Η «Σονάτα του Σεληνόφωτος» σε σκηνοθεσία Σταμάτη Πακάκη στην Ίο

Γιάννης Ρίτσος… κάτω από το φως της πανσελήνου

Η πανσέληνος θα «λούσει» σε λίγες ημέρες ένα από τα σπουδαιότερα έργα του ποιητή Γιάννη Ρίτσου, επιδιώκοντας να «αγκαλιάσει» την ηρωίδα του και να φωτίσει τα σκοτάδια της ζωής της, που την κρατούν δέσμια στις αναμνήσεις και τα ανεκπλήρωτα όνειρα.

Ο Δήμος Ιητών σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων θα υποδεχτούν τη Δευτέρα 3 Αυγούστου 2010 και ώρα 21:30, στο Θέατρο «Οδυσσέας Ελύτης», στη Χώρα της Ίου, τη θεατρική παράσταση «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» σε σκηνοθεσία του μονωδού, κειμενογράφου και σκηνοθέτη Σταμάτη Πακάκη. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Η «Σονάτα του Σεληνόφωτος» γράφτηκε το 1956 και εμπεριέχεται στην ποιητική συλλογή του Γιάννη Ρίτσου «Τέταρτη Διάσταση». Ποίημα για το οποίο, ο δημιουργός του έλαβε το κρατικό βραβείο ποίησης. Με τη συνοδεία της «Σονάτας του Σεληνόφωτος» του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν και συγκεκριμένα του πρώτου μέρους αυτής, βλέπουμε να ξεδιπλώνεται μπροστά μας η ιστορία μιας ηλικιωμένης Γυναίκας. Βλέπουμε τον χρόνο που τρέχει αδίστακτος δίχως να αφήνει χώρο για ζωή. Η Γυναίκα εξομολογείται σε έναν Νέο την ιστορία τόσο τη δική της αλλά και της χώρας μας. Παρατηρούμε την κοινωνία να αλλάζει και να προχωρά με μία νέα δυναμική. Μέσα από αυτό το έργο γινόμαστε μάρτυρες της κοινωνικοπολιτικής αλλαγής της Ελλάδας του τότε.

Στην παράσταση παίζουν η Μαρία Τζανουκάκη και ο Τάσος Χρυσόπουλος.