3ο Σεμινάριο λαογραφίας και ιστορίας από τον Σύλλογο Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου

"Φιλόξενη θάλασσα"

Το 3ο σεμινάριο λαογραφίας και ιστορίας διοργανώνει ο Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου, που έχει ως στόχο τη γνωριμία του κοινού με την πλούσια παράδοση της Θράκης, αλλά και τον πολιτισμό του Πόντου και της Αρμενίας.

Το σεμινάριο ξεκινά το Σάββατο 8 Μαρτίου 2014 στις 18:30 με την εκδήλωση “Θράκη, χθες-σήμερα-αύριο”, με εισηγητή το Διδάκτορα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Φάνη Μαλκίδη, ο οποίος θα αναφερθεί μεταξύ άλλων στην ενιαία Θράκη, στη διάσπασή της σε τρία κομμάτια από τις μεγάλες δυνάμεις, τα οποία μοιράζονται η Βουλγαρία, η Τουρκία και η Ελλάδα, καθώς και στη σημερινή κατάσταση με την παρουσία του Τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή και τους κινδύνους που εντοπίζονται.

Μετά τη διάλεξη, θα ακολουθήσει σεμινάριο Θρακιώτικων χορών, με χοροδιδάσκαλο το Θρακιώτη μουσικό και τραγουδιστή, Βαγγέλη Δημούδη, συνεργάτη του σπουδαίου δασκάλου, Χρόνη Αηδονίδη. Σημειώνεται ότι το σεμινάριο των Θρακιώτικων χορών θα επαναληφθεί την επόμενη ημέρα, Κυριακή 9 Μαρτίου 2014 και ώρα 11:00-13:00.

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το σύλλογο, στα τηλέφωνα: 6932411950 και 22810-80448.

“Πόντος-Αρμενία, Ταξίδι στην ιστορία”

Επιπλέον, στο πλαίσιο του 3ου σεμιναρίου λαογραφίας, ο Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συνδιοργανώνουν την εκδήλωση “Πόντος- Αρμενία, Ταξίδι στην ιστορία” το Σάββατο 15 Μαρτίου και ώρα 19.00 στο θέατρο Απόλλων.

Πρόκειται για μία εκδήλωση, αφιερωμένη στη γενοκτονία και τον πολιτισμό των δύο λαών, στην οποία συμμετέχουν η Ενωση Ποντίων Νίκαιας – Κορυδαλλού, ο Πολιτιστικός & εκπαιδευτικός Σύλλογος Χαμασκαίν - Χορευτικό συγκρότημα “ΝΑΙΡΙ”, ο Δημήτρης Καρασαββίδης (τραγούδι), ο Δημήτρης Μαυρίδης (λύρα), ο Γιώργος Κεχιόπουλος (λύρα), ο Γιώργος Θεοδωρίδης (λύρα), ο Βασίλης Σεμερτζίδης (λύρα), ο Χαράλαμπος Τσιλικίδης (λύρα) και ο Χρήστος Μαυρίδης (νταούλι).

Την ιστορία αφηγούνται, οι δημοσιογράφοι -ποντιακής καταγωγής- Δέσποινα Σωτηροπούλου, Ρένα Κουβελιώτη και Άλκης Πασαλίδης.

Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 6 Νοεμβρίου 2013 στη Νίκαια, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία, θα πλαισιωθεί ακόμα από μέλη του χορευτικού τμήματος του συλλόγου Ποντίων & Βορειοελλαδιτών Σύρου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Όπως σημειώνει στην “Κοινή Γνώμη” η πρόεδρος του Συλλόγου, Ουρανία Πανταζή, οι εκδηλώσεις θα δώσουν τη δυνατότητα στο κοινό της Σύρου να μάθει την ακριβή σημασία του Πόντου. “Εύξεινος Πόντος σημαίνει “φιλόξενη θάλασσα” και Πόντιοι ονομάζονται οι κάτοικοι της περιοχής”, υπογραμμίζει.

“Από τον Εύξεινο Πόντο ως τις Κυκλάδες”

Τέλος, σημειώνεται πως μία από τις επόμενες δράσεις του Συλλόγου είναι η εκδήλωση με θέμα: “Από τον Εύξεινο Πόντο ως τις Κυκλάδες”.

Πρόκειται για το ταξίδι του Ιάσονα και των Αργοναυτών στον Εύξεινο Πόντο (Κολχίδα) με σκοπό να μάθουν , μεγάλοι και παιδιά , που βρίσκεται και τι σημαίνει Εύξεινος Πόντος, τι σημαίνει Πόντος, τι Πόντιος. Να μάθουν ποιο ήταν το νησί των Κυκλάδων που “ανεφάνη” κατά την επιστροφή της Αργούς , όταν ο Απόλλωνας, ακούγοντας την παράκληση του Ιάσονα, φώτισε με μια αστραπή τη νύχτα και φανέρωσε στους έκπληκτους Αργοναύτες τη φιλόξενη ακτή (Ανάφη) που τους έσωσε από τον κίνδυνο. (είναι μια από τις εκδοχές της επιστροφής της Αργούς). Και μέσα από αυτό το ταξίδι να γνωρίσουν τον Κυκλαδικό πολιτισμό.

Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθούν, μεταξύ άλλων, εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, θα παρουσιαστεί δραματοποιημένο απόσπασμα από το έργο του Αισχύλου “Προμηθέας Δεσμώτης” στην ποντιακή διάλεκτο, ενώ θα λάβουν χώρα εργαστήρι ζωγραφικής και προβολή ταινίας για την Αργοναυτική Εκστρατεία.

Επιρπσοθέτως, μέσα από παιδικό βιωματικό εργαστήρι, που θα πραγματοποιηθεί από την κ. Νατάσα Μάγκου, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής αποσπασμένη στο Παλαιοντολογικό Μουσείο Πτολεμαΐδαςτα παιδιά θα γνωρίσουν τον Κυκλαδικό Πολιτισμό με βιωματικό τρόπο παίζοντας δράσεις ψυχοκινητικής αγωγής. Με τις δράσεις αυτές οι μαθητές ιχνηλατούν τα μονοπάτια του Κυκλαδίτικου Πολιτισμού περνώντας μέσα από τα σπήλαια που έζησε ο φιλόσοφος Φερεκύδης στη Σύρο και το σπήλαιο όπου κατοικούσε ο Αίολος στο χωριό Φαλατάδος της Τήνου, τα Ορυχεία της Μήλου, περπατούν την περίφημη “Οδό των Λεόντων” και αναπαριστούν τα ίδια τον θυμωμένο Ποσειδώνα, τις Νύμφες Κυκλάδες, και τα Κυκλαδίτικα Ειδώλια! Έτσι τα παιδιά εμβαθύνουν τις γνώσεις τους για τον Κυκλαδικό Πολιτισμό και κατανοούν καλύτερα γεωγραφικά, ιστορικά στοιχεία της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Ετικέτες: