Με εκρηκτική διάθεση οι STORM String Quartet επιστρέφουν στην αγαπημένη τους Σύρο πριν από τη συμμετοχή τους στο Fringe Festival στη Σκωτία

Αυγουστιάτικη «καταιγίδα»

Συνέντευξη με το μέλος του σχήματος, Μαρία Ζαχαριάδου

Λίγο πριν αναχωρήσει για το Εδιμβούργο, όπου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο μεγαλύτερο καλλιτεχνικό γεγονός της Ευρώπης, το Fringe Festival, το καταιγιστικό μουσικό σχήμα των STORM String Quartet έρχεται και πάλι στη Σύρο για μία εκρηκτική συναυλία.

Συνδυάζοντας άρτια μουσική δεξιοτεχνία, δυναμική παρουσία και επικοινωνία με το κοινό, σκηνοθεσία, φώτα και χειροποίητα κοστούμια, οι STORM υπόσχονται και φέτος άλλο ένα πραγματικό live experience. 

Μετά την πρώτη τους εμφάνιση στο Θέατρο Απόλλων, ο Έκτορας Λάππας (βιολί), η Μαρία Ζαχαριάδου (βιολί), ο Ρενάτο Δαμονίτσα (βιόλα) και η Μαίρη Χρίστοβα (βιολοντσέλο) δίνουν ραντεβού με το κοινό της Σύρου την Κυριακή 7 Αυγούστου στην Πλατεία Μιαούλη. 

Μέσα από τις πρωτότυπες και δυναμικές διασκευές τους, οι STORM θα ερμηνεύσουν με το ίδιο πάθος, ενέργεια και τρέλα, από κλασική και κινηματογραφική, μέχρι ποπ, ροκ, μέταλ και ηλεκτρονική μουσική, δίνοντας τη δική τους μοναδική εκδοχή της ιστορίας ενός κουαρτέτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει με κάποιες μικρές παραλλαγές το πρότζεκτ που θα παρουσιάσει προσεχώς στο Εδιμβούργο. Το πρόγραμμα αγγίζει μουσικές από διάφορα είδη και εποχές, που μας ταξιδεύουν από το Μπαρόκ υπό τους ήχους των κλασικών οργάνων μέχρι τη σημερινή εποχή με τα ηλεκτρικά όργανα σε house και electropop επιλογές.

Εν όψει της συναυλίας τους στη Σύρο, η Μαρία Ζαχαριάδου μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» για τους στόχους και τα όνειρα του σχήματος, που μετά από τρία χρόνια δυναμικής παρουσίας στον χώρο, ετοιμάζεται να ανοίξει τα «φτερά» του στο εξωτερικό.

Η περσινή συναυλία σας στο Θέατρο Απόλλων υπήρξε για τους περισσότερους μία πραγματική μουσική «καταιγίδα» χωρίς προηγούμενο. Τι θυμάστε από κείνη την εμφάνιση και τι έχει αλλάξει για το σχήμα από τότε μέχρι σήμερα;

«Ήταν και για εμάς μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Μείναμε όλοι ικανοποιημένοι από την αντίδραση του κοινού, το οποίο ήταν ζεστό και αρκετά εκδηλωτικό. Το κοινό συμμετείχε καθ΄ όλη τη διάρκεια της συναυλίας, την οποία θυμόμαστε με ιδιαίτερη νοσταλγία. Από τότε, έχουν αλλάξει πολλά πράγματα, όχι τόσο στον τρόπο παρουσίασης ή επιλογής της μουσικής μας, όσο στα βήματα που έχουμε κάνει μέχρι τώρα, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή ετοιμαζόμαστε να βγούμε στο εξωτερικό. Πιστεύω ότι πλέον είμαστε πολύ πιο δεμένοι κι έχουμε μεγαλύτερη άνεση με τον κόσμο».

Τι είναι αυτό που κάνει το κοινό να «παραμιλάει» σε κάθε σας εμφάνιση;

«Η ενέργεια και ο δυναμισμός που εκπέμπει το γκρουπ. Δεν μπορεί εύκολα κάποιος να φανταστεί πως από ένα τέτοιο σχήμα, που είναι κυρίως συνυφασμένο με την κλασική μουσική, μπορεί να ακούσει κάτι τόσο δυναμικό με τέτοια ενέργεια. Αυτό συμβαίνει τις περισσότερες φορές που παίζουμε».

Πώς επιλέγετε τα κομμάτια, στα οποία δίνετε μία νέα πνοή μέσα από τις πρωτότυπες διασκευές του Έκτορα Λάππα;

«Η επιλογή των κομματιών γίνεται κυρίως βάσει των στοιχείων της μουσικής. Θέλουμε να έχουν ενέργεια και δυναμισμό. Ο Έκτορας που διασκευάζει τη μουσική ή συνθέτει, καθώς θα παίξουμε και κάποιες πρωτότυπες συνθέσεις αυτή τη φορά, σίγουρα βάζει και δικά του δυναμικά στοιχεία. Ο στόχος μας δεν είναι να προκαλέσουμε εντύπωση, όσο να παρουσιάζουμε κομμάτια που να χαρακτηρίζουν εμάς και τον τρόπο με τον οποίο τα παίζουμε και τα υποστηρίζουμε».

Το γκρουπ ξεκίνησε δειλά τα πρώτα του βήματα τον Οκτώβριο του 2013. Σήμερα τι σημαίνει για εσάς;

«Το γκρουπ είναι η καθημερινότητά μας. Νιώθουμε πάρα πολύ κοντά μεταξύ μας, σαν οικογένεια πολλές φορές. Περνάμε  αρκετές ώρες μαζί, ειδικά τις περιόδους των συναυλιών, είμαστε κάθε μέρα μαζί, πρωί-βράδυ. Πλέον έχει γίνει τρόπος ζωής για εμάς. Ξεκινήσαμε να κάνουμε πρόβες για κάποιες εμφανίσεις και τώρα ζούμε και αναπνέουμε γι’ αυτό και ψάχνουμε τρόπους για να το πάμε παρακάτω, να κάνουμε καινούρια πράγματα, γιατί τα όνειρά μας είναι κοινά».

Οι STORM String Quartet θα είναι το μοναδικό μουσικό σχήμα από την Ελλάδα που θα εμφανιστεί στο Fringe Festival στο Εδιμβούργο. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό;

«Αυτό που από την αρχή θέλαμε και προσπαθούσαμε είναι να ανοίξουμε λίγο τα φτερά μας και να βγούμε προς τα έξω για να μοιραστούμε και με άλλους ανθρώπους τη δουλειά μας. Αυτό το φεστιβάλ είναι πραγματικά το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό γεγονός της Ευρώπης. Συμμετέχουν μουσικοί από όλο τον κόσμο. Επιπλέον, είναι μια διοργάνωση που λειτουργεί και λίγο σαν αγορά τέχνης. Για εμάς είναι και μια ευκαιρία εκτός από το να κάνουμε μια συναυλία στο εξωτερικό, να μας δουν και κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι ψάχνουν κάτι διαφορετικό. Παρόλο που στην πλειοψηφία τους τα κομμάτια μας αποτελούν διασκευές αξίζει να δει κανείς τον τρόπο με τον οποίο γίνονται. Στόχος του Έκτορα είναι να αναδείξει όχι μόνο τη μουσική, αλλά και τη δεξιοτεχνία των οργάνων, δεν είναι απλώς μία διασκευή που ο άλλος μπορεί απλά να αναγνωρίσει μία μελωδία, αλλά υπάρχει από πίσω μια ολόκληρη μελέτη γι’ αυτό.  Ο Έκτορας έχει πάρα πολύ καλή γνώση των δυνατοτήτων όλων των οργάνων, ώστε μέσα από ένα μόνο κουαρτέτο να ακουστεί κάτι τόσο πλούσιο, σαν να βλέπεις περισσότερα άτομα πάνω στη σκηνή».

Τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμά σας στο Εδιμβούργο; 

«Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι η Σύρος θα δει και θα ακούσει πρώτη το πρόγραμμα που παρουσιάσουμε στο Fringe Festival με κάποιες πολύ μικρές παραλλαγές. Οπότε, το νησί σας θα είναι για μία ακόμη φορά πρωτοπόρος».