ΕΚΑΒ/ΣΥΡΟΥ - LOW BATTERY

  • Τρίτη, 2 Απριλίου, 2013 - 06:00

Σύρος 28-03-2013

Τα κάτωθι περιστατικά που συνέβησαν στις 28-12-2012, εύλογα δημιουργούν απορίες και ερωτηματικά για πραγματικά επικίνδυνες καταστάσεις που άπτονται της ζωής κάθε ασθενούς που θα έχει ανάγκη άμεσης επέμβασης/βοήθειας/διακομιδής στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου. Πιό συγκεκριμένα:

Παρασκευή 28-12-2012.

19:30 Από την αδελφή του ασθενούς - ιατρό, κλήθηκε το ΕΚΑΒ για άμεση επέμβαση - βοήθεια - διακομιδή, ασθενούς, στο Γενικό Νοσοκομείο (Γ.Ν.) Σύρου, με αναφερόμενη πάθηση, λιποθυμικό επεισόδιο με πιθανή ανακοπή, από τον Αγ.Νικόλαο στο Γ.Ν.Σύρου - απόσταση 1.800 μέτρα. Ο ασθενής -ετών 37- έχει ασθενή σφυγμό και αναπνοή. Εκτελείται τεχνητή αναπνοή από τον υπογράφοντα.

19:45 Άφιξη ασθενοφόρου ΕΚΑΒ με πλήρωμα 2 άνδρες. Στην αντίληψη του υπογράφοντος υπέπεσε να φέρουν τον ακόλουθο εξοπλισμό - 1 πολυθρόνα ασθενοφόρου που αντικαταστάθηκε αργότερα από φορείο, 1 φορητό/εξωτερικό αυτόματο απινιδωτή και 1 στοματοφαρυγγικό αεραγωγό τύπου Guedel

19:50 Διακοπή τεχνητής αναπνοής. Προσπάθεια ανανήψεως με χρήση φορητού απινιδωτή από άνδρα του ΕΚΑΒ.

19:51 Ο απινιδωτής δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί διότι αμέσως μετά την πρώτη φωνητική οδηγία χρήσεως του, ανακοινώνει LOW BATTERY – LOW BATTERY............ (αδυναμία λειτουργίας διότι ΕΜΕΙΝΕ ΑΠΟ ΜΠΑΤΑΡΙΑ!..........!).

19:52 Η μία εκ των δύο παρισταμένων ιατρών (όχι του ΕΚΑΒ) ερωτά «ο απινιδωτής λειτουργεί και με ηλεκτρικό ρεύμα;» και ο χειριστής απαντά «ΝΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ»

19:53 Ο απινιδωτής δεν λειτουργεί. Γίνεται προσπάθεια τοποθέτησής του ασθενούς στο φορείο.

19:55 Η χρήση του φορείου καθυστερεί διότι ο άνδρας του ΕΚΑΒ που επιχειρεί, δεν μπορεί/δεν γνωρίζει;/ να επιμηκύνει τον ιμάντα του φορείου. Ο 2ος άνδρας του ΕΚΑΒ επιχειρεί επιτυχώς.

20:00 Λόγω του ότι ο ασθενής είναι υπέρβαρος, οι άνδρες του ΕΚΑΒ δεν δύνανται να τον θέσουν επί του φορείου.

20:01 Από τον υπογράφοντα υποδεικνύεται στους άνδρες του ΕΚΑΒ ότι, προκειμένου να τοποθετηθεί ο ασθενής επί του φορείου, πρέπει να τον γείρουν στο ένα πλευρό, μετά να τοποθετήσουν το φορείο στην πλάτη του και να περιστρέψουν ταυτόχρονα ασθενή και φορείο στην ύπτια θέση.

20:04 Ο ασθενής δεμένος επί του φορείου. Αδυναμία ανυψώσεως του φορείου λόγω βάρους του ασθενούς, στενότητας χώρου και ακαταλληλότητας του φορείου.(Λαβές μικρές, μόνο εμπρός και πίσω.)

20:06 Υποδεικνύεται από τον υπογράφοντα ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί κουβέρτα για την μεταφορά του ασθενούς από τον 1ο όροφο στο ασθενοφόρο. Οι άνδρες του ΕΚΑΒ αρνούνται, λέγοντας ότι τέτοια πράγματα δεν γίνονται.

20:09 Η αδελφή του ασθενούς τηλεφωνεί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (Π.Υ.) προκειμένου να βοηθήσει στην μεταφορά του ασθενούς.

20:13 Οι άνδρες της Π.Υ. ενώπιον του ασθενούς. ΑΜΕΣΩΣ ΖΗΤΟΥΝ ΜΙΑ ΚΟΥΒΕΡΤΑ για την μεταφορά του.

20:20 Ο ασθενής εντός του ασθενοφόρου.

20:25 Ο ασθενής στο Γ.Ν. Σύρου. Διεπιστώθη ότι έφθασε χωρίς παλμό και αναπνοή . Οι γιατροί του Γ.Νοσοκομείου προσπαθούν να επαναφέρουν χωρίς αποτέλεσμα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ο φορητός/εξωτερικός αυτόματος απινιδωτής ; Είναι η συσκευή (λειτουργεί με μπαταρία), που χορηγεί ηλεκτρικό ρεύμα με την μορφή ηλεκτροσόκ στην καρδιά για να επαναφέρει τον κανονικό της ρυθμό μετά από ανακοπή. Αν η φροντίδα προς τον ασθενή γίνει μέσα στα πρώτα 8 λεπτά από την ανακοπή, τότε οι 15 στους 100 ασθενείς (που έχασαν τις αισθήσεις τους λόγω καρδιακής ανακοπής) «ζουν» , σώζονται. (www.incardiology.gr)

Το ΕΚΑΒ (Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας) υποθέτω ότι υπάρχει, προκειμένου με χρήση ασθενοφόρου οχήματος (και όχι μόνον), ειδικού ιατρικού εξοπλισμού και μόνιμου προσωπικού/πληρώματος του ασθενοφόρου - που έχει τύχει ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ανάλογης εκπαίδευσης - να παρέχει Άμεση ιατρική Βοήθεια σε ασθενείς που κινδυνεύει η Ζωή τους ή/και χρήζουν άμεσης μεταφοράς σε Νοσοκομείο.

Και γεννάται το ερωτηματικό: Είναι το ΕΚΑΒ/Σύρου ικανό να εξυπηρετεί τον σκοπό για τον οποίο υπάρχει ;

Τα γεγονότα που αναφέρονται ανωτέρω (που συντάχθηκαν με βάση τις μαρτυρίες των παρισταμένων στο επεισόδιο /μεταξύ των οποίων 2 ιατροί-όχι του Εκαβ/ και το δελτίο παροχής βοήθειας της Π.Υ.), δυσκολεύουν πολύ στο να υπάρξει μια θετική απάντηση στο άνωθεν ερωτηματικό ΔΙΟΤΙ :

Είναι δυνατόν ο απινιδωτής του ασθενοφόρου να μη λειτουργεί επειδή έχουν αδειάσει οι μπαταρίες του και να στερούν έτσι , έστω και την 1 πιθανότητα στις 100 να ζήσει ο άνθρωπος ? Ο Ασθενής;......., που τυχαίνει να είναι ο υιός μου.........

Είναι δυνατόν τόσοι άνθρωποι του ΕΚΑΒ/Σύρου να αγνοούν ότι το κουτί που λέγεται απινιδωτής και σώζει ζωές δεν έχει πλέον ενέργεια και είναι άχρηστος, δηλαδή ένα κουτί; ή να μη το αγνοούν, να το γνωρίζουν και να μη παραγγέλλουν έγκαιρα μια μπαταρία αξίας 170 ευρώ συν ΦΠΑ (απαιτούμενος χρόνος παράδοσης 1 εβδομάδα μετά την παραγγελία) την οποία - μπαταρία - παράγγειλαν μέσω του Κου Δ/τή του Γ. Νοσοκομείου Σύρου και έλαβαν στις 10-01-2013 περίπου. Υπολογίζοντας τον χρόνο παράδοσης συμπεραίνεται ότι, η παραγγελία έγινε μετά την 28-12-2012. Εδώ πρέπει να τονισθεί ότι οποιαδήποτε δικαιολογία περί οικονομικής στενότητας του συστήματος υγείας ή αδυναμίας προμήθειας μπαταρίας μέσω ΕΚΑΒ δεν ευσταθεί διότι το γεγονός είναι ένα , το ΕΚΑΒ/Σύρου με την ευγενή φροντίδα του Κου Διοικητή του Γ. Νοσοκομείου Σύρου παρέλαβε νέα μπαταρία στις 10 Ιαν. 2013 περίπου.

Και τι είναι χειρότερο να αγνοείς ή να αδιαφορείς για την ένδειξη του απινιδωτή; Διότι δεν μπορεί να συμβαίνει παρά το ένα από τα δύο, άλλο τι;

Είναι δυνατό να μη τηρείται ημερολόγιο κατάστασης, ετοιμότητος, συντήρησης, κλπ. του απινιδωτή και επομένως να γνωρίζουν εγκαίρως για την κατάσταση LOW BATTERY; και αν τηρείται ημερολόγιο, οι εγγραφές είναι πραγματικές; Δηλαδή γίνονται σε πραγματικούς χρόνους ή κάθε μήνα π.χ. συμπληρώνεται και δια περιφοράς του σχετικού ημερολογίου υπογράφουν αυτοί που οφείλουν;

Είναι δυνατόν οι εκπαιδευμένοι;άνδρες του ΕΚΑΒ/Σύρου, στο ερώτημα που τους ετέθη ενώπιον του ασθενούς από την μία η εκ των 2 ιατρών « ο απινιδωτής λειτουργεί και με ηλεκτρικό ρεύμα;» να απαντούν πως «ΝΑΙ λειτουργεί» και να μη λειτουργήσει ποτέ» δηλαδή να αγνοούν ότι ο απινιδωτής του ασθενοφόρου μοντέλο, Primedic M250 Γερμανίας, λειτουργεί μόνο με μπαταρίες;

Είναι δυνατόν ο ένας εκ των δύο ανδρών του ασθενοφόρου να μη γνωρίζει πως λασκάρει ο ιμάντας του φορείου;

Είναι δυνατόν να μη γνωρίζουν με ποιο τρόπο τοποθετείται ένας ασθενής που δεν μπορούν να σηκώσουν στο φορείο;

Είναι δυνατόν να μη γνωρίζουν ότι όταν υπάρχει αδυναμία χρήσεως του φορείου, επιβάλλεται η χρήση και μεταφορά του ασθενούς με κουβέρτα ή σεντόνι και όχι μόνο να το αγνοούν αλλά και να το αρνούνται παρά την σχετική υπόδειξη από τον υπογράφοντα; (Την γνώση αυτή έχουν οι σπουδαστές της ΑΕΝ/Σύρου και βεβαίως οι Άνδρες της Π.Υ.)

Υπάρχουν και άλλα ερωτηματικά (μεταφορά ασθενή με πιθανή ανακοπή με χρήση αναπηρικής πολυθρόνας του ασθενοφόρου -ο χρόνος διαδρομής ασθενοφόρου από Νοσοκομείο προς ασθενή και από την παραλαβή του ασθενούς προς Νοσοκομείο, με σύγκριση των 2 χρόνων,κ.α.) που θα μεγέθυναν υπερβολικά το μέγεθος της αναφοράς μου.

Είναι το ΕΚΑΒ/Σύρου επαρκές/ικανό να υπηρετήσει τον σκοπό για τον οποίο υπάρχει και που εμείς οι φορολογούμενοι πληρώνουμε; Είναι;

Τα συμπεράσματα δικά σας και ο πόνος δικός μου.

Ο πενθών πατέρας,

Νικόλαος - Ελπιδοφόρος Μπούμης

Πλοίαρχος Α΄ Ε.Ν. - πρώην Δ/ντής ΑΕΝ/Σύρου - εκπαιδευτής σωστικών / Πυροσβεστικών μέσων

Υ.Γ.1) Η αναφορά μου δεν έχει σκοπό την πιθανή τιμωρία ανθρώπων που επέδειξαν αμέλεια κάποιου βαθμού (δεν αναφέρω την λέξει εγκληματική) , αλλά την μελλοντική διενέργεια κάποιου ουσιαστικού ελέγχου, διαρκείας που θα αποτρέψει φαινόμενα τύπου «LOW BATTERY» και θα σώσει ζωές.

2)Θερμές Ευχαριστίες και τιμή στους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος Σύρου, τους οποίους συγχαίρω για την ταχύτητα ενεργειών τους, την κατάρτιση τους και κυρίως για το συναίσθημα ασφάλειας που μου ενέπνευσαν σε αντίθεση με το ΕΚΑΒ/Σύρου.

3)Το ΕΚΑΒ είναι ανεξάρτητη υπηρεσία από το Γεν. Νοσοκομείο Σύρου. Συνεργάζεται μόνο και έτυχε να συστεγάζεται

Διαβάστε ακόμα