιαφέρον τους για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και η πείρα που έχει αποκτήσει ο λαός τόσο από τις αρνητικές συνέπειες της καπιταλιστικής ανάπτυξης, αλλά και από τους αγώνες του για να βάλει εμπόδια, να προστατεύσει το φυσικό πλούτο της χώρας μας, αλλά και την ίδια του τη ζωή. Στη συζήτηση θα μιλήσει η Άννα Μαραβέλια, μέλος της Τ.Ε. Βορειοδυτικών Κυκλάδων του ΚΚΕ και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τήνου.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η κεντρική ομιλία από τη Δήμου Στέλλα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Η εκδήλωση θα κλείσει με συναυλία λαϊκής ορχήστρας, με παλιά λαϊκά τραγούδια της αντίστασης, του εμφυλίου και της εξορίας, με τίτλο 20 ζεϊμπέκικα για τη Γυάρο”. Θα ακουστούν τραγούδια των Τσιτσάνη, Μπαγιαντέρα, Βαμβακάρη, Γενίτσαρη, Καλδάρα, κ.ά. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να “ταξιδέψουν” σε μία από τις σημαντικότερες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας του λαού μας και να συμμετάσχουν τραγουδώντας γνωστά τραγούδια, αλλά και να μάθουν άλλα σχετικά άγνωστα. Τραγούδια βγαλμένα μέσα από τους καημούς και τα άγχη του λαού, πλασμένα με ταλέντο, λαϊκή τέχνη αλλά και ευρηματικότητα μέσα στη λογοκρισία εκείνης της εποχής, που όμως άντεξαν και διασώθηκαν, ώστε μέχρι σήμερα να γοητεύουν και να συγκινούν. 

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Χρυσούλα Κεχαγιόγλου (φωνή), Αντώνης Μαραγκός(τρίχορδο & φωνή), Ανδρέας Χατζηιωάννου (λαϊκή κιθάρα & φωνή) και Δημήτρης Μαραγκός (ακορντεόν & φωνή).

Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση με θέμα “Γυάρος το θανατονήσι”, με ιστορικά στοιχεία για τις περιόδους της λειτουργίας του κολαστηρίου και θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο της Σύγχρονης Εποχής.

Η εκδήλωση του φεστιβάλ φέτος θα προσαρμοστεί σύμφωνα με τις υποδείξεις και τα υγειονομικά μέτρα που προβλέπονται για την προστασία της υγείας των επισκεπτών και των διοργανωτών.