Στη γειτονιά του Μάρκου Βαμβακάρη

Στην Πιάτσα της Άνω Σύρου, τη γειτονιά του Μάρκου Βαμβακάρη, η «ψυχή» του οποίου συντροφεύει κάθε βήμα μας τις τελευταίες ημέρες, χτύπησε η «καρδιά» του 1ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου, τη δεύτερη και τρίτη ημέρα της μεγάλης διοργάνωσης.

Οικοδεσπότης της δεύτερης βραδιάς ήταν ο ρεμπέτης Γιοβάν, η κούκλα της Αννέτας Στεφανοπούλου, η οποία συγκίνησε και ταξίδεψε το κοινό μέσα από μια μοναδική παράσταση, όπου ο άνθρωπος και η κούκλα γίνονται ένα.

Σημειώνεται ότι η ομάδα Bufos PuppetTheatre έδωσε μία ακόμη παράσταση στην Οδό Πρωτοπαπαδάκη το πρωί της Παρασκευής 3 Σεπτεμβρίου.

Αμέσως μετά, προβλήθηκε το Ντοκιμαντέρ του Γιώργου Ζέρβα για τον Μάρκο Βαμβακάρη  «M' αρέσουν οι καρδιές σαν τη δική μου», βασισμένο τόσο στην ηχογραφημένη συνέντευξη που έδωσε ο ίδιος στην Αγγελική Καλαμαρά, όσο και στις μαρτυρίες συγγενών και των ανθρώπων που έζησαν κοντά του και δούλεψαν μαζί του.

Οι εκδηλώσεις της Πέμπτης ολοκληρώθηκαν με τους Ευτυχία Πανοπούλου, Μάρκο Βαρθαλίτη, Πάρι Ξυνταριανό και Κωνσταντίνο Καρακατσάνη, οι οποίοι ξενάγησαν μουσικά το κοινό στη γειτονιά που γεννήθηκε ο «Πατριάχης» του Ρεμπέτικου.  Το Συριανό σχήμα παρουσίασε τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη, αλλά και τραγούδια στα οποία συμμετείχε ως ερμηνευτής.

Το βράδυ της Παρασκευής παρουσιάστηκε στην Πιάτσα της Άνω Σύρου η αυτοβιογραφία του Μάρκου Βαμβακάρη, η οποία εκδόθηκε στο Λονδίνο, για πρώτη φορά σε αγγλική μετάφραση. Πρόκειται για τη μετάφραση της ήδη εκδοθείσας αυτοβιογραφίας της Αγγελικής Βέλλου Κάιλ (1978).

Αμέσως μετά, το «Μυστικό Μπουζούκι» του Αρίστου Βαμβακούση ένωσε μικρούς και μεγάλους με αξέχαστα τραγούδια του Βαμβακάρη και του Τσιτσάνη.

Το «Μυστικό Μπουζούκι» είναι μια παρέα παιδιών στην Ερμούπολη της Σύρου, που αθόρυβα ανακαλύπτουν τα μυστικά της λαϊκής μας μουσικής... Με τη φαντασία ελεύθερη, ήχοι και εικόνες σε ταξιδεύουν στις εποχές...

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με ρεμπέτικα της προπολεμικής & μεταπολεμικής περιόδου από το σχήμα των Βασίλη Αντωνίου, Γιώργου Βαμβακούση και Πέτρου Κουσουνάδη.