Το «Eye’s Walk Digital Festival» θα εκπροσωπήσει τη Σύρο, τις Κυκλάδες και την Ελλάδα στο Atelier for Young Festival Managers στη Βαλέτα

Εξωστρέφεια και δικτύωση

Χρηματοδότηση της μοναδικής ελληνικής συμμετοχής από το υπουργείο Πολιτισμού

«Φτερά» για Μάλτα ανοίγει το «Eye’s Walk Digital Festival» διαμέσου της συμμετοχής της Φιλίας Μιλιδάκη στην Ακαδημία για μάνατζερ ανερχόμενων φεστιβάλ» από όλο τον κόσμο, που διοργανώνεται τον Μάρτιο του 2019 στη Βαλέτα, από τη European Festivals Association.

Την ερχόμενη άνοιξη, η curator του επιτυχημένου φεστιβάλ της Σύρου, εκπροσωπώντας τόσο την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, όσο και ολόκληρη την Ελλάδα, θα ταξιδέψει στην πρωτεύουσα της Μάλτας για να εκπαιδευτεί μαζί με 34 ακόμη διοργανωτές φεστιβάλ και να ανταλλάξει μαζί τους ιδέες, πρακτικές και εμπειρίες.

Σημειώνεται ότι, το «Eye’s Walk Digital Festival» αποτελεί τη μοναδική ελληνική συμμετοχή, η οποία μάλιστα χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η διοργάνωση θα διεξαχθεί από 23 έως 30 Μαρτίου 2019.

Γνωριμία με managers καταξιωμένων διοργανώσεων

«Στη συνάντηση αυτή σου δίνεται η ευκαιρία να συνδεθείς με διοργανωτές που εκπροσωπούν διαφορετικές φιλοσοφίες και κόνσεπτ, αλλά και με σημαντικά ινστιτούτα τέχνης και μάνατζερ διεθνώς καταξιωμένων φεστιβάλ», δηλώνει η κ. Μηλιδάκη στην «Κοινή Γνώμη», υπογραμμίζοντας τα οφέλη της επταήμερης αυτής συνύπαρξης και διάδρασης για όλους τους συμμετέχοντες. «Οι ίδιοι μαθαίνουν για σένα κι εσύ θα μάθεις από αυτούς», προσθέτει.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής της, θα παρουσιάσει το background του «Eye’s Walk Digital Festival» που αποτελεί σταθερή αξία στην πολιτιστική ζωή της Σύρου, τα τελευταία πέντε χρόνια, θα θέσει ερωτήματα και θα απορροφήσει όλη αυτή την εμπειρία, η οποία θα ανοιχτεί μπροστά της.

«Επιθυμία μου είναι να φύγω από τη Μάλτα, έχοντας δημιουργήσει ένα δίκτυο και με τη βεβαιότητα ότι το φεστιβάλ μας θα επικοινωνεί μελλοντικά με όλους εκείνους που συναντήσαμε και γνωρίσαμε εκεί».

Η κ. Μηλιδάκη δεν κρύβει τη χαρά της και για το γεγονός ότι το Υπουργείο Πολιτισμού είπε ένα μεγάλο και γενναιόδωρο «ναι», αποδεχόμενο το αίτημα για χρηματοδότηση της συμμετοχής της στη μεγάλη αυτή διοργάνωση.

«Δεν είναι λίγο να τυγχάνεις τέτοιας στήριξης. Ο χορηγός μας δεν είναι ένας ιδιώτης, αλλά το Υπουργείο Πολιτισμού, που αξιολόγησε ότι είναι σημαντικό να παρευρεθούμε και να συμμετέχουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Θα είμαστε ορατοί και θα απορροφήσουμε την εμπειρία»

Το European Festivals Academy αποτελεί ένα σοβαρό οργανισμό με 100 φεστιβάλ-μέλη από πάνω από 40 χώρες. Οι διοργανωτές που θα παρευρεθούν στο «Atelier», θα ετοιμάσουν παρουσιάσεις, θα λάβουν μέρος σε table talks, μέσω των οποίων θα κάνουν ευρύτερα γνωστό το πολιτιστικό προϊόν που δημιούργησαν και προσφέρουν στον τόπο τους.

«Για επτά ημέρες θα μιλήσουμε, θα εκπαιδευτούμε πάνω στους τρόπους ανάπτυξης του κοινού σου, θα μάθουμε πώς συνδεόμαστε με τους υποστηρικτές μας, την κοινωνία και τους partners και πώς εξασφαλίζουμε τη βιωσιμότητα των φεστιβάλ μας και θα δικτυωθούμε με top managers από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ στον κόσμο. Και όλα αυτά, στη Μάλτα η οποία το 2018 ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης».

Εξίσου σημαντικό, για την κ. Μηλιδάκη, είναι και το γεγονός πως η Βαλέτα είναι νησί, όπως και η Σύρος. «Αυτό σου δίνει την ευκαιρία να μιλήσεις για τη νησιωτικότητα και πώς αυτή επηρεάζει την ανάπτυξη και τις προτεραιότητες ενός φεστιβάλ. Εμείς δεν είμαστε μόνο Σύρος, αλλά Κυκλάδες. Συνεπώς, οι εμπειρίες της Μάλτας, η οποία κατάφερε να μετατρέψει τη νησιωτικότητα σε πλεονέκτημα, θα είναι ιδιαίτερα εποικοδομητικές για εμάς».

Καταλήγοντας, η curator του «Eye’s Walk Digital Festival» εξηγεί ότι είναι πρόθυμη να απορροφήσει κάθε ιδέα και εμπειρία από την επταήμερη διαδρομή ανάπτυξης και δικτύωσης στη Μάλτα, τις οποίες θα επιδιώξει να εφαρμόσει άμεσα και με μακροχρόνια στρατηγική. «Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να πατήσουμε γερά πάνω σε αυτό το πλέγμα συνεργασιών, καθώς το φεστιβάλ μας στηρίζεται στη διεθνή σύγχρονη τέχνη, κοιτάζοντας και πέρα από τα σύνορα της χώρας μας».