Διαδικτυακά εικαστικά εργαστήρια από το Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και την Eileen Botsford – Βελισσαροπούλου

Ο Τρελαντώνης και ο θησαυρός στις τσέπες του

Εμποτισμένος από προσωπικές μνήμες και βιώματα της Άλκης Ζέη, ο «Τρελαντώνης» αγαπήθηκε από γενιές και γενιές Ελλήνων και θεωρείται ένα από τα κλασικά αριστουργήματα της παιδικής λογοτεχνίας στη χώρα μας.  

Ο σκανδαλιάρης ήρωας που έδωσε το όνομά του στο βιβλίο της μεγάλης κυρίας του παιδικού βιβλίου αποτέλεσε έμπνευση για μία σειρά διαδικτυακών εικαστικών εργαστηρίων, τα οποία υλοποιούνται από το Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε συνεργασία με την υπεύθυνη του Δικτύου Εικαστικών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Σύρου, Eileen Botsford-Βελισσαροπούλου.

Ο Τρελαντώνης της Πηνελόπης Σ. Δέλτα «…είχε πάντα γεμάτες τις τσέπες του από τόσους θησαυρούς. Τι δεν έβρισκες μέσα! Καρφιά, βόλους, βότσαλα, σπάγκους, κάποτε και κανένα κομμάτι μαστίχα μασημένη, και, πάνω απ' όλα, το τρίγωνο γυαλί που είχε πέσει από τον πολυέλαιο της εκκλησίας και που έκανε τόσα ωραία χρώματα σαν το έβαζες στον ήλιο. Ολόκληρο πλούτο είχαν αυτές οι τσέπες του Αντώνη.»

Ένας σημερινός Τρελαντώνης παρέα με τα αδέλφια του ανακαλύπτει το θησαυρό στις τσέπες του. Έτσι, όλα τα αδέλφια μαζί δημιουργούν ξεχωριστά παιχνίδια από τον θησαυρό, που μόλις βρήκαν.

Πρωτότυπες και ευφάνταστες εικαστικές ιστορίες

Στο πλαίσιο του πρώτου εργαστηρίου με θέμα «Ο Τρελαντώνης & ο θησαυρός στις τσέπες του», η κ. Botsford-Βελισσαροπούλου προτρέπει παιδιά 4-7 ετών να συγκεντρώσουν πράγματα που έχουν φυλαγμένα στις δικές τους τσέπες τους και να φτιάξουν καινούριους κόσμους. Οι συμμετέχοντες μπορούν να τοποθετήσουν τον «θησαυρό» τους πάνω σε ένα λευκό χαρτί και να σχεδιάσουν τα περιγράμματα των αντικειμένων. Στη συνέχεια, θα ζωγραφίσουν τα σχέδιά τους με ξυλομπογιές ή μαρκαδόρους μέσω των οποίων, τα πράγματά τους θα αποκτήσουν και μια νέα ζωή. Τα σχέδια αυτά μπορούν να κοπούν και να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία πρωτότυπων και ευφάνταστων ιστοριών ή να φωτογραφηθούν, αποτελώντας τη βάση για μοναδικά εικαστικά πορτρέτα.

Εσύ τι μπορείς να δημιουργήσεις από τον θησαυρό στις τσέπες σου; Τα θέματα των επόμενων εργαστηρίων θα ανακοινωθούν εντός του μήνα στην επίσημη σελίδα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Το ψηφιακό περιεχόμενο, το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγραμματισμού εκδηλώσεων του ΚΠΙΣΝ, εντάσσεται στη δωρεά του Stavros Niarchos Foundation.