Έναρξη εκδηλώσεων στο «Σπίτι του Άη-Βασίλη» στην Ποσειδωνία

“Ho Ho Ho” ανανέωσης

Με διαφορετικό και πρωτότυπο τρόπο δόθηκε φέτος το σύνθημα για την έναρξη της μεγαλύτερης χριστουγεννιάτικης διοργάνωσης στο νησί της Σύρου, που δίνει την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να χαρούν τις τελευταίες ημέρες του έτους, παρέα με τον «πρωταγωνιστή» των εορτών.

Για πρώτη φορά, ο Άγιος Βασίλης ήταν εκείνος που υποδέχτηκε στο Σπίτι του, στην Ποσειδωνία τους πολυάριθμους φίλους του, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια τον περίμεναν υπομονετικά να καταφθάσει με την άμαξά του και τη συνοδεία μουσικής στην υπέρλαμπρη και στολισμένη Έπαυλη Τσιροπινά.

Ο Χόχλακας των Χριστουγέννων

Η εμφάνιση του Άη-Βασίλη και της συζύγου του είχε θεατρικό «άρωμα», καθώς ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποσειδωνίας «Ο Ποσειδών» επέλεξε για την έναρξη των φετινών εκδηλώσεων την αναπαράσταση ενός μύθου που λεγόταν και διαδιδόταν κατά το παρελθόν στο χωριό της Βάρης.

Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας, που έγραψε η Συριανή συγγραφέας, ποιήτρια και συντονίστρια της Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης, Άννα Ρούσσου, ήταν ο σκανδαλιάρης Χόχλακας ο οποίος, κατά τη διάρκεια των εορτών, πετάει πέτρες στα σπίτια των ανθρώπων που δεν τηρούν τα χριστουγεννιάτικα έθιμα και καραμέλες σε εκείνους που τα ακολουθούν.

Ο περιβόητος Χόχλακας των Χριστουγέννων έφτασε με το ποδήλατό του στην Έπαυλη Τσιροπινά, κάνοντας φασαρία και πειράζοντας τον κόσμο, που είχε συγκεντρωθεί για να δει από κοντά τον Άγιο Βασίλη. Μετά την περιήγησή του στο χώρο, ο ήρωας και οι φίλοι του τα καλικαντζαράκια, βρέθηκαν κάτω από το παράθυρο του σπιτιού και άρχισαν να πετούν «πετροσοκολατοκαραμελομπάλονα», όπως ακριβώς πρόσταζαν οι εθιμοσυνήθειές τους. Λίγο αργότερα, ο Άγιος Βασίλης και η Αγιοβασιλίνα του εμφανίστηκαν στο μπαλκόνι και αντίκρισαν την παρέα, η οποία μέχρι εκείνη τη στιγμή δε γνώριζε ότι αυτό ήταν το δικό τους σπίτι. Τότε, η παρεξήγηση λύθηκε και ο Άγιος Βασίλης, αφού έκοψε την κορδέλα, προσκάλεσε όλους τους φίλους του, μέσα στο Σπίτι.

Καινούριες προτάσεις

«Στόχος μας ήταν να κάνουμε κάτι διαφορετικό από τα προηγούμενα χρόνια, που θα προκαλέσει εκ νέου το ενδιαφέρον των επισκεπτών», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας, Δημήτρης Νταλαχάνης. Όπως τόνισε, εκτός από την έναρξη, τεράστια αλλαγή έγινε και στην εσωτερική και εξωτερική διακόσμηση του κτιρίου.

Το «Σπίτι του Άη-Βασίλη» λειτουργεί για 6η συνεχόμενη χρονιά στην Ποσειδωνία με την υποστήριξη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ο κύκλος των φετινών εκδηλώσεων άνοιξε με χορούς από τη Σχολή του Μάκη Μπέτση και αμέσως μετά, προβλήθηκε η πρώτη από τις τρεις συνολικά παιδικές ταινίες που περιλαμβάνονται στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Οι επισκέπτες αποχαιρέτησαν τη μέρα με κάλαντα και παραδοσιακούς χορούς από το Σύλλογο Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου «Ο Εύξεινος Πόντος».

Το χθεσινό «μενού» είχε θεατρικό παιχνίδι με την Πέρσα Παύλου, χριστουγεννιάτικη παράσταση του Πολυχώρου Πολιτισμού και Δημιουργίας Σύρου και Κάλαντα και Παραδοσιακούς χορούς από το Σύλλογο Πελοποννησίων Σύρου.

Προσεχείς εκδηλώσεις

Σήμερα, το κοινό έχει την ευκαιρία να απολαύσει τους μαθητές της Σχολή Χορού «Bella Dance» σε γιορτινές χορογραφίες, ένα παραμύθι που θα αφηγηθεί ο ίδιος ο Άγιος Βασίλης και της θεατρική παράσταση της ομάδας «Μπαστιάς» “Ο Χάρι Πότερ και η Κλοπή της Πρωτοχρονιάς”.

Αύριο, η «σοφία της παράδοσης» θα παρουσιάσει την παράσταση «Οι Μάγοι που μισούσαν τα Χριστούγεννα» και στη συνέχεια θα προβληθεί το θεατρικό έργο του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Λαζαρέττων “Η ιστορία της μικρής Χριστίνας”. Η ημέρα θα κλείσει με κάλαντα και προσφορά δώρων στα παιδιά από το Σύλλογο Ηπειρωτών Σύρου.

Οι εκδηλώσεις στο «Σπίτι του Άη-Βασίλη» ολοκληρώνονται το βράδυ του Σαββάτου 30 Δεκεμβρίου. Σημειώνεται ότι στον αύλειο χώρο της Έπαυλης λειτουργούν χριστουγεννιάτικα περίπτερα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας, του Γενικού Λυκείου Σύρου, του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, των Προσκόπων Σύρου και ιδιωτών.

«Σύμμαχός μας ο καιρός»

Την ικανοποίησή του για την αθρόα προσέλευση του κόσμου στην έναρξη των φετινών εκδηλώσεων εξέφρασε ο κ. Νταλαχάνης, εξηγώντας ότι οι καλές καιρικές συνθήκες συνέβαλαν στην ομαλή διεξαγωγή του προγράμματος, αλλά και στην ένθερμη αγκαλιά του κοινού. «Χαιρόμαστε που δεν πήγαν στράφι οι κόποι μας, γιατί για να στηθεί όλο αυτό, χρειάζονται τουλάχιστον δύο μήνες προετοιμασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι, στόχος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας είναι να προσθέτει σε κάθε διοργάνωση καινούριες πινελιές, με στόχο να ανανεώνεται και να εμπλουτίζεται. «Παρά το γεγονός ότι, λαμβάνουμε επιχορήγηση τόσο από το Δήμο όσο και από την Περιφέρεια, το κόστος της εκδήλωσης είναι πολύ μεγάλο για έναν σύλλογο με ελάχιστα οικονομικά έσοδα. Η εκδήλωση θα μπορούσε να ανοίξει πολύ περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο για να γίνει κάτι τέτοιο, χρειάζεται και η ιδιωτική πρωτοβουλία, διαφορετικά θα μείνει στάσιμη, ή θα είναι λίγο καλύτερη από την προηγούμενη χρονιά».