Το Πρόγραμμα "Σχολικοί λαχανόκηποι και Διατροφική Αυτάρκεια" στη Σύρο

Η Διεύθυνση Π.Ε. Ν. Κυκλάδων, διαμέσου της Υπευθύνου Σχολικών Δραστηριοτήτων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, την «Ελίχρυσος Κοιν.Σ.Επ.» & το ΚΕΚ Γεννηματάς, στα πλαίσια της υλοποίησης του έργου «Προγράμματα Κατάρτισης για άνεργους, εργαζόμενους & αυτοαπασχολούμενους στα νησιά των Κυκλάδων» πραγματοποιούν το πρόγραμμα: «Σχολικοί Λαχανόκηποι & Διατροφική Αυτάρκεια» το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015. 

Το πρόγραμμα ανήκει στην ενότητα της εκπαίδευσης και της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της Α/θμιας Εκπαίδευσης, αναλυτικά: 

Σάββατο: 7 Φεβρουαρίου 2015 Ώρα: 9.30 – 17:00

«Σχολικοί Λαχανόκηποι & Διατροφική Αυτάρκεια» Ημερήσιο Βιωματικό εργαστήριο:

Χώρος: Βοτανικός Κήπος Σύρου – Χρούσσα (πρώην Κατασκήνωση) – δηλώσεις συμμετοχής: katartisi-pnai.gr. Εισηγητής του προγράμματος είναι ο φυσικός καλλιεργητής - γεωπόνος Παναγιώτης Μανίκης, πρωτοπόρος & κύριος εκφραστής της Φυσικής Καλλιέργειας στην Ελλάδα. http://www.natural-farming.eu

Ο Παναγιώτης Μανίκης εδώ και χρόνια συντηρεί και αναπτύσσει με επιτυχία ένα αγρόκτημα στο Κλεισοχώρι της Έδεσσας με βάση τις αρχές της φυσικής καλλιέργειας. Είναι υπεύθυνος του Κέντρου Φυσικής Καλλιέργειας που βρίσκεται στο Κλησοχώρι  Έδεσσας & διοργανώνει επί χρόνια εθελοντικές σπορές για:

  • Δημιουργία φυσικών αγροκτημάτων και λαχανόκηπων στην Ελλάδα και το εξωτερικό

  • Σπορές για αναβλάστηση των γυμνών και άγονων βουνών και των ερήμων

  • Πρακτική ενημέρωση των μαθητών της Πρωτοβάθμιας και την Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης

  • Συστηματική συλλογή σπόρων που χρησιμεύουν για τις σπορές με σκοπό την αναβλάστηση των βουνών

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Έδεσσας σε συνεργασία με το Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας έχουν ξεκινήσει από πέρυσι (2014) τη δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου σχολικών λαχανόκηπων στα πλαίσια του προγράμματος «Σχολικοί Λαχανόκηποι & Αυτάρκεια».

Σκοπός του προγράμματος «Σχολικοί Λαχανόκηποι» είναι

  • η στήριξη των εκπαιδευτικών που υλοποιούν προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.,

  • η ευασθητοποίηση/εκπαίδευση ενηλίκων

  • η δημιουργία ομάδας εκπαιδευτικών-συντονιστών, που θα δημιουργήσουν σε συνεργασία με τους μαθητές και τους γονείς( προαιρετικά), κήπους στα σχολεία τους

  • η ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης & βιωματικής προσέγγισης των μαθητών με τη μητέρα φύση.

«Η προστασία της φύσης δεν είναι θέμα μόνο γνώσης, είναι ζωή. Είναι το ζωντανό βίωμα μέσα από το οποίο ο μαθητής θα αφομοιώσει τη σχέση του με τη φύση. Σκοπός είναι η κατάκτηση εννοιών όπως η αειφορία, η διατροφική αυτάρκεια καθώς και η καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης και η έννοια της κοινότητας. Ο σχολικός κήπος είναι εφόδιο για τον σημερινό νέο να διαμορφωθεί ως υπεύθυνος και ενεργός πολίτης ικανός να χαρεί και να αξιοποιήσει τη φύση χωρίς να την στερήσει από τις επόμενες γενιές.»

Μαθαίνοντας οι μαθητές να παράγουν τροφή με φυσικές μεθόδους και πρακτικές που σέβονται το περιβάλλον, κατανοούν πώς επιτυγχάνεται η διατροφική αυτάρκεια και πώς αυτή σχετίζεται με την αυτάρκεια σε νοητικό επίπεδο, σε επίπεδο ύπαρξης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015:

«Σχολικοί Λαχανόκηποι & Διατροφική Αυτάρκεια»

9:30 – 10:00: Προσέλευση –εγγραφές (Τσάι – καφές φροντισμένα από την ομάδα του Βοτανικού κήπου)

10:00 -11:00: Εισαγωγική εισήγηση, Παναγιώτης Μανίκης

11:00-12:00: Κατασκευή σβόλων – πληροφορίες σχετικά με τους σπόρους και τις ιδιότητες τους

12:00-14:00: Κατασκευή σχολικών «σαμαριών» - παράλληλα πρακτικές πληροφορίες σχετικά με την καλλιέργεια.

14:00-15:00: Γεύμα μαγειρεμένο και φροντισμένο από την ομάδα του Βοτανικού Κήπου

15:00-17:00: Παρουσίαση-συζήτηση πρακτικών προτάσεων για δράσεις: Πώς διατηρούμε αυτό που ξεκινήσαμε ενεργό και ζωντανό.

Απευθύνεται μόνο σε εκπαιδευτικούς

Όσοι/όσες εκπαιδευτικοί ενδιαφέρονται να συμμετέχουν, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο katartisi-pnai.gr