3ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «συριανοπατῶ» με μεγαλύτερη διάρκεια και περισσότερους συμμετέχοντες όλων των ηλικιών

“Let’s go” για πιο γενναία «συριανοπατήματα»

Το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «συριανοπατῶ» όχι μόνο πατά γερά στα πόδια του, αλλά αυτή τη χρονιά είναι έτοιμο για ακόμη μεγαλύτερα άλματα στο πολιτιστικό έδαφος της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

Η σημαντική διοργάνωση του Λαογραφικού – Χορευτικού Ομίλου «η σοφία της παράδοσης», η οποία πέρασε με επιτυχία τις εξετάσεις της τα δύο προηγούμενα έτη, επιστρέφει στο φετινό πρόγραμμα του «Σύρος – Πολιτισμός» με πιο ανεβασμένη διάθεση, χορταστική διάρκεια και περισσότερα target group συμμετεχόντων.

Κατά το παρελθόν, οι φίλοι του φεστιβάλ είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν για δύο ημέρες ένα πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από παιδικές και εφηβικές χορευτικές ομάδες. Νέοι ηλικίας 9 έως 18 ετών συνθέτουν και φέτος τον βασικό κορμό της διοργάνωσης, ωστόσο το «συριανοπατῶ» θα υποδεχτεί για πρώτη φορά και χορευτικές ομάδες ενηλίκων από 18 ετών και άνω. Ομάδες προερχόμενες  τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, θα έρθουν κοντά, θα γνωριστούν και θα παρουσιάσουν στο κοινό ένα δείγμα από την πολιτιστική και μουσικοχορευτική τους παράδοση.

Το 3ο «συριανοπατῶ» θα διεξαχθεί από 22 έως 25 Απριλίου 2020, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού. Το φεστιβάλ που μας προσκαλεί να συμμετάσχουμε σε ένα πολιτιστικό τετραήμερο γεμάτο χορό, μουσική και αγάπη για την παράδοση στην κοσμοπολίτικη αρχόντισσα των Κυκλάδων, συνδιοργανώνεται με το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και το Τμήμα Πολιτισμού Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Σημειώνεται ότι, όπως κάθε χρόνο, ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «η σοφία της παράδοσης» απευθύνει πρόσκληση για συμμετοχή σε όλους τους πολιτιστικούς φορείς της Σύρου, που λειτουργούν παιδικές χορευτικές ομάδες (Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, Παραδοσιακό Εργαστήρι «΄Άρωμα Παράδοσης», Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου «Ο Εύξεινος Πόντος»).

Μεγαλύτερα… βήματα

Το άνοιγμα του φεστιβάλ και σε ενήλικες ομάδες δίνει φέτος την ευκαιρία σε συνοδούς των παιδιών να έχουν πιο ενεργό ρόλο στη διοργάνωση, συμμετέχοντας και οι ίδιοι, κατά το διήμερο 24 και 25 Απριλίου 2020. Σύμφωνα με δηλώσεις της προέδρου του Ομίλου, Σοφίας Λούβαρη «η συγκεκριμένη προσθήκη δεν αλλάζει σε καμία περίπτωση τον χαρακτήρα του φεστιβάλ», το οποίο μας συστήθηκε ως Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών για νέων. Το πρόγραμμα των παιδικών – νεανικών ομάδων θα προηγηθεί το διήμερο 22 και 23/04.

Η απόφαση για τη διεύρυνση του φεστιβάλ λήφθηκε χάρη στο ενδιαφέρον πολλών χορευτικών συγκροτημάτων για τη συμμετοχή τους σε αυτή τη μεγάλη γιορτή. Υπενθυμίζεται ότι τον πρώτο χρόνο, είχαν λάβει μέρος αποκλειστικά ομάδες της Σύρου («σοφία της παράδοσης», «Άρωμα Παράδοσης», «Εύξεινος Πόντος», Σύλλογος Κρητών) και άλλων νησιών των Κυκλάδων (Άνδρος, Αμοργός και Σίφνος). Πέρυσι συμμετείχαν συνολικά 550 άτομα, ενώ υπολογίζεται ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων φέτος θα ξεπεράσει τους 800.

Χοροί, εκθέσεις, σεμινάρια και δύο μεγάλα γλέντια με τους «Χοροσταλίτες»

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν στην πλατεία Μιαούλη, ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης και δύο μεγάλα γλέντια με τη συμμετοχή της ορχήστρας «Χοροσταλίτες», ένα στη λήξη του παιδικού – νεανικού προγράμματος και ένα στην ολοκλήρωση των παρουσιάσεων από τις ενήλικες ομάδες. Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο παραδοσιακό συγκρότημα έγινε γνωστό πριν από μερικά χρόνια με την υποβολή πρότασης για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στο μουσικό διαγωνισμό της Eurovision.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν δηλώσει συμμετοχή χορευτικές ομάδες από τη Μύκονο, τους Γαργαλιάνους, τα Μέγαρα, το Κερατσίνι, το Πήλιο, τη Λευκάδα, τον Πειραιά και την Αθήνα. Οι δηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 15 Φεβρουαρίου 2020.

Μείνετε συντονισμένοι για το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ και τις παράλληλες δράσεις και εκδηλώσεις (εκθέσεις, ξεναγήσεις, σεμινάρια, γλέντια κλπ).