Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου - Ερμούπολης: Τέσσερις παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο

  • Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου, 2024 - 08:39

Ερωτήματα και προτάσεις των εκλεγμένων με τη Λαϊκή Συσπείρωση στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο. 

  1. Για την ενημέρωση του σώματος για τις εξελίξεις με το κτήριο Σένγκεν:

Σε πρόσφατες δηλώσεις του δημάρχου σε τοπικό ΜΜΕ, έγινε λόγος για μη εγκατάσταση του κτηρίου Σένγκεν στο νησάκι, με τίτλο μάλιστα «Οριστικά παρελθόν το κτήριο της πύλης Σένγκεν».

Μιλάμε για ένα θέμα το οποίο απασχόλησε ιδιαίτερα το Δημοτικό Συμβούλιο στην προηγούμενη θητεία του και φυσικά για ένα ζήτημα που βρίσκεται στον πυρήνα του «αναπτυξιακού οράματος» της νυν αλλά και των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών, αφού όπως μας έλεγαν συνεχώς είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, της μαρίνας στα Λαζαρέττα κ.ο.κ.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, είμαστε διαχρονικά αντίθετοι με το έργο αλλά και το συνολικό προσανατολισμό της ανάπτυξης του λιμανιού που προωθείται και αναφέραμε το Γενάρη του 2023 πως «…Το εν λόγω κτίριο αποτελεί ένα ακόμη κομμάτι του παζλ που λέγεται Master Plan του λιμανιού της Ερμούπολης, δίπλα στα προηγμένα συστήματα ασφαλείας (θερμικές κάμερες, τουρνικέ, ραντάρ κ.α.) και στην περίφραξη στο Νησάκι, που αναμένεται να αντικατασταθεί από περίφραξη τύπου ΝΑΤΟ…» και θέταμε το ρητορικό ερώτημα αν «…Τα εκατομμύρια που έχουν σπαταληθεί τα τελευταία 4 χρόνια στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού, έχουν βελτιώσει την ποιότητα της ζωής μας; Γίνονται έργα που να απαντούν στις ανάγκες της καθημερινότητας των κατοίκων;».

Έρχεται λοιπόν τώρα η Δημοτική Αρχή και μας λέει πως το έργο αυτό τελικά δεν είναι απαραίτητο, ανοίγοντας τη νέα σεζόν του προεκλογικού «σήριαλ» για το μέλλον του master plan, τη μαρίνα – τουριστική «ανάπτυξη» και το ναυπηγείο – βιομηχανική «ανάπτυξη».

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω και θεωρώντας πως οι εξελίξεις που αφορούν τα «αναπτυξιακά σχέδια» του λιμανιού, μέρος των οποίων είναι και το κτήριο Σένγκεν, μας αφορούν όλους, ζητήσαμε να γίνει ενημέρωση από την Δημοτική Αρχή για τις εξελίξεις και προθέσεις της ώστε να είναι αυτές σε γνώση του σώματος.

  1. Για τον αποκλεισμό τμήματος του δρόμου στις Αγκαθωπές:

Εδώ και αρκετές μέρες έχει αποκλεισθεί τμήμα του οδικού δικτύου στις Αγκαθωπές. Ρωτήθηκε η δημοτική αρχή για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό και αν υπάρχει πρόβλεψη για το χρόνο που απαιτείται για την αποκατάσταση του προβλήματος. Υπενθυμίστηκε, ότι έχει σταλεί ερώτημα στην υπηρεσία, προ εξαετίας, για το τι τονάζ αντέχει ο συγκεκριμένος δρόμος, το οποίο δεν έχει απαντηθεί ποτέ. Η δημοτική αρχή απάντησε ότι ο λόγος αποκλεισμού είναι η αποκόλληση πετρών στο τοιχίο στήριξης του δρόμου και φροντίζουν να επιδιορθωθεί άμεσα.

  1. Για την εξέλιξη των εργασιών στην αίθουσα Γ. Ρίτσος:

Επίσης ρωτήθηκε η δημοτική αρχή για την εξέλιξη των εργασιών στην αίθουσα Γ. Ρίτσος του Πνευματικού κέντρου σε τμήμα της οροφής που έχει αποκολληθεί, εδώ και χρόνια στη αίθουσα υπάρχουν σκαλωσιές και λινάτσες. Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού αναγνώρισε το πρόβλημα αλλά δεν προσδιόρισε πότε θα αποκατασταθεί η αίθουσα.

  1. Για τη δημιουργία επιτροπής Περιβάλλοντος:

Kατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη σύσταση των επιτροπών του δήμου, η Λαϊκή Συσπείρωση πρότεινε τη συγκρότηση επιτροπής Περιβάλλοντος ή έστω τη μετατροπή της επιτροπής Υγείας σε Υγείας και Περιβάλλοντος δεδομένων των προβλημάτων ρύπανσης στη Ερμούπολη, ένα σοβαρό υπαρκτό πρόβλημα που έχει διχάσει την κοινωνία. Η πρόταση αυτή δεν έγινε αποδεκτή από τη δημοτική αρχή.