«Πολιτικός -αναπτυξιακός και κοινωνικός ρόλος των αιρετών οργάνων»

  • Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου, 2013 - 06:10

Οι Δημοτικές εκλογές πλησιάζουν, ο Μάιος δεν θα αργήσει να φθάσει, οι υποψήφιοι Δήμαρχοι και σύμβουλοι για τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης που ακούγονται είναι πολλοί και τα ονόματά τους σύντομα θα καταγραφούν απ΄ τον τοπικό τύπο.

Νέα αξιοσέβαστα και συμπαθή πρόσωπα εμφανίζονται στην πολιτική σκηνή με διάθεση να προσφέρουν έργο στο δύσκολο αυτό τομέα , ενθαρρυντικό φυσικά στοιχείο για τα σημερινά δεδομένα και συνάμα αξιοπρόσεκτο. Απ΄ ότι πληροφορηθήκαμε πρόσφατα η απουσία του νυν Δημάρχου θεωρείται δεδομένη, η πολιτική σκηνή του τόπου φαίνεται αρχίζει να ξεκαθαρίζει, το φαινόμενο Δεκαβάλλας απ΄ ότι φαίνεται θα απέχει απ΄ τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης, ανοίγοντας το δρόμο σε παλιούς, αλλά και νέους (ευέλπιδες) πολιτικούς. Προσοχή όμως και συνάμα αυτοσυγκράτηση χρειάζεται να υποδείξουν οι υποψήφιοι.

ΣΑΤΑ και ΚΑΠ για το 2014 ως κρατική επιχορήγηση θα είναι κατά πολύ μειωμένα, αμφιβάλω εάν οι ανάγκες των δήμων σε μικρά έργα, συντήρηση – βελτίωση οδών θα είναι δυνατή και πραγματοποιήσιμη. Καλός ο σχεδιασμός και οι μελέτες για σωστό και ανεκτό τεχνικό πρόγραμμα, οι πόροι όμως, δηλαδή τα χρήματα είναι εκείνα που κινούν τα νήματα λύνουν τα χέρια και δημιουργούν προοπτικές για ανάπτυξη και το επόμενο διάστημα θα είναι δυστυχώς λίγα, αυτό πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι υποψήφιοι επικεφαλής συνδυασμών.

Προσωπικά πίστευα ότι λόγω της οικονομικής συγκυρίας και της μείωσης των κινήτρων για δημάρχους, αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους οι υποψήφιοι θα ήταν λίγοι, αντιθέτως όμως ο αριθμός αυτών που μέχρι στιγμής ακούγονται κρίνεται ικανοποιητικός. Θα πρέπει όμως να γνωρίζουν άπαντες ότι τα προβλήματα θα είναι πολλά οι αποφάσεις που θα πρέπει να παρθούν θα είναι δύσκολες και δεν θα επιδέχονται καθυστερήσεις και ατολμία. Τα έσοδα εξ΄ ιδίων και από κρατικές επιχορηγήσεις δραματικά λιγότερα για ένα δήμο που άμεσα χρειάζεται επανεκκίνηση βαθύ και ουσιώδη σχεδιασμό σε πολλούς τομείς. Η δυναμική, η τόλμη, η αποφασιστικότητα και τελικά η εμπειρία θα πρέπει να είναι μερικά από τα στοιχεία που θα πρέπει να έχει ο επόμενος υποψήφιος δήμαρχος. Επίσης από τώρα όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ο πολιτικός ρόλος των αιρετών οργάνων είναι εξαιρετικά σημαντικός, καθώς ως φορείς άμεσης δημοκρατικής νομιμοποίησης, αποτελούν τους βασικούς εκφραστές των συμφερόντων όλων των πολιτών αλλά και τους θεσμικούς ιμάντες διασύνδεσης της γειτονιάς και τους χωριού, με τις διαδικασίες διαμόρφωσης των βασικών πολιτικών του δήμου. Επίσης και ο αναπτυξιακός τους ρόλος καθώς αποτελούν τους βασικούς φορείς διαμόρφωσης και υλοποίησης αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που σχετίζονται με τις νέες διευρυμένες αρμοδιότητες των δήμων σε καίριους τομείς, όπως η αδειοδότηση τοπικών οικονομικών δραστηριοτήτων, η οικιστική ανάπτυξη, κλπ, και τέλος ο κοινωνικός τους ρόλος καθώς οι νέοι δήμοι αναλαμβάνουν κρίσιμες λειτουργίες στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας με στόχο την αναχαίτιση, στο μέτρο του εφικτού των επιπτώσεων της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

Ο λόγος που αναφέρω όλα τα παραπάνω σκοπό έχουν να συνειδητοποιήσουν όλοι οι υποψήφιοι για θέσεις αιρετών οργάνων, ότι η αυτοδιοίκηση στην διοίκησή της δεν είναι καθόλου εύκολη δουλειά και χρειάζεται σοβαρή και υπεύθυνη αντιμετώπιση επιδεικνύοντας συνεχώς όρεξη για δουλειά, διάθεση και σωστή κρίση.

Τέλος σε όσους έχουν αποφασίσει να ασχοληθούν με τον α΄ βαθμό αυτοδιοίκησης, εύχομαι ολόψυχα καλή πορεία και σωστή επιλογή.

Με εκτίμηση

Μάρκος Α. Δαδάος

Περιφ/κος Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου

Σύρος 09/12/2013

Διαβάστε ακόμα