Ο κύριος Κιχ μάγεψε με τους ήχους του τους μικρούς Συριανούς

Από την πόλη της Φασαρίας στην Ερμούπολη του πολιτισμού

Με μια μεγάλη και ζεστή αγκαλιά, που εξαφάνισε μονομιάς τα γκρίζα σύννεφα της μοναξιάς και της αποξένωσης που σκεπάζουν τη φασαριόζικη πόλη του, οι μικροί μαθητές της Σύρου υποδέχτηκαν στο Θέατρο «Απόλλων» τον ονειροπόλο κύριο Κιχ και το μυστικό κουτί των ήχων.

Στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ο κ. Κιχ της πολυπληθούς καλλιτεχνικής ομάδας «ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ», βρήκε καταφύγιο στη γιορτινή πρωτεύουσα των Κυκλάδων, έχοντας στο πλευρό του το πολιτιστικό περιοδικό ελεύθερης κυκλοφορίας «Serious».

Στη σκηνή του ιστορικού θεάτρου της Ερμούπολης, μια φυλακισμένη πριγκίπισσα, ένας τρομερός Μουσικόδοντας και ένα μυστικό κουτί που έπρεπε να γεμίσει με ξεχασμένους ήχους, ώθησαν τον κύριο Κιχ και τα παιδιά σε μια μαγική περιπέτεια.

Υπέροχες μουσικές, ήχοι και διάδραση

Το ευρηματικό εκπαιδευτικό μουσικοθεατρικό έργο των βραβευμένων με Α’ κρατικό βραβείο συγγραφής παιδικού θεατρικού έργου, Άγγελου Αγγέλου και Έμης Σίνη, έμαθε στα παιδιά να αναγνωρίζουν ήχους και διαφορετικά μουσικά ηχοχρώματα, ωθώντας τα παράλληλα να πλάσουν με τη φαντασία τους την εικόνα που κρύβεται πίσω από αυτούς.

Η περιοδεύουσα παράσταση με πρωταγωνιστές τον Χρήστο Παληογιάννη και Δημήτρη Τσιμπιδάρο, συνδυάζει θεατρική αφήγηση και τεχνικές σωματικού θεάτρου με υπέροχες μουσικές, ήχους και διάδραση με τα παιδιά, χαρίζοντας ένα ολοκληρωμένο και ιδιαίτερα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Ποιοτική και καινοτόμα δημιουργία

Η ομάδα «ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ» απαρτίζεται από συγγραφείς, ηθοποιούς, συνθέτες, σκηνοθέτες και εικονογράφους και δραστηριοποιείται στο χώρο του παιδιού από το 2005, στοχεύοντας στην ποιοτική, χειροποίητη και καινοτόμα δημιουργία. Από τότε μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει δεκάδες παιδικές παραστάσεις σε σχολεία, Θέατρα και χώρους πολιτισμού (Μέγαρο Μουσικής, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού κ.α.) ενώ οι ιδρυτές της, Άγγελος Αγγέλου και Έμη Σίνη, έχουν εκδώσει παιδικά βιβλία, έχουν δημιουργήσει μουσικά CD και έχουν γράψει θεατρικά έργα που ενθουσιάζουν μικρούς και μεγάλους.

Οι παραστάσεις της, πάντα σε πρωτότυπο κείμενο και μουσική, χαρακτηρίζονται από έντονη διάδραση με τα παιδιά, χειμαρρώδη δράση, ζωντανό τραγούδι και ευφάνταστους θεατρικούς διαλόγους.

Χρ. Παληιογιάννης: «Δεν μπορείς να ξεγελάσεις τα παιδιά»

Ο «Κύριος Κιχ» μάγεψε τους μικρούς μαθητές της Σύρου, οι οποίοι δεν τον άφησαν ούτε λεπτό από κοντά τους, μετά το τέλος της παράστασης. «Το παιδί είναι πολύ αυστηρός κριτής και δεν μπορείς να το ξεγελάσεις» δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο κ. Παληιογιάννης, εκφράζοντας την αμέριστη ικανοποίησή του που τα παιδιά του νησιού έκαναν από την πρώτη κιόλας στιγμή φίλο τους τον ήρωα που ενσαρκώνει με ιδιαίτερη αγάπη. Όπως τόνισε, το έργο περνάει το δικό του μήνυμα για τη δύναμη με την οποία καλείται να οπλιστεί κάποιος για να απελευθερωθεί από τα πράγματα εκείνα που τον περιορίζουν ή τον ζορίζουν. «Ο Κύριος Κιχ θέλει να ξεφύγει από την πόλη της φασαρίας, η οποία έχει συμβολικό χαρακτήρα και στην προσπάθειά του αυτή με μοναδικό σύνεργό του το μυστικό κουτί των ήχων, στο οποίο μαζεύει τους αγαπημένους τους ήχους και όταν έχει δυσκολίες, βάζει και τους ακούει, απομακρύνεται από αυτή την πόλη, φτάνει σε ένα κάστρο και εκεί γνωρίζει τον έρωτα και «μαγεύει» τον κακό δράκο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι από την ομάδα «ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ» παρουσιάζονται ακόμα τα έργα: «Δύο ξεροκέφαλες κουτάλες» στο Θέατρο: Τρένο στο Ρουφ, (ηλικίας 4-11 ετών), «Απαγορεύεται η μουσική» στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη, Μέγαρο Μουσικής (ηλικίας 4-11 ετών) και «Τα μεγάλα ψέματα του μικρού Ερμή», που περιοδεύει (ηλικίας 3-11 ετών).