Συνέντευξη του προέδρου του Εργοστασιακού Σωματείου του ναυπηγείου της Σύρο, Αντ. Χατζαντώνη

Η θετική εξέλιξη και ο αντίκτυπος στους εργαζόμενους του ναυπηγείου

Η απόφαση του Πρωτοδικείου Σύρου έκλεισε με τον θετικότερο τρόπο την πρώτη φάση της διαδικασίας μετάβασης του ναυπηγείου του Νεωρίου στη νέα κατάσταση, που ακούει στο όνομα “ONEX”.

Η διαδοχή από την 25ετή ιδιοκτησία Ταβουλάρη στη νέα ιδιοκτησία Ξενοκώστα, πρόκειται να ολοκληρωθεί με την μεταβίβαση των μετοχών της εταιρείας, με τη διαδικασία διαδοχής να ακολουθεί τα όσα σαφώς αναφέρονται στο σχέδιο εξυγίανσης, το οποίο προσυπέγραψαν και οι δύο πλευρές.

Για την πρώτη θετική εξέλιξη μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» ο πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου του ναυπηγείου της Σύρου, Αντώνης Χατζαντώνης, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στην θετική πορεία που αφορά στους εργαζόμενους, όσο και στην απόδοση της ενδιάμεσης λειτουργίας του ναυπηγείου, όπως και στα όσα καταμαρτυρούν κάτοικοι του νησιού σχετικά με την συνέχιση της χρήσης αμμοβολής.

Η θετική εξέλιξη της αναμενόμενης απόφασης του Πρωτοδικείου για το σχέδιο εξυγίανσης, τι αλλάζει σε πρακτικό επίπεδο για το ναυπηγείο;

Αντ. Χ.: «Στην πράξη φτάνουμε πιο κοντά στον στόχο μας, που δεν είναι άλλος από την μεταβίβαση του ναυπηγείου, την εξυγίανση του, τα χρήματα που είναι να λάβει ο κόσμος του ναυπηγείου και η επόμενη μέρα με τους εκσυγχρονισμούς και τις επενδύσεις που είναι να γίνουν στο ναυπηγείο».

Με την έναρξη της νέας χρονιάς αναμένεται να ξεκινήσει και επίσημα και η νέα εποχή για το ναυπηγείο. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις τις εταιρείας αναμένεται και η άμεση καταβολή των οφειλόμενων προς τους εργαζόμενους. Εσείς σε τι χρόνο αναμένεται να ολοκληρωθεί αυτή η εξόφληση;

Αντ. Χ.: «Από την θέση που είμαι γνωρίζω ότι από την στιγμή που θα έχει η νέα εταιρεία τους τίτλους στα χέρια της θα προχωρήσει άμεσα στην αποπληρωμή και των εργαζομένων και των προμηθευτών. Βάσει της απόφασης θα πρέπει μέσα σε 60 εργάσιμες από την ημέρα ολοκλήρωσης της μεταβίβασης, να υπάρξει πλήρης εξόφληση. Εμείς θεωρούμε ότι, βάσει των συζητήσεων που έχουμε κάνει με τον κ. Ξενοκώστα ότι δεν έχει λόγο να εξαντλήσει αυτές τις 60 ημέρες, γιατί και ο ίδιος θέλει να τελειώνει με αυτές τις διαδικασίες και να προχωρήσει στην επόμενη ημέρα».

Αυτό το μεσοδιάστημα λειτουργία του ναυπηγείου, με τον εργολάβο ως ενδιάμεσου διαχειριστή του, πόσο ικανοποιητικό ήταν το αποτέλεσμα, σχετικά με την προσέλευση των πλοίων και την αποδοτικότητα των εργασιών;

Αντ. Χ.: «Το εγχείρημα αυτό, το οποίο είχαμε θέσει κι εμείς ως Σωματείο σαν πρόταση, για την ενδιάμεση επανεκκίνηση του ναυπηγείου, έχει στεφθεί με απόλυτη επιτυχία. Οι εταιρείες οι οποίες έρχονται, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, στέλνουν ευχαριστίες επιστολές για την άψογη συνεργασία, για το κλίμα που επικρατεί, που το βαφτίζουν «εκκλησία», για την παροχή υπηρεσιών, για την ποιότητα, για τους χρόνους…για μένα δηλώνει την επιτυχία. Εκτός βέβαια από την ατυχία με την μεγάλη δεξαμενή, γεγονός που μας έβγαλε λίγο εκτός προγράμματος, όμως και οι διαδικασίες ανακατασκευής έχουν ξεκινήσει ήδη και όλα προχωράνε καλά».

Όσον αφορά στην ικανοποίηση των εργαζομένων;

Αντ. Χ.: «Εμείς είχαμε δεσμευτεί και σαν Σωματείο και σε συνεργασία με την συνεργαζόμενη εταιρεία που ανέλαβε την ενδιάμεση λειτουργία του ναυπηγείου, ότι δεν ξαναπεράσει ποτέ την πύλη κανείς χωρίς να πληρωθεί, γιατί αυτά που μας φέρανε εδώ που μας φέρανε δεν θα επιτρέπαμε να επαναληφθούν. Αυτή η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, μέχρι στιγμής έχει τηρηθεί ευλαβικά».

Από τον Μάρτιο που ξεκίνησε η ενδιάμεση λειτουργία μέχρι σήμερα, πόσα πλοία έχουν έρθει στο ναυπηγείο και για πόσα ακόμα υπάρχει προγραμματισμός;

Αντ. Χ.: «Έχουν έρθει 34 πλοία, είναι άλλο ένα μέσα τώρα, περιμένουμε άλλα 2 αυτή την εβδομάδα και συνέχεια έχουμε κρατήσεις για τη δεξαμενή και για τους ντόκους».

Έχουν ήδη ξεκινήσει να υπάρχουν αντιδράσεις για την επαναφορά των παλιών «αμαρτιών» της δουλειάς σας, όπως είναι η αμμοβολή. Υπήρξε η δέσμευση του κ. Ξενοκώστα ότι σταδιακά θα ξεκινήσει η εφαρμογή νέων τεχνολογιών και στην αμμοβολή, μέχρι την πλήρη αντικατάσταση της με υδροβολή. Όμως μέχρι στιγμής δεν γίνονται αντιληπτά τα αποτελέσματα τους, τουλάχιστον σε μέγεθος τέτοιο ώστε να μην επαναλαμβάνονται τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα.

Αντ. Χ.: «Αυτή την κασέτα θα πρέπει κάποιοι να την αλλάξουν, γιατί έχουμε φτάσει ήδη σε σημείο να έχει μειωθεί η αμμοβολή στο 90% και μένει ένα 10% εξάλειψης του προβλήματος. Η κληρονομιά που μας άφησαν οι προηγούμενοι, με το βουνό της παλιάς αμμοβολής, θα πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος ότι όταν οι καιρικές συνθήκες δίνουν ακόμα και 9 μποφόρ, αυτό είναι ουσιαστικά που σηκώνεται και καλύπτει τα πάντα. Δεν αρνούμαστε ότι ακόμα λειτουργούμε την αμμοβολή, όμως με την χρήση εξελιγμένων τεχνολογιών, μέχρι να φτάσουμε στο σημείο που το συνολικό ποσοστό των εργασιών να γίνονται με υδροβολή. Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι ήδη έχουν φύγει με πλοιάρια αρκετά μεγάλες ποσότητες από την παλιά αμμοβολή και φεύγουν συνεχώς». 

Είδαμε ότι αλλάξανε τα λογότυπα του ναυπηγείου, με το λογότυπο της “ONEX”. Αυτό πόσο «κόστισε» σε όλους εσάς τους εργαζόμενους που όλα τα χρόνια συνδεθήκατε με το ναυπηγείο ως Νεώριο, ονομασία που θα μείνει για τους Συριανούς;

Αντ. Χ.: «Φαντάζομαι ότι όλοι οι εργαζόμενοι, ειδικά όσοι είναι στο ναυπηγείο πολλά χρόνια, έχουν μία ψυχολογία παράξενη γι’ αυτό. Όμως θα πρέπει να σκεφτούμε ότι αυτό γίνεται για καλό. Θα ήταν πολύ χειρότερο να εξαφανιζόταν τελείως το ναυπηγείο και να μην υπήρχε ούτε σαν ναυπηγείο ούτε σαν όνομα. Παγκοσμίως γνωρίζουν το Νεώριο. Από εμάς εξαρτάται να μαθευτεί και η νέα επωνυμία της εταιρείας, με την ίδια βαρύτητα του ονόματος του Νεωρίου».

 

 

 


Σχόλια

Γεώργιος Ζαγοριανός Τρί, 20 Νοε. 2018 - 20:00

Τέλος καλό όλα καλά