Χριστουγεννιάτικες Διατροφικές Παγίδες

Χρήσιμες συμβουλές από τη Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Ευστρατία Κοντορουχά
  • Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου, 2015 - 11:55
  • /   Eνημέρωση: 17 Δεκ. 2015 - 13:48

Οι γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς έχουν παραδοσιακά συνδεθεί με ανεξέλεγκτη κατανάλωση φαγητού και γλυκών. Παρόλο που διανύουμε οικονομικά δύσκολες ημέρες δεν θα λείψουν οι λιχουδιές από το τραπέζι.  Πώς θα καταφέρουμε να μην πάρουμε κιλά;

Να τονίσουμε αρχικά ότι δεν επιβάλλουμε απαγορεύσεις ούτε στα παιδιά αλλά ούτε στον εαυτό μας. Πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τους πειρασμούς και παράλληλα να μην στερούμαστε γεύσεις.

Σας παραθέτω κάποιους απλούς τρόπους που μπορούμε να το επιτύχουμε.

1. Ξεκινάμε την ημέρα μας με ένα πλήρες οικογενειακό πρωινό, όπως γάλα με φρυγανιές, μαργαρίνη soft και μαρμελάδα ή φυσικό χυμό πορτοκάλι με ψωμί και αβγό βραστό ή γιαούρτι με δημητριακά και φρούτα.

2 . Συνεχίζουμε διατηρώντας τις καθημερινές μας συνήθειες. Ενδιάμεσα των γευμάτων επιλέγουμε ελαφρά υγιεινά σνακ, όπως φρούτα, ξηρούς καρπούς, γιαούρτι. Η αποχή από τo φαγητό για μεγάλα χρονικά διαστήματα μειώνει τις καύσεις και το επόμενο μεγάλο γεύμα προκαλεί σοκ στο στομάχι.

3. Τα παραδοσιακά γλυκά τα εντάσσουμε τις γιορτινές ημέρες είτε μετά από κάποιο κυρίως γεύμα ή πιο σπάνια με ένα ποτήρι γάλα το πρωί ή με γιαούρτι σε κάποιο σνακ. Αποφεύγουμε να τα καταναλώσουμε νηστικοί, καθώς τα σάκχαρα του αίματος ανεβαίνουν απότομα και θα πεινάσουμε σύντομα, ενώ σε συνδυασμό με κάποιο βασικό γεύμα απομακρύνονται από το έντερο τα σάκχαρα και τα λιπαρά λόγω της ύπαρξης φυτικών ινών, μέσα από τα λαχανικά.

Καλό θα ήταν συνολικά τα γλυκά να μην ξεπερνούν τα 2-3 τεμάχια την εβδομάδα.

Για να μην ξεχάσουμε πότε φάγαμε γλυκό, μπορούμε να το καταγράφουμε σε χαρτί πάνω στην πόρτα του ψυγείου !!!

4.  Το μελομακάρονο θεωρείται η πιο υγιεινή επιλογή χριστουγεννιάτικου εδέσματος. Ο κουραμπιές υπερέχει στα συνολικά λιπαρά, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε βούτυρο, ενώ η δίπλα στη χοληστερόλη, καθώς πρόκειται για τηγανιτό με πληθώρα αυγών. Κατ' επέκταση ο κουραμπιές και η δίπλα επιβαρύνουν το καρδιαγγειακό σύστημα και φυσικά το σωματικό λίπος.

Οποιαδήποτε επικάλυψη (σοκολάτας ή ξηρών καρπών) αυξάνει το θερμιδικό και λιπιδικό περιεχόμενο του εκάστοτε γλυκίσματος.

5. Δεν αμελούμε την επαρκή ενυδάτωση του σώματος, η οποία βοηθά στη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού και αποτρέπει την πιθανή κατακράτηση υγρών, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας των εορταστικών γευμάτων σε αλάτι και ζάχαρη. Σε αυτό θα μας βοηθήσουν τα ζεστά ροφήματα, χωρίς την προσθήκη ζάχαρης ή μελιού και οι σούπες.

6. Στα εορταστικά γεύματα, για να αποφύγουμε τις υπερβολές αλλά και για να μην στερηθούμε γεύσεις, γεμίζουμε το 1/2 πιάτο με λαχανικά/σαλάτα, το 1/4 του πιάτου με άπαχο κρέας και το υπόλοιπο 1/4 με ορεκτικά, αποφεύγοντας παράλληλα τα καθαρά αμυλούχα τρόφιμα (ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, πατάτες), τα οποία θα καταναλώσουμε σε κάποιο άλλο γεύμα της εβδομάδας.

7. Αν γνωρίζουμε ότι το ένα κυρίως γεύμα της ημέρας θα είναι “εορταστικό”, μεριμνούμε ώστε το άλλο να είναι ελαφρύ, για να εξισορροπήσουμε την ημερήσια πρόσληψη λίπους και θερμίδων. (ελαφρύ γεύμα = σαλάτα με ημιάπαχο τυρί ή αβγό βραστό ή ομελέτα με λαχανικά ή τόνο λαδιού – ξεπλυμένο, λίγο ελαιόλαδο και παξιμαδάκι ολικής).

8. Αν επιθυμούμε αλκοόλ να επιλέξουμε κρασί ή σαμπάνια ή μπύρα σε μέτριες ποσότητες (1-2 ποτήρια οι γυναίκες, 2-3 ποτήρια οι άνδρες) . Τα ποτά με αυξημένη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, τα λικέρ, η προσθήκη αναψυκτικού ή χυμού στα ποτά μπορεί να συντελέσει στην αύξηση βάρους.

Η καλή διάθεση πηγάζει από την εορταστική ατμόσφαιρα και την καλή παρέα, όχι από την κατανάλωση αλκοόλ.

9. Μασάμε αργά για να χορτάσουμε γρήγορα.

10. Εκμεταλλευόμαστε κάθε ευκαιρία για δραστηριότητα, ώστε να μην αφήσουμε τον οργανισμό μας να “κοιμηθεί”.

11. Επιδιώκουμε το ζύγισμα μας κάθε 2-3 ημέρες, για να αυτοσυγκρατηθούμε μόλις δούμε ότι ξεφύγαμε. Αποφεύγουμε το ζύγισμα την επόμενη ημέρα του γιορτινού τραπεζιού, καθώς το βάρος μας θα είναι ψευδές, αν τις επόμενες ημέρες συνεχίσουμε τις καθημερινές διατροφικές μας συνήθειες.

Δεν χρησιμοποιούμε τις γιορτές σαν δικαιολογία

για να υποκύψουμε σε διατροφικές κραιπάλες!

Κάθε τέλος μιας χρονιάς είναι ευκαιρία για καινούρια ξεκινήματα και νέους στόχους!

Κάνουμε τη διατροφική συνείδηση στόχο ζωής για την υγεία μας!!!

Καλά Χριστούγεννα & Καλή Χρονιά σε όλους

Με υγεία, αισιοδοξία και με ανθρώπους που μας αγαπούν!!!

Διαβάστε ακόμα