Διήμερος εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 στη Σύρο

Με ψηλά το κεφάλι η κατάθεση στεφάνων στα μνημεία της Ερμούπολης

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, όπως κάθε χρόνο, η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων στα μνημεία της Ερμούπολης από τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τους σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου, τα μέλη του Ναυτικού Ομίλου, αλλά και τους προσκόπους του νησιού, στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Εθνικού Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Με υψηλό το αίσθημα σεβασμού προς τον ηρωισμό των Ελλήνων που αντιστάθηκαν και αγωνίσθηκαν με περίσσευμα ψυχής πριν από 75 χρόνια, οι μαθητικές κοινότητες αφού συγκεντρώθηκαν στα προκαθορισμένα σημεία συνάντησης, παρέλασαν συντεταγμένες συνοδεία των δασκάλων και των καθηγητών τους προς έξι μνημεία της Ερμούπολης όπου και κατέθεσαν στεφάνια.

Ειδικότερα, στο μνημείο Μικρασιατικής Μνήμης στον προσφυγικό συνοικισμό του Ξηροκάμπου κατατέθηκε στεφάνι από το Σύλλογο Μικρασιατών Ερμούπολης και το 6ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, ενώ ακολούθως στην Προτομή του Ταγματάρχη Γεωργίου Δουράτσου από εκπρόσωπο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης. Στη συνέχεια, μαθητές του ΕΠΑΛ Σύρου, του 3ου Γυμνασίου, του 5ου Δημοτικού και του Εσπερινού ΕΠΑΛ κατέθεσαν στεφάνι στο Ηρώο Πεσόντων και μαθητές 1ου Γυμνασίου στο Μνημείο Πεσόντων Ιερολοχιτών. Επίσης, οι σπουδαστές της ΑΕΝ, του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, του 2ου Γυμνασίου, του Εσπερινού Γυμνασίου και του Ναυτικού Ομίλου Σύρου στην προτομή του Πυρπολητή Κανάρη και τέλος, οι εκπρόσωποι του Γενικού Λυκείου Σύρου, του 4ου Δημοτικού Ερμούπολης και του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων στον ανδριάντα του Ναυάρχου Μιαούλη.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά φέτος, δεν κατατέθηκε στεφάνι στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, λόγω των εργασιών ανάπλασης της παραλιακής ζώνης. Για τον ίδιο λόγο μάλιστα η διέλευση των μαθητικών τμημάτων για την Πλατεία Ηρώων και έπειτα στην Πλατεία Κανάρη έγινε μέσω της οδού Σταματίου Πρωίου και των οδών Πρωτοπαπαδάκη και Θυμάτων Σπερχειού αντίστοιχα.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώνονται αύριο το πρωί στις 11:00 με την μαθητική παρέλαση στην πλατεία Μιαούλη.