Σκληραίνει τη στάση της η Δημοτική Αρχή για τις εικόνες ντροπής με τα “βουνά” απορριμμάτων και ανακύκλωσης στους δρόμους της Ερμούπολης

Αρχίζουν τα πρόστιμα και τελειώνει η ασυδοσία

Αντιδήμαρχος Καθαριότητας: “Κάνουμε τεράστιο αγώνα για το νησί και δεν χωράει φόβος λόγω προεκλογικής χρονιάς”

Τα πρώτα πρόστιμα για τη μη συμμόρφωση επιχειρηματιών με τα προβλεπόμενα του κανονισμού καθαριότητας στο νησί, αναμένεται να “πέσουν” εντός των επόμενων ημερών, με φόντο τις επαναλαμβανόμενες κακές συμπεριφορές ορισμένων, που διαμορφώνουν “βουνά” με απορρίμματα και ανακύκλωση στους δρόμους της Ερμούπολης, αλλά και των χωριών.

Χθες το πρωί, η πλατεία Σταύρου Βαφία είχε γεμίσει από απορρίμματα, αλλά και μπουκάλια αφημένα στο πλακόστρωτο, ενώ παρομοίως, προ ημερών και το κοντέινερ στη θέση “Κύματα” της Ερμούπολης, παρουσίαζε εξαιρετικά κακή εικόνα, αφού οι χρήστες του δεν προχώρησαν στη διαδικασία της συμπίεσης.

Πρόκειται για μία άκρως προβληματική κατάσταση στο νησί που θίγει όλη την προσπάθεια που κάνουν επιχειρηματίες αλλά και δημότες με συνείδηση, την ίδια στιγμή που η Σύρος, ετοιμάζεται και μετρά αντίστροφα για την υποδοχή μεγάλου κύματος επισκεψιμότητας.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσε η αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Αγγελική Πρίντεζη στην “Κοινή Γνώμη”, μετά από μεγάλη και συνεχή προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των επιχειρηματιών, η Υπηρεσία Καθαριότητας κατ΄ εντολή δική της, θα προχωρήσει στην επιβολή των πρώτων προστίμων. Αν και όπως τόνισε “είναι ντροπή να μιλάμε το 2023 για επιβολή προστίμων επειδή δεν γίνονται τα αυτονόητα”, δυστυχώς υπογράμμισε πως, “ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να φροντίσει για το νησί”.

Πνίγηκε” το κοντέινερ από σακούλες και δεν έκαναν συμπίεση

Ειδικότερα για το μεγάλο πρόβλημα που καταγράφηκε προ ημερών ξανά στο κοντέινερ που βρίσκεται σε λειτουργία στα Κύματα, η ίδια υπήρξε σαφής. “Παλαιότερα το κοντέινερ στο Νησάκι, στα Κύματα είχε πρόβλημα. Το αντικαταστήσαμε και είναι σε πλήρη λειτουργία. Δεν υπάρχει πρόβλημα σήμερα, όμως το πρόβλημα το δημιουργούν οι ίδιοι οι χρήστες”, ανέφερε αρχικά, μιλώντας αναλυτικά για τη συμπεριφορά ορισμένων που δεν ακολουθούν τις οδηγίες.

“Δηλαδή ανοίγουν το κοντέινερ, εναποθέτουν τα απορρίμματα και χωρίς να προσέχουν, είτε κλείνουν την πόρτα του με τις σακούλες να είναι εκτός, είτε δεν πατούν το κουμπί συμπίεσης. Δεν το αντιμετωπίζουν ως presscontainer”, πρόσθεσε, λέγοντας ακόμη πως, “επίσης, διαπιστώνουμε ότι δεν διαχωρίζουν την ανακύκλωση αλλά ούτε και τα μπουκάλια”. Παρόλο που όπως σημειώνει, “έχουμε κάνει καμπάνια ενημέρωσης, δυστυχώς, ορισμένοι δεν ανταποκρίνονται”.

Η κ. Πρίντεζη ξεκαθάρισε πως με την επικράτηση της ασυδοσίας, επιβαρύνεται το περιβάλλον, κάτι που πρέπει να αφορά συνολικά την τοπική κοινωνία.

“Πρέπει να κατανοήσουν όλοι, πως με αυτή τη στάση, επιβαρύνεται το περιβάλλον, ο κορεσμένος μας ΧΥΤΑ και υποβαθμίζεται η ποιότητα της πόλης στην καθημερινότητα. Αυτή η συμπεριφορά τους, επιστρέφει σε βάρος όλων”, δήλωσε η ίδια, επισημαίνοντας πως για όλα αυτά, “έχουμε ενημερώσει πολλές φορές τους επιχειρηματίες. Θα το κάνουμε ξανά. Όμως τελειώνει η ανοχή”.

Εστιάζοντας μάλιστα στην αλλαγή που έχει υπάρξει στο παραλιακό μέτωπο, μετά την τοποθέτηση και λειτουργία των συστημάτων βυθιζόμενων κάδων, πρόσθεσε τα εξής. “Έχουμε αλλάξει στο 100% την εικόνα στο παραλιακό μέτωπο με τα απορρίμματα και την ανακύκλωση. Αυτό δεν έγινε από τον Δήμο μόνο, αλλά σε συνεργασία με επιχειρηματίες που κατανοούν. Όλοι πρέπει να συμμετέχουμε. Έχει περάσει ανεπιστρεπτί η εποχή του ωχαδερφισμού”. Συμπλήρωσε δε, πως, “το νησί βραβεύθηκε για την εναλλακτική ανακύκλωση. Ας ευαισθητοποιηθούν όλοι. Απευθυνόμαστε σε νέους επιχειρηματίες και νέους ανθρώπους. Πρέπει να το κατανοήσουν”.

Βουνά” αδιαφορίας και στην πλατεία Βαφία

Οι ίδιες εικόνες καταγράφηκαν χθες το πρωί της Πρωτομαγιάς και στην πλατεία Σταύρου Βαφία. Απορρίμματα και μπουκάλια είχαν αφεθεί στον δρόμο. “Δυστυχώς, δεν κάνουν το αυτονόητο.

Επίσης τραβούν και σέρνουν τα απορρίμματά τους και δυστυχώς δεν υπάρχει δυνατότητα το καλοκαίρι πίσω από το θερινό σινεμά να μπει βυτίο για πλύσιμο με τον όγκο των σταθμευμένων οχημάτων. Πέρυσι είχαμε βάλει το βυτίο τον Οκτώβριο”, ανέφερε η Αγγελική Πρίντεζη, σημειώνοντας ταυτόχρονα τα εξής. “Αναρωτιέμαι, δεν μπορούμε να καταλάβουμε ότι σέρνοντας τις σακούλες με τα απορρίμματα για να φθάσουμε στην πλατεία Βαφία δημιουργούμε πρόβλημα; Επίσης, όταν πετούν απορρίμματα έξω, οι γάτες σκίζουν τις τσάντες και αυτά διασκορπίζονται.”.

Εναλλακτικά για καλυτέρευση της κατάστασης στην πλατεία Σταύρου Βαφία, η ίδια πρόσθεσε: “Για την πλατεία Βαφία επεξεργαζόμαστε τη λύση των συστημάτων υπόγειων κάδων. Θα το αποφασίσουμε προσεχώς. Αυτές τις ημέρες “άνοιξε” το Πράσινο Ταμείο και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης θα καταθέσει τις προτάσεις του για προμήθεια νέων συστημάτων βυθιζόμενων κάδων.

Τα βυθιζόμενα συστήματα επειδή είναι καινούργιος εξοπλισμός, χτυπούν ένα “καμπανάκι” σε εκείνον που θέλει να πετάξει τα απορρίμματά του, δηλαδή να προσέξει περισσότερο”.

Αντανακλαστικά και για τα χωριά

Πέραν της Ερμούπολης, η αρμόδια αντιδήμαρχος επισήμανε πως παρόμοια προβλήματα διαπιστώνονται και σε χωριά της Σύρου. “Μιλάμε συνέχεια για την πόλη γιατί είναι περισσότεροι οι κάτοικοι και ο όγκος των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης, όμως παρόμοιο πρόβλημα εντοπίζεται και στα χωριά. Και στον Φοίνικα και στον Γαλησσά. Υπάρχει αναβάθμιση τουριστική σε αυτά τα χωριά λόγω επισκεψιμότητας, αλλά απαιτείται κι εκεί προσοχή από τους επιχειρηματίες και τους υπαλλήλους”, σχολίασε, γνωστοποιώντας μάλιστα πως, “και γι αυτές τις περιπτώσεις επεξεργαζόμαστε τη λύση των συστημάτων βυθιζόμενων κάδων”.

Έρχονται πρόστιμα. Έχουμε στοιχεία”

Αναφορικά με την απόφαση επιβολής προστίμων και εφαρμογής στην πράξη του κανονισμού καθαριότητας, η ίδια εξήγησε πως είναι ακραία λύση και έσχατη, αλλά θα γίνει.

“Ακριβώς είναι η ακραία, αλλά έσχατη λύση. Διότι λέω ξανά και επιμένω πως σε αυτή την εποχή είναι ντροπή να μιλάμε για επιβολή προστίμων για τα αυτονόητα. Κι όμως, δυστυχώς πρέπει να το κάνουμε. Δυστυχώς η εύκολη λύση για εκείνους είναι να τα αφήνουν χύμα. Δεν κατανοούν όμως πως ουσιαστικά τα αφήνουν σε χώρο που είναι η δική τους “αυλή”. Εφόσον δεν μπορούν να τη διατηρήσουν καθαρή, δυστυχώς θα φτάσουμε στην έσχατη λύση”, σημείωσε, λέγοντας σε απόλυτο τόνο πως, “γνωρίζουμε ποιοι δεν συμμορφώνονται και έχουμε αποδεικτικά στοιχεία. Θα προχωρήσουμε σε πρόστιμα άμεσα”.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις της, υπενθύμισε πως, “ο κανονισμός υπάρχει. Έχουμε αντικαταστήσει τα μέλη των Επιτροπών που απαρτίζονται από υπαλλήλους και μπαίνει τέλος στην ανοχή. Την εντολή τη δίνουν οι αιρετοί. Αρχίζουμε τη διαδικασία των προστίμων, χωρίς να σκεφτούμε τις εκλογές”. Κατέληξε δε, ξεκαθαρίζοντας πως, “Όταν κάνουμε έναν τεράστιο καθημερινό αγώνα για ένα νησί καθαρό, δεν χωράει αυτή η σκέψη. Δεν υπάρχει κανένας φόβος επειδή είναι προεκλογική περίοδος. Προσπαθούμε για το νησί και αυτό δεν αφήνει κανένα περιθώριο για “φθορά” προσώπων λόγω εκλογών. Θα προτιμούσαμε να κατανοούν όλοι ότι πρέπει να βοηθήσουν το νησί τους και κατ΄ επέκταση το περιβάλλον”.