Ανησυχία από τον Σύλλογο Εργαζομένων του Γ. Νοσοκομείου Σύρου και δημόσια τοποθέτηση προς ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας

Μετακινήσεις προσωπικού χωρίς αποδυνάμωση του Παθολογικού τομέα

Καθησυχαστικός ο κοινός Διοικητής των διασυνδεομένων Νοσοκομείων Σύρου και Νάξου, Μ. Ζουλουφός για την αποστολή ιατρών στην υγειονομική δομή της Νάξου
  • Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου, 2021 - 06:19

Στη διαβεβαίωση πως δεν αποδυναμώνεται το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου σε καιρό πανδημίας και ειδικότερα, από το γεγονός των μετακινήσεων προσωπικού προς το Γενικό Νοσοκομείο – Κ.Υ. Νάξου, προχώρησε ο κοινός Διοικητής, Μιχάλης Ζουλουφός, μετά από την προχθεσινή ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων της υγειονομικής δομής Σύρου.

Ειδικότερα, τα μέλη του Συλλόγου καταγγέλλουν δημοσίως τα σχετικά γεγονότα, επισημαίνοντας μάλιστα πως, αυτές οι αποφάσεις της 2ης ΔΥΠΕ για μετακινήσεις, γίνονται σε καιρό πανδημίας και μάλιστα ενώ είναι σε εξέλιξη το τρίτο κύμα του κορωνοϊού.

Προκειμένου να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία για τη λειτουργία του Νοσοκομείου Σύρου το τρέχον διάστημα, κλήθηκε να δώσει σαφείς απαντήσεις ο κ. Ζουλουφός, σχετικά με τις αναφορές του Συλλόγου.

Μετακινήσεις με ασφάλεια και στο μέτρο του δυνατού

Ειδικότερα, ο Σύλλογος υπήρξε σαφής ως προς το θέμα των μετακινήσεων ιατρικού προσωπικού για διάστημα ορισμένων ημερών, από τη δομή της Σύρου σε αυτήν της Νάξου.

“Τρεις Ιατροί του Νοσοκομείου Σύρου (Γυναικολόγος, Αναισθησιολόγος, Παιδίατρος) μετακινήθηκαν αιφνιδίως στο Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Νάξου για «υπηρεσιακές ανάγκες». Τους ανακοινώθηκε αιφνιδίως - αρχικά προφορικά - ότι με απόφαση της Διοίκησης της 2ης ΥΠΕ Νοτίου Αιγαίου εντέλλονται να μεταβούν εντός μιας ημέρας στην Νάξο για χρονικό διάστημα 4 έως 10 ημερών. Προς έκπληξή μας ενημερωθήκαμε ότι δεν είχε υπάρξει καμία προηγούμενη ενημέρωση ή συνεννόηση με τις αντίστοιχες κλινικές προκειμένου να διαπιστωθεί εάν όντως υπήρχε αυτή η δυνατότητα” αναφέρουν αρχικά τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου, με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Σύρου, να καλείται σε διευκρινίσεις επί του πρώτου θέματος.

“Τα διασυνδεόμενα Νοσοκομεία Σύρου και Νάξου δεν διασυνδέονται μόνον διοικητικά ή σε επίπεδο εγγράφων, αλλά διασυνδέονται και σε επίπεδο προσωπικού. Όπου χρειάζεται στήριξη το Νοσοκομείο της Νάξου, αν και εφόσον μπορούμε, το στηρίζουμε” σημειώνει κατηγορηματικά ο Μιχάλης Ζουλουφός, εξηγώντας παράλληλα τα εξής: “Αυτό έγινε στις περιπτώσεις του γυναικολόγου, καθώς από το Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου έφυγε ο μοναδικός υπηρετών γυναικολόγος για δεκαπέντε ημέρες εκτάκτως και χρειάστηκε να τον καλύψουμε εμείς. Οπότε στο Νοσοκομείο Σύρου υπηρετούν τρεις γυναικολόγοι. Ομοίως έγινε με τον παιδίατρο, όταν στο Νοσοκομείο Σύρου υπηρετούν τρεις παιδίατροι και ομοίως έγινε και με την αναισθησιολόγο, καθώς από το Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου ασθένησε η μοναδική αναισθησιολόγος και χρειάστηκε να μετακινηθεί αναισθησιολόγος για μικρό χρονικό διάστημα από τη Σύρο. Το Νοσοκομείο Σύρου έχει τέσσερις”.

Ως εκ τούτου, υποστήριξε πως, “σε ειδικότητες ιατρών που μπορούν να υποστηρίξουν τέτοια μετακίνηση, γίνεται”, υπενθυμίζοντας μάλιστα την ενίσχυση που παρασχέθηκε προς Νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας, με φόντο την πανδημία.

“Να μην ξεχνάμε πως πρόσφατα το Νοσοκομείο Σύρου είχε συνδράμει στην προσπάθεια ενίσχυσης των Νοσοκομείων της βόρειας Ελλάδας με έναν Διευθυντή Καρδιολογίας, έναν Διευθυντή Παθολογίας και τον Συντονιστή Διευθυντή Καρδιολογίας. Οι ίδιοι είχαν μετακινηθεί για μεγαλύτερα διαστήματα. Ακριβώς γιατί όταν μπορούμε στηρίζουμε και σαφώς ποτέ δεν γνωρίζουμε αν σε επόμενη φάση κι εμείς χρειαστούμε μετακίνηση προσωπικού” δήλωσε σχετικά ο Μιχάλης Ζουλουφός, διασαφηνίζοντας πως, από τις ανωτέρω μετακινήσεις “δεν προκύπτει πρόβλημα κι αυτό γιατί δεν έχει αποδυναμωθεί το προσωπικό του Παθολογικού τομέα”.

Aναμονή για Διευθυντή στη ΜΑΦ

Επιπλέον, ο Σύλλογος έθιξε το σοβαρό ζήτημα της μετακίνησης ιατρού από τη ΜΑΦ στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου. “Παράλληλα από τη ΜΑΦ μετακινήθηκε με εντολή της Διοίκησης της 2ης ΥΠΕ Νοτίου Αιγαίου με τρίμηνη μετακίνηση, Ιατρός της στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου” σχολίασαν χαρακτηριστικά τα μέλη του Συλλόγου, με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Σύρου να εστιάζει στο θέμα της ανάγκης κάλυψης Διευθυντικής θέσης στη ΜΑΦ.

“Στο τέλος του περασμένου έτους είχε παρθεί απόφαση να βγει σε προκήρυξη η θέση του Διευθυντή της ΜΑΦ. Αυτή η απόφαση έχει υποστηριχθεί με όλη τη σχετική γραφειοκρατία που συνοδεύεται απαραιτήτως και θα προκηρυχθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο” ανέφερε ο ίδιος, γνωστοποιώντας πως από το Νοσοκομείο Σύρου “έχουν γίνει οι κινήσεις προς Υπουργείο Υγείας και 2η ΔΥΠΕ και έχουμε λάβει τη διαβεβαίωση πως εντός του επόμενου διμήνου, θα βγει η προκήρυξη στον αέρα”.

Για την εξαίρεση του Νοσοκομείου Σύρου από προκήρυξη

Τέλος, ο Σύλλογος σημειώνει πως παραμένει “αδιανόητο” το γεγονός πως, “στην προκήρυξη των 918 θέσεων Ιατρών, ένα Νοσοκομείο σαν το Γ.Ν. ΣΥΡΟΥ το οποίο καλύπτει όλες τις Κυκλάδες και υποστηρίζει μία πτητική βάση ΕΚΑΒ, με μία νεοσύστατη πολύτιμη για τον νομό ΜΑΦ, δεν υπάρχει ούτε η πολυπόθητη θέση Διευθυντή Εντατικολόγου, ούτε καμία άλλη από τις 20 κενές οργανικές θέσεις Ιατρών”.

Με φόντο τα παραπάνω, ο κ. Ζουλουφός αφού διευκρίνισε πως οι εν λόγω 20 θέσεις είναι κενές στον Οργανισμό λειτουργίας του Νοσοκομείου Σύρου, εξήγησε τα εξής: “Σε διάφορες χρονικές περιόδους έχουν περιληφθεί σε προκήρυξη και έχουν κηρυχθεί άγονες. Δηλαδή δεν υπήρχε ενδιαφέρον για την κάλυψή τους ή δεν εμφανίστηκε κάποιος που να δεχθεί τη θέση”.

Ωστόσο, υπογράμμισε πως γίνονται ενέργειες για την κάλυψή τους.

“Ακριβώς πριν έναν χρόνο “έτρεχε” μία διαδικασία για την εύρεση πέντε ιατρών για το Νοσοκομείο Σύρου. Αυτοί οι ιατροί ήρθαν και εκκρεμεί ο διορισμός ενός μικροβιολόγου. Ομοίως περιμένουμε να διοριστεί και να ολοκληρωθεί η κρίση του Διευθυντή Χειρουργικής. Όλα αυτά δυστυχώς είναι διαδικασίες χρονοβόρες. Αυτή τη στιγμή το Νοσοκομείο Σύρου δεν ήταν στα Νοσοκομεία στα οποία αφορούσε η προκήρυξη, αλλά έχει υπάρξει σε δύο προκηρύξεις του προηγούμενου έτους και θα είναι και στην επόμενη με τον Διευθυντή της ΜΑΦ”.

Ο κ. Ζουλουφός έκλεισε τις απαντήσεις του, εξηγώντας πως αυτά τα θέματα, σε κάθε περίπτωση, “είναι ένα κομμάτι που τρέχει το Υπουργείο, γιατί εμείς από το Νοσοκομείο έχουμε κάνει όσες ενέργειες έπρεπε”.