Το διάστημα της Μεγάλης Εβδομάδας, φέτος, το νησί υποδέχθηκε συνολικά 10.035 επισκέπτες

Η Σύρος ξεπέρασε την περυσινή επισκεψιμότητα

Πλησίασε τη χρονιά – ρεκόρ του 2019 κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα

Θετικό πρόσημο μπαίνει για φέτος αναφορικά με την επισκεψιμότητα της Σύρου, κατά το διάστημα του Πάσχα, καθώς η πρωτεύουσα των Κυκλάδων υποδέχθηκε συνολικά 10.035 επισκέπτες τη Μεγάλη Εβδομάδα. Πρόκειται για αριθμό υψηλότερο κατά 1.243 άτομα, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων μετά από το διάστημα της πανδημίας (2020 – 2021) ανακτά τη δυναμική που τη διέκρινε ανέκαθεν κατά την Πασχαλινή περίοδο και φέτος πλησίασε τη χρονιά – ρεκόρ του 2019.

Ειδικότερα, οι αφίξεις στο νησί χτύπησαν “κόκκινο” από τη Μεγάλη Πέμπτη και μετά, με την τοπική αγορά και τις επιχειρήσεις εστίασης να παίρνουν σημαντική “ανάσα”, μετά από έναν χειμώνα ιδιαίτερα δύσκολο, όπου και πολλές εξ αυτών, είχαν παραμείνει κλειστές. Βέβαια πρέπει να σημειωθεί πως αρκετός κόσμος επέλεξε να έρθει στο νησί και από αρχές της Μεγάλης Εβδομάδος, με τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα να καταγράφουν θετικό αποτύπωμα και πληρότητες.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, πρέπει να αναφερθεί πως, από χθες το μεσημέρι ξεκίνησαν οι αναχωρήσεις με τα τρία προγραμματισμένα δρομολόγια (Champion Jet 2, Blue Star Naxos και Blue Star 2).

Για την εικόνα της Πασχαλινής περιόδου φέτος, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Παναγιώτης Κουταβάς, όπως παρομοίως τοποθετήθηκε και ο λιμενάρχης Σύρου, Γιάννης Βαμβακούσης, σχετικά με τη διαχείριση της κίνησης στο παραλιακό τμήμα και στο λιμάνι.

Τα στοιχεία

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Λιμεναρχείου Σύρου, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων υποδέχθηκε φέτος το διάστημα της Μεγάλης Εβδομάδας - με τα πλοία από Πειραιά για Σύρο -, περί τους 7.749 επισκέπτες, αριθμός ο οποίος αυξάνεται σημαντικά και με αφίξεις από άλλα νησιά (10.035 συνολικά). Συγκριτικά με την περυσινή χρονιά το νησί κινήθηκε πολύ καλύτερα, αν υπενθυμιστεί πως το 2022 για το ίδιο διάστημα, ο τόπος υποδέχθηκε συνολικά 8.792 επισκέπτες.

Η Σύρος φέτος πλησίασε τα νούμερα του 2019, που υπήρξε η χρονιά – ρεκόρ των τελευταίων ετών. Συγκεκριμένα το 2019 στο νησί αφίχθησαν 10.443 επισκέπτες. Πρέπει να σημειωθεί πως η επισκεψιμότητα για τα έτη της πανδημίας υπήρξε πολύ χαμηλή λόγω των υγειονομικών μέτρων και των αυτονόητων απαγορεύσεων στις μετακινήσεις για την προστασία των πολιτών.

Επιπρόσθετα, το νησί δέχθηκε αρκετά οχήματα επισκεπτών και συγκεκριμένα 1.286 φέτος το Πάσχα.

Π. Κουταβάς: Υψηλή επισκεψιμότητα και ποιοτικές υπηρεσίες

Ικανοποιημένος παρουσιάστηκε μέσω των δηλώσεών του στην “Κοινή Γνώμη”, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για τη φετινή επισκεψιμότητα του Πάσχα, στη Σύρο. “Σίγουρα από τα στοιχεία που έλαβα από το Λιμεναρχείο, γίνεται κατανοητό πως το νησί πήγε πάρα πολύ καλά. Δεν καταφέραμε να καταρρίψουμε το ρεκόρ του 2019, αλλά προσωπικά δεν θεωρώ ουσιαστικό το να σπάμε ρεκόρ, αλλά το να συνεχίζει το νησί να προοδεύει. Δηλαδή να έχουμε επισκέπτες όσο το δυνατόν περισσότερους, οι οποίοι θα αναχωρούν από τη Σύρο ευχαριστημένοι ώστε να γίνονται πρεσβευτές του νησιού, στον δικό τους τόπο”, σχολίασε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, για τις παρεχόμενες υπηρεσίες της πρωτεύουσας των Κυκλάδων προς τους επισκέπτες, ο ίδιος πρόσθεσε τα εξής: “Είναι πολύ ουσιαστικό, οι παρεχόμενες υπηρεσίες να είναι αυτές που πρέπει και ουσιαστικά να είναι αυτές που θα ανταποκρίνονται στην τιμή που πληρώνει ο πελάτης. Δεν έχει σημασία αν κάτι είναι ακριβό ή φθηνό, αυτό που είναι ουσιαστικό είναι ο πελάτης να πληρώνει κάτι το οποίο αξίζει τον κόπο. Οπότε με αυτή τη λογική, μας ενδιαφέρει όχι μόνο η ποσότητα των ανθρώπων που θα έρθει, αλλά να φεύγουν και ευχαριστημένοι”. Υπογράμμισε δε, πως με αυτόν τον τρόπο, το νησί μπορεί να συνεχίσει να προσελκύει επισκέπτες. “Μόνον έτσι, μπορεί να συνεχίσει το νησί θετικά και να προχωρά τουριστικά, ένα βήμα παραπάνω, την κάθε φορά”.

Σχετικά με το γεγονός πως το νησί υποδέχθηκε μεγάλο κύμα επισκεπτών τη Μεγάλη Πέμπτη, ο κ. Κουταβάς σχολίασε τα εξής: “Αυτή είναι και η δική μου εικόνα. Δηλαδή ήρθαν πάρα πολλοί επισκέπτες από Πέμπτη που για εμένα, αυτό είναι πολύ θετικό, γιατί σημαίνει ότι ο κόσμος μπόρεσε να έρθει και να ξοδέψει μία επιπλέον ημέρα”. Υπενθύμισε δε, πως, “συνήθως τις προηγούμενες χρονιές, το νησί γέμισε το πρωί της Παρασκευής που είχαμε και αρκετά έξτρα δρομολόγια”.

Ο κ. Κουταβάς ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός πως, “και η δική μας η καμπάνια έπιασε τόπο και έπαιξε ρόλο καθώς επικοινωνήσαμε το μήνυμά μας για το Πάσχα στη Σύρο, καλύτερα από κάθε άλλη φορά. Η εικόνα που έχω και ως “θεατής” για τις επιχειρήσεις εστίασης είναι ότι πρέπει να πήγαν εξαιρετικά, διότι σε πολλά από αυτά υπήρχαν κρατήσεις εδώ και μέρες. Εμείς δουλεύουμε και βοηθούμε ακριβώς γι αυτό. Για να στηρίξουμε την τοπική οικονομία.”.

Γ. Βαμβακούσης: Αυξημένα μέτρα και σχέδιο

Τον μεγάλο όγκο της επισκεψιμότητας κλήθηκε να διαχειριστεί και το Λιμεναρχείο Σύρου με το ανθρώπινο δυναμικό του, ώστε ο κόσμος να λάμβανε μία καλή εικόνα για τον τόπο και σαφώς να εισέπραττε τη μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία.

“Πήγαμε εξαιρετικά καλά και φθάσαμε σχεδόν στα επίπεδα του 2019”, σχολίασε αρχικά ο λιμενάρχης Σύρου, επισημαίνοντας ειδικότερα ζητήματα διαχείρισης της κατάστασης. “Εμείς, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, κάναμε μία προετοιμασία που ήταν απαραίτητη προκειμένου να εξυπηρετηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό οι επιβάτες – επισκέπτες του νησιού. Εκπονήθηκε και εφαρμόστηκε σχέδιο μέτρων τάξης, τόσο για την άφιξη επισκεπτών, όσο και κυρίως για την αναχώρησή τους που ξεκίνησε από τη Δευτέρα (χθες)”. Σύμφωνα με τον ίδιο, το εν λόγω σχέδιο αναπτύχθηκε κυρίως εντός του λιμένα “με τη συμμετοχή ικανού αριθμού στελεχών”. “Επειδή έπρεπε τα στελέχη μας να είναι παρόντα και σε εγρήγορση, περιορίστηκε ο αριθμός των αδειών για να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα. Θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό μας που με αυταπάρνηση και ζήλο εργάσθηκε όλες αυτές τις ημέρες”, πρόσθεσε ο Γιάννης Βαμβακούσης, αναφερόμενος παρακάτω και στα μέτρα που ελήφθησαν για το παραλιακό τμήμα.

“Ιδιαίτερη μέριμνα ελήφθη και για την ενίσχυση της παρουσίας των τροχονόμων στο παραλιακό μέτωπο που είναι η κεντρικότερη οδική αρτηρία. Η παρουσία ήταν διαρκής για προληπτικούς λόγους και για την αποτροπή της άναρχης στάσης και στάθμευσης. Επιτεύχθηκε το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα. Βέβαια, αυτό προϋποθέτει και την ευσυνείδητη παρουσία των οδηγών. Τους ευχαριστώ όλους εκείνους που ανταποκρίθηκαν και κυρίως τους μονίμους κατοίκους. Ελάχιστες ήταν οι εξαιρέσεις που δεν επέδειξαν την πρέπουσα οδηγική συμπεριφορά. Εκεί δεν περιοριστήκαμε σε προληπτικού χαρακτήρα παρουσία”, διευκρίνισε ο κ. Βαμβακούσης.

Τέλος, μίλησε για τη διάθεση των χώρων του λιμένα και της Ακτής Καταδρομικού Έλλη το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής προς τους οδηγούς, για να καλυφθούν οι ανάγκες στάθμευσης, ενώ κλείνοντας τις δηλώσεις του, τόνισε πως και σήμερα συνεχίζεται η διαχείριση της αναχώρησης των επισκεπτών. Σημειώνεται πως χθες, αναχώρησαν από το νησί 2.670 επισκέπτες.