Έναρξη του 1ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου

«Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» αντάμωσε

Οι φίλοι της καλής λαϊκής μουσικής, η οποία έχει αφήσει το στίγμα της όχι μόνο στις καρδιές των Ελλήνων, αλλά και σε πολλές ακόμη γωνιές του παγκόσμιου χάρτη, αντάμωσαν στην έναρξη του 1ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου με τίτλο «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη».

Η αυλαία του πολυαναμενόμενου φεστιβάλ που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και η Εταιρεία Ανάπτυξης & Προόδου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων άνοιξε το βράδυ της Τετάρτης με τη μουσικοχορευτική παράσταση του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου «η Σοφία της Παράδοσης» και της «Λαϊκής Ορχήστρας Σύρας».

Τα ματόκλαδα έλαμψαν

Το επιτυχημένο αφιέρωμα στον πατριάρχη του ρεμπέτικου τραγουδιού, Μάρκο Βαμβακάρη, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2016 στη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων, άγγιξε ξανά τις καρδιές των θεατών με την ευαισθησία και την αγάπη με την οποία προσέγγισε τη ζωή και το έργο του πεφωτισμένου συμπατριώτη μας.

Μέσα από την παράσταση, τα κείμενα της οποίας επιμελήθηκε η Μαριάννα Κρόντη, αναδείχθηκε για μία ακόμη φορά η πορεία ζωής του σπουδαίου αυτού Συριανού, που κατάφερε με το ταλέντο και το μεγαλείο ψυχής του να γίνει ο Μάρκος όλων, αποτελώντας μέχρι και σήμερα ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία της ρεμπέτικης μουσικής.

Τον Μάρκο Βαμβακάρη υποδύθηκε ο ηθοποιός Γιώργος Μιχαλάκης, ο οποίος μαζί με την κ. Κρόντη αφηγήθηκαν πτυχές από την πολυτάραχη και δημιουργική ζωή του μεγάλου ρεμπέτη.

Την παράσταση, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πάχου πλαισίωσε μουσικά η Λαϊκή Ορχήστρα Σύρας, αποτελούμενη από τους Γιάννη Ανδρειωμένο, Ρένα Βέργου, Χρυσούλα Κεχαγιόγλου, Πέτρο Βαρθαλίτη, Ηλία Θεοδωρόπουλο, Σάκη Μαραγκό, Αντώνη Μαραγκό και Ισίδωρο Ρούσσο.

Τις εντυπώσεις, αλλά και το θερμό χειροκρότημα του κοινού απέσπασε η χορευτική ομάδα του Ομίλου σε χορογραφίες του Ηλία Λασκαρίδη. Συντόνισε η Σοφία Λούβαρη.

Ρομαντικά τραγούδια του ρεμπέτικου

Η πρώτη βραδιά εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με τη «Λαϊκή Ορχήστρα Σύρας», η οποία παρουσίασε παλιά λαϊκά τραγούδια των μεγαλύτερων συνθετών της προπολεμικής και μεταπολεμικής περιόδου. Τη βραδιά παρουσίασε ο Μπάμπης Κουλούρας.

Την έναρξη του 1ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου στην Πλατεία Μιαούλη, χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Γιάννης Ρούσσος.

«Θα φέρουμε το κοινό στο δρόμο του μεγάλου Μάρκου»

Από την πλευρά του, ο κ. Μαραγκός σημείωσε πως το φεστιβάλ ρεμπέτικου αποτελεί την προμετωπίδα του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2016» που έχει σκοπό να αποτίσει φόρο τιμής στον «Όμηρο» της ελληνικής λαϊκής μουσικής -όπως πολύ εύστοχα αποκάλεσε τον Μάρκο Βαμβακάρη ο μουσικοσυνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος στο Θέατρο Απόλλων- αλλά και να αναδείξει τη σχέση του μεγάλου ρεμπέτη με τη Σύρο.

Πρόσθεσε επίσης ότι επιθυμία των διοργανωτών είναι η θεσμική και πολυπολιτισμική διάσταση του φεστιβάλ, χάρη στις επιρροές που έχουν δεχτεί από τη ρεμπέτικη μουσική αρκετές χώρες του κόσμου, όπως η Αργεντινή, η Φιλανδία, η Ισπανία το Βέλγιο, η Γερμανία και η Πορτογαλία. «Αρχής γενομένης από αυτή την πρώτη διοργάνωση, φιλοδοξούμε τα επόμενα χρόνια να βγάλουμε τον Μάρκο Βαμβακάρη έξω από τα όρια του νησιού μας και της χώρας μας» ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως ο πατριάρχης του ρεμπέτικου είναι ευρύτερα γνωστός στην παγκόσμια κοινότητα από ό,τι στη Σύρο και την Ελλάδα γενικότερα. «Αλλά θα το διορθώσουμε και αυτό» τόνισε, διαβεβαιώνοντας το κοινό πως το φεστιβάλ αποτελεί το εφαλτήριο ώστε τα επόμενα χρόνια να ακολουθήσουν περισσότερες εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη σχέση του νησιού με την ελληνική λαϊκή μουσική και δίνοντας το ερέθισμα στα νέα παιδιά να γνωρίσουν, να μάθουν και να διαπρέψουν σε αυτό το είδος.

«Στόχος η ανάδειξη της αστικής λαϊκής μουσικής της Σύρου»

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Γιάννης Ρούσσος εξέφρασε τη χαρά του για την πραγματοποίηση αυτού του μεγαλεπήβολου εγχειρήματος που από την πρώτη στιγμή υποστηρίχθηκε από τον καλλιτεχνικό κόσμο του νησιού και όχι μόνο.

«Ελπίζω «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός» να αποδειχθεί ότι είναι σωστό ρητό» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «χαίρομαι πολύ που αγκαλιάστηκε αυτή η προσπάθεια, καθώς το εγχείρημα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που προβλέψαμε εμείς. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε όλοι μαζί την αστική λαϊκή μουσική της Σύρου και τον ίδιο τον Μάρκο. Σας καλούμε λοιπόν όλους να συμμετέχετε σε αυτή την προσπάθεια από όποια θέση κι αν βρίσκεστε».

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του πενθήμερου φεστιβάλ, ξεκίνησε χθες το σεμινάριο για την τεχνική του μπουζουκιού με τον σολίστα Βαγγέλη Τρίγκα. Επιπλέον, το κοινό της Άνω Σύρου είχε την ευκαιρία να απολαύσει το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Ζέρβα για τον Μάρκο Βαμβακάρη «M' αρέσουν οι καρδιές σαν τη δική μου», τραγούδια του μεγάλου ρεμπέτη από Συριανό σχήμα, καθώς και την παράσταση κουκλοθέατρου της Αννέτας Στεφανοπούλου «Ο Ρεμπέτης Γιοβάν» που θα επαναληφθεί σήμερα στις 12:30 στον πεζόδρομο της Πρωτοπαπαδάκη.