Καμία αίτηση στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης αναφορικά με το διάστημα Ιουνίου – Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο πρόσκλησης που είχε βγάλει η Δημοτική Αρχή

Άκαρπη η προσπάθεια για δημοτικούς αστυνόμους

Εξετάζεται εναλλακτικό σενάριο που είχε προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου

Κανένας δημοτικός αστυνόμος δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον από άλλους Δήμους της χώρας ώστε να μετακινηθεί για διάστημα τετραμήνου στη Σύρο και συγκεκριμένα για τους μήνες από Ιούνιο έως και Σεπτέμβριο, προκειμένου να υπάρξει διαχείριση του κυκλοφοριακού και της παράνομης στάθμευσης, με αποτέλεσμα ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης να αναζητά εφαρμογή εναλλακτικού σεναρίου.

H “διάλυση” της Δημοτικής Αστυνομίας σε προηγούμενη θητεία έχει αποδειχθεί μία άκρως λανθασμένη κίνηση για την πόλη και το ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης, ασχέτως αν η απασχόληση δημοτικών αστυνόμων δεν θα έλυνε το τεράστιο πρόβλημα του κυκλοφοριακού, αφού αυτό προϋποθέτει ισχυρή πολιτική βούληση και ριζικές αλλαγές.

Ωστόσο, η σημερινή Δημοτική Αρχή επιδίωξε την απόκτηση τριών δημοτικών αστυνόμων φέτος και για το διάστημα του καλοκαιριού οπότε και θα υπάρχει αυξημένος όγκος οχημάτων και δικύκλων, ωστόσο το ενδιαφέρον υπήρξε μηδενικό, με αποτέλεσμα να πρέπει να στραφεί σε άλλη κατεύθυνση.

Σχετικά με το θέμα μίλησε στην εφημερίδα ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης, ο οποίος εξήγησε πως σίγουρα δεν είναι αισιόδοξη η εξέλιξη της μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος από πλευράς δημοτικών αστυνόμων, αφού οι αρμοδιότητές τους είναι αυξημένες, ωστόσο, τόνισε πως εξετάζεται η συνεργασία στο πλαίσιο που έθεσε με πρότασή του ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου.

Ειδικότερα, ο Εμπορικός είχε προτείνει την απασχόληση ενός ατόμου, το οποίο απλά θα μπορεί να ελέγχει και να καθοδηγεί τους οδηγούς ώστε να μη σταθμεύουν παράνομα, στην κατεύθυνση που λειτουργούν τα άτομα του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, στον χώρο του kiss 'n' ride.

Αυτό το σενάριο είναι υπό επεξεργασία και σε επόμενη συνεδρίαση δημοτικού οργάνου, ο κ. Πιταούλης θα γνωστοποιήσει αν μπορεί να καρποφορήσει η συγκεκριμένη προσπάθεια.

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές πως το άτομο που ενδεχομένως προσληφθεί, δεν θα μπορεί να “κόβει” πρόστιμα.

Αναζήτηση άλλης λύσης

Υπενθυμίζεται πως ο Δήμος είχε βγάλει πρόσκληση στις 7 Απριλίου γνωστοποιώντας πως μέχρι τέλος του προηγούμενου μήνα θα μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον δημοτικοί αστυνόμοι από άλλους Δήμους. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Πιταούλης, δεν υπήρξε καμία σχετική αίτηση.

“Όσον αφορά την πρόσκληση που είχε κάνει ο Δήμος για δημοτικούς αστυνόμους από άλλους Δήμους εκδηλώθηκε καταρχήν ενδιαφέρον από κάποιους ενδιαφερόμενους. Δηλαδή υπήρξαν κάποιες κρούσεις προς τον Δήμο για την κάλυψη των συγκεκριμένων θέσεων, όμως, εν τέλει, δεν κατατέθηκε κάποια αίτηση προκειμένου να καλυφθούν αυτές” δήλωσε, σημειώνοντας παράλληλα πως, με φόντο τα παραπάνω, “από τη στιγμή που δεν υπήρξε ανταπόκριση από κάποιον ήδη υπάρχοντα δημοτικό αστυνόμο, εξετάζουμε ενδεχομένως άλλες λύσεις σε συνεργασία και με τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου που θα μπορούσαν κάπως να αμβλύνουν τα προβλήματα που υπάρχουν κυρίως στην κυκλοφορία της πόλης κατά τη θερινή περίοδο”.

Ειδικότερα, ο Αντιδήμαρχος υπενθύμισε πως, “Ο Εμπορικός Σύλλογος έχει κάνει μία πρόταση και εξετάζουμε τον τρόπο που θα μπορέσει να υλοποιηθεί, καθώς η παρουσία της Δημοτικής Αστυνομίας σε πολλά πράγματα θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για την πόλη με την έννοια ότι το Δημοτικό Συμβούλιο παίρνει κάποιες αποφάσεις αλλά αυτές στην πράξη δεν εκτελούνται κυρίως από την Αστυνομία που αυτή τη στιγμή έχει την ευθύνη της κυκλοφορίας”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “Η τυχόν κάλυψη αυτών των θέσεων από υπάρχοντες δημοτικούς αστυνόμους, θα έδινε ενδεχομένως και παραπάνω δυνατότητες στον Δήμο. Δεν θα εστιάζαμε μόνον στο κυκλοφοριακό κομμάτι της πόλης, αλλά υπάρχουν κι άλλες λειτουργίες που έχει αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτή τη στιγμή δεν είναι το ίδιο εύκολο να εφαρμοστούν αυτές οι αποφάσεις που έχει πάρει”.

Έλεγχος και ενημέρωση

Σε συνέχεια των ανωτέρω, γνωστοποίησε πως η πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου κάνει λόγο για πρόσληψη ενός ατόμου που μπορεί να μην είναι δημοτικός αστυνόμος, ωστόσο, θα έχει τη ευθύνη να ενημερώνει για την παράνομη στάθμευση. Η εν λόγω πρόταση κινείται στο ίδιο μήκος κύματος που εκπέμπουν και όσοι απασχολούνται στις υπηρεσίες φύλαξης του kiss 'n' ride.

“Σε κάθε περίπτωση, αναζητώντας πάντοτε κάποια λύση, εξετάζουμε την πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου για παρόμοιες υπηρεσίες που προφανώς δεν μπορούν να έχουν το εύρος των αρμοδιοτήτων που έχει ένας δημοτικός αστυνόμος. Ωστόσο, θεωρούμε ότι θα μπορούσε ως έναν βαθμό να δώσει κάποιες λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή.

Ο Εμπορικός Σύλλογος μπορεί να κάνει ό,τι είναι χρήσιμο και νομίζει σχετικά από την πλευρά του προς όφελος των μελών του. Όμως εμείς εξετάζουμε την πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου και πώς αυτή θα μπορούσε να υλοποιηθεί μέσα στα όρια των αρμοδιοτήτων που προβλέπονται για τους Δήμους” διευκρίνισε ο Γιάννης Πιταούλης, επαναλαμβάνοντας πως, “Προφανώς δεν θα είναι δημοτικός αστυνόμος. Σε κάθε περίπτωση πιστεύουμε όπως το βλέπουμε και σε άλλους χώρους και συγκεκριμένα στο kiss 'n' ride που δεν μιλάμε για δημοτικούς αστυνόμους αλλά για υπηρεσία φύλαξης, ότι υπάρχει μία τάξη με αυτόν τον τρόπο”.

Οπότε επανέλαβε πως, με αυτήν τη λογική “προχωρήσαμε και τις δύο ενέργειες παράλληλα, γνωρίζοντας ότι μπορεί να μην υπάρξει ανταπόκριση για δημοτικούς αστυνόμους. Γι αυτό παράλληλα, ενσωματώσαμε και αντίστοιχη δαπάνη στον δημοτικό προϋπολογισμό, προκειμένου αν είναι εφικτό να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες της πόλης”.

Ανησυχία για το κυκλοφοριακό χάος τη θερινή σεζόν

Δεδομένης της κατάστασης που θα ακολουθήσει στο νησί και την απειλή ενός κυκλοφοριακού χάους προσεχώς, τους καλοκαιρινούς μήνες, ο κ. Πιταούλης ρωτήθηκε αν η όποια νέα ενέργεια του Δήμου θα γίνει εγκαίρως.

“Αυτό είναι κάτι που όλοι μας το αναγνωρίζουμε. Όλοι οι Δήμοι, από τη στιγμή που δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν τη δική τους στελεχωμένη Δημοτική Αστυνομία και από τη στιγμή που η Αστυνομία έχει αυτή τη στιγμή την αρμοδιότητα και δεν παρεμβαίνει στο συγκεκριμένο κομμάτι, μοιραία κι εμείς αναζητούμε εναλλακτικές λύσεις. Αυτές οι λύσεις μπορεί να έχουν ένα κόστος, αλλά θεωρούμε ότι συνολικά θα μπορέσουν να δώσουν κάποια λύση”. Σύμφωνα με όσα τόνισε τέλος, “Είναι ένα θέμα για το οποίο σε όποια εξέλιξη θα ενημερώσω και στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην Οικονομική Επιτροπή”.