Στο σημείο "μηδέν" η χρηματοδότηση για τις κτηριακές παρεμβάσεις στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια

Έντονη η ανησυχία του Γιάννη Βουτσίνου για την εξασφάλιση και υλοποίηση του έργου

Θηλιά στο λαιμό της Δημοτικής Αρχής αποτελεί το έργο για την αναβάθμιση των παιδικών σταθμών της Σύρου, καθώς είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος για την απώλεια της χρηματοδότησης.

Έντονη είναι η ανησυχία εκ μέρους του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου, αρμόδιου του τμήματος παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, Γιάννη Βουτσίνου, ο οποίος σημειώνει ότι η καταληκτική ημερομηνία της 31ης Μαΐου, αποτελεί το σημείο "μηδέν", με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκο Βακόνδιο να δηλώνει στην "Κοινή Γνώμη", ότι ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο προκειμένου να μη χαθούν τα 200.000 ευρώ που προορίζονται για τις επιβεβλημένες κτηριακές συντηρήσεις των δομών φιλοξενίας των παιδιών.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα

Στενεύουν πλέον τα περιθώρια για την εξασφάλιση των 200.000 ευρώ που προορίζονται για την εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών σε τέσσερις δομές του Δήμου, καθώς απομένει κάτι περισσότερο από ένας μήνας, προκειμένου η Δημοτική Αρχή να "κλειδώσει" την απαραίτητη χρηματοδότηση, η οποία έχει εξασφαλιστεί από το 2018, μέσω του προγράμματος "ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ".

Στο όλο αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί κυρίως με τους άγονους διαγωνισμούς, έρχεται να προστεθεί και η χθεσινή συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής, η οποία παρ' όλες τις εκκλήσεις λόγω της σοβαρότητας του θέματος του αρμόδιου εντεταλμένου συμβούλου, Γιάννη Βουτσίνου, αναβλήθηκε λόγω μη απαρτίας.

Με έκδηλη την αγωνία ο κ. Βουτσίνος δήλωσε στην "Κοινή Γνώμη" ότι η εξασφάλιση της συγκεκριμένης χρηματοδότησης είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία, καθώς πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που αφορά τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

"Εδώ και χρόνια τρέχει ένα πρόγραμμα για τη συμμόρφωση από το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο χωρίς την ευθύνη καμίας Δημοτικής Αρχής βγαίνει άγονος. Όλοι γνωρίζουμε τα προβλήματα που έχουν ανακύψει τα τελευταία χρόνια με τις εργολαβίες", σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι "αυτή τη στιγμή έχει προχωρήσει η Τεχνική Υπηρεσία στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, η οποία απέβη και αυτή άγονη και στη συνεδρίαση η οποία αναβλήθηκε λόγω μη απαρτίας θα συζητούσαμε την απευθείας ανάθεση. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς γιατί έχουμε σημαντικά κτηριακά προβλήματα".

'Όπως χαρακτηριστικά είπε, μέσω της εξασφάλισης της χρηματοδότησης θα υπάρξει το περιθώριο κατανομής 50.000 ευρώ ανά δομή και συγκεκριμένα στους παιδικούς σταθμούς του Βήσσα, στον παιδικό και βρεφικό σταθμό του Ξηροκάμπου και τον παιδικό σταθμό της Κ. Μαρούλη.

"Το θεωρώ αναγκαίο, επιβεβλημένο και άμεσο. Είμαστε στα όρια της προθεσμίας και δεν είναι καθόλου εύκολο, έως και ακατόρθωτο, σε περίπτωση που χαθούν αυτά τα χρήματα, να μπορέσει ο Δήμος με ιδίους πόρους να τα καλύψει τις υπάρχουσες ανάγκες", κατέληξε ο κ. Βουτσίνος.

"Δεν θέλουμε να φτάσουμε στο σενάριο απώλειας της χρηματοδότησης"

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος δήλωσε κατηγορηματικά ότι γίνεται ότι είναι αναγκαίο προκειμένου να αποφευχθεί το σενάριο απώλειας της χρηματοδότησης, η οποία είναι απολύτως αναγκαία για την ποιοτική και κτηριακή αναβάθμιση των δομών που φιλοξενούν μικρά παιδιά στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

"Η χρηματοδότηση για το έργο των παιδικών σταθμών είχε εγκριθεί το 2018, προϋπολογισμού 200 χιλ ευρώ. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής έγιναν δύο διαγωνισμοί, οι οποίοι δυστυχώς απέβησαν άγονοι. Η χρηματοδότηση είναι μέχρι 31 Μαΐου. Οπότε αρχίσαμε τη διαδικασία για να γίνει με τον τρόπο της διαπραγμάτευσης, όπως ανάλογα είχε γίνει και με το αντίστοιχο έργο των Λυκείων και θα ακολουθήσουμε τη νομοθεσία για απευθείας ανάθεση" σημείωσε ο κ. Βακόνδιος, προσθέτοντας ότι "κάνουμε όλες εκείνες τις διαδικασίες, ώστε να μη χαθεί αυτή η χρηματοδότηση η οποία έρχεται από το παρελθόν. Είμαστε σε συνεργασία με τον αρμόδιο εντεταλμένο Γιάννη Βουτσίνο και προσπαθούμε να δοθεί το συγκεκριμένο έργο σε έναν εργολάβο, ώστε να προλάβουμε το χρονικό περιθώριο που έχουμε".

Στην ερώτηση εάν τελικά χαθεί η χρηματοδότηση, πόσο εύκολο είναι να εξασφαλιστεί μία εκ νέου, ο κ. Βακόνδιος επισήμανε ότι είναι σχεδόν ακατόρθωτη η εξασφάλιση μία νέας χρηματοδότησης. "Δεν είναι καθόλου εύκολο να βρεθεί νέα χρηματοδότηση. Είναι ένα θέμα που κρατά από το 2018 και θα έπρεπε να είχαν γίνει πολύ νωρίτερα όλες αυτές οι διαδικασίες. Δεν θέλουμε να φτάσουμε σε αυτό το σενάριο και προσπαθούμε να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια ώστε να κρατήσουμε τη χρηματοδότηση".

Τέλος, στην επισήμανση ποιες είναι εκείνες οι παρεμβάσεις που είναι απαραίτητες να γίνουν, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών υπογράμμισε ότι στον παιδικό σταθμό του Βήσσα χρειάζεται παρεμβάσεις εντός και εκτός αιθουσών. Ενδεικτικά πρέπει να γίνουν αντικατάσταση κουφωμάτων, ελαιοχρωματισμός κουφωμάτων, αποκατάσταση στοιχείων οπλισμένου σκυροδέματος οφειλόμενων στη διάβρωση του οπλισμού εντός του κτιρίου αλλά και εξωτερικά. Καθαίρεση υπάρχουσας πέργολας και κατασκευή νέας πέργολας στον αύλειο χώρο του σταθμού. Επίσης, επισήμανε ότι στην ίδια δομή θα πρέπει να γίνουν επιστρώσεις δαπέδων με ελαστικά πλακίδια ασφαλείας διαστάσεων 50εκΧ50εκ και πάχους 3,00εκ, καθώς επίσης και επίστρωση δαπέδου με ομογενοποιημένα φύλλα βινυλίου (PVC) σε ρολά ή πλακίδια.

Για τον παιδικό και βρεφικό σταθμό Ξηροκάμπου προβλέπονται η αντικατάσταση δαπέδων με μοκέτα, η επίστρωση δαπέδου με ομογενοποιημένα φύλλα βινυλίου (PVC) σε ρολά ή πλακίδια. Επίσης, αντικατάσταση κουφωμάτων και σιδηρών κιγκλιδωμάτων, επισκευή και χρωματισμός κιγκλιδωμάτων, κατασκευή – επισκευή επιχρίσματων - οροφοκονιαμάτων εντός του κτιρίου, αλλά και εκτός, χρωματισμοί επιφανειών εξωτερικά και εσωτερικά του κτιρίου και καθαίρεση υπάρχουσας πέργολας και κατασκευή νέας πέργολας στον αύλειο χώρο του σταθμού.

Τέλος, όσον αφορά στις ανάγκες στον παιδικό σταθμό της οδού Κ. Μαρούλη προγραμματίζονται μεταξύ άλλων, η αντικατάσταση κουφωμάτων και ψευδοροφής, η κατασκευή γυψοσανίδων και ράμπας και κατασκευή τοιχοποιίας με θερμομόνωση.