Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Κυκλάδων Ρένος Φρέρης μιλά στην "Κοινή Γνώμη" για την έναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων των ομάδων, αλλά και για το θέμα που έχει προκύψει με τους... προπονητές

"Δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα αν όλα γίνουν σωστά"

Για την έναρξη της νέας αγωνιστικής περιόδου, μιας και οι αγώνες Κυπέλλου έκαναν την αρχή με τον ματς της Τρίτης μεταξύ του Πανσιφναϊκού και του Αίαντα Σύρου, μίλησε ο πρόεδρος της ΕΠΣ Κυκλάδων Ρένος Φρέρης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τους προπονητές, αφού σύμφωνα με αυτά που ισχύουν, αν κάποιος που κάθεται σε πάγκο δεν έχει δίπλωμα UEFA ή ΕΠΟ, δεν έχει το δικαίωμα να δίνει οδηγίες κατά τη διάρκεια του εκάστοτε αγώνα.

"Αρχικά θέλω να ευχηθώ να έχουμε μία καλή ποδοσφαιρική σεζόν και πάνω όλοι μας να έχουμε την υγεία μας. Η χρονιά όπως είναι γνωστό ξεκίνησε με το παιχνίδι της Σίφνου, μεταξύ της τοπικής ομάδας με τον Αίαντα Σύρου. Όπως είδαν όλοι οι αγωνιστικές υποχρεώσεις ξεκίνησαν με ιδιαιτερότητες, όχι με προβλήματα, αλλά μία καθημερινή, με καθυστέρηση του πλοίου και με κάποια μικρά προβλήματα με τους προπονητές. Έχει προκύψει ένα θέμα αυτές τις μέρες και αυτό έχει να κάνει με την καθοδήγηση των ομάδων από τους πάγκους. Με έγγραφο της η ΕΠΟ τονίζει και ξεκαθαρίζει πως μόνο πτυχιούχοι προπονητές UEFA ή καρτών ΕΠΟ θα έχουν δικαίωμα να κοουτσάρουν και να είναι στις γραμμές που δίνουν οδηγίες. Από την πλευρά μας κάναμε ένα έγγραφο προς την Ομοσπονδία, όμως και πάλι μας διευκρίνισε πως όλα αυτά θα πρέπει να τηρηθούν, όπως τηρούνται στις άλλες Ενώσεις. Δεν μπορώ να πω, πως αυτό είναι δίκαιο ή άδικο, πιστεύω ότι τα παιδιά που κάνουν τους προπονητές, σίγουρα είναι καλοί χαρακτήρες και δεν έχουν δημιουργήσει ποτέ προβλήματα. Όμως κι αυτοί πρέπει να κάνουν μία προσπάθεια, όπως άλλωστε κάνουμε κι εμείς μία νέα προσπάθεια. Μπορούν να κάνουν το βήμα παραπάνω, να πιστοποιηθούν κι αυτό θα είναι τόσο καλό για τους ίδιους πάνω από όλα, όσο και για το Κυκλαδίτικο ποδόσφαιρο".

Το πρόβλημα αυτό θα φέρει σε δύσκολη θέση τις ομάδες;

"Η οδηγία είναι ξεκάθαρη, αν όλα τηρηθούν σωστά δεν θα αντιμετωπίσει κανείς κανένα πρόβλημα. Θα μπορούν να κάθονται στο πάγκο, όλοι αυτοί που θα επιλεγούν από τις ομάδες, αλλά αν κάποιος δεν έχει τα απαραίτητα χαρτιά δεν θα μπορεί να μιλά και να δίνει οδηγίες. Κι εμείς δεν το θέλαμε αυτό, θέλαμε να υπάρχει κάποιο μεταβατικό στάδιο και γι' αυτό κοινοποιήσαμε το έγγραφο σε όλα τα σωματεία, ώστε να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή κάποιοι προπονητές έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι δεν τους δόθηκε χρόνος προσαρμογής ώστε να προλάβουν να αποκτήσουν την κατάλληλη άδεια.

"Λογικό είναι να υπάρχουν αντιδράσεις, κι εγώ το ίδιο ίσως να έκανα αν ήμουν στη θέση αυτή, αλλά έχω μάθει να αντιδρώ όταν πρώτα μελετήσω και δω τι πραγματικά συμβαίνει.

Δεν υπάρχει κανένας αιφνιδιασμός υπάρχει, ούτε δόλος, ούτε καμία εξαίρεση έχει δοθεί σε κάποιον, ούτε τίποτα. Είναι ξεκάθαρο, 31 Αυγούστου μας ήλθε αυτό το έγγραφο και είναι ξεκάθαρο. Από την πλευρά μας δεν έχουμε το δικαίωμα να βγάλουμε κάποιες κάρτες, γιατί μετά μπορεί να έρθει κάποιο σωματείο και να κάνει ένσταση και να μπλέξουμε".

Οπότε κ. Φρέρη αν υπάρχει κάποια ομάδα που δεν έχει διπλωματούχο προπονητή και δώσει οδηγίες κατά τη διάρκεια του αγώνα, μπορεί να έλθει το αντίπαλο σωματείο και να καταθέσει ένσταση.

"Πράγματι έτσι είναι και να έλθει μία ομάδα και να πει γιατί μιλά κάποιο και εγώ δεν έχω το δικαίωμα".

Θα ήθελα να μου πείτε τις κινήσεις που έχουν γίνει στο θέμα της ακτοπλοϊκής διασύνδεσης των νησιών. Μεγάλο θέμα το οποίο θα καθορίσει και την εξέλιξη των πρωταθλημάτων.

"Πράγματι έτσι είναι το ακτοπλοϊκό είναι ένα πρόβλημα το οποίο δεν ξεκίνησε τώρα, αλλά υπάρχει εδώ και χρόνια. Πάντα το μεγάλο πρόβλημα στις Κυκλάδες ήταν η ενδοεπικοινωνία μεταξύ των νησιών. Για να υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα πρέπει να παίζεις με ομάδες κι από άλλα νησιά, δεν γίνεται να παίζεις μόνο στα στενά όρια του κάθε νησιού. Για να γίνουν τα πρωταθλήματα, χρειάζεται η ενδοεπικοινωνία, δεν θέλω να μιλήσω πολιτικά, γιατί πριν από μερικά χρόνια είχαμε τρία πλοία και τώρα έχουμε μόνο ένα κι αυτό είναι με παράταση και η οποία λήγει σε λίγες ημέρες. Υπάρχει ένας διαγωνισμός ο οποίος τρέχει όμως κι αυτός λήγει σε λίγες ημέρες. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα βρεθούν μειοδότες οι να πάρουν τις γραμμές, ώστε να μπορούν να γίνουν τα πρωταθλήματα. Από εκεί και πέρα έχουμε ήδη ξεκινήσει και έχουμε κάνει κάποιες ενέργειες, αλλά και μαθαίνω πως και η αυτοδιοίκηση έχει κάνει κάποιες επαφές, ώστε να υπάρχει μείωση στα εισιτήρια, αλλά και δωρεάν μετακινήσεις. Αν γίνει αυτό θα είναι κάτι ευχάριστο γιατί οι ομάδες θα μειώσουν κατά πολύ τα έξοδά τους. Επίσης από την πλευρά των εταιριών μας έχουν ενημερώσει ότι θα γίνουν και κάποιες έξτρα προσεγγίσεις, ώστε να μην υπάρχουν επιπλέον διανυκτερεύσεις. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι έχουμε φτάσει σε ένα πάρα πολύ καλό σημείο και αφορά τις σχέσεις μεταξύ των ομάδων. Έχουμε δημιουργήσει σε κάθε νησί έναν μικρό πυρήνα ο οποίος αναλαμβάνει να φιλοξενήσει την εκάστοτε ομάδα, αυτό δεν είναι μεμπτό, γιατί και το γηπεδούχο σωματείο, μετά από λίγο γίνεται φιλοξενούμενο".