Η Σύρος βροντοφώναξε "ΟΧΙ" και τίμησε τους πεσόντες του 1940

Με μεγάλη συγκίνηση και υπερηφάνεια κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 75η Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, φέρνοντας στη μνήμη όλων τα γενναία κατορθώματα της Ελληνικής ψυχής, η οποία δεν υποτάχτηκε ποτέ στον ξένο κατακτητή αλλά και δίνοντας την ευκαιρία να θυμηθούμε την ιστορική μας κληρονομιά.

Με σύμμαχο τον καλό καιρό, αλλά και το κεφάλι ψηλά η μαθητιώσα νεολαία της Σύρου τίμησε το έπος του 1940, αλλά και τους αγώνες των προγόνων μας που υπερασπίστηκαν αρχές και ιδανικά που παραμένουν μέχρι και σήμερα αυτονόητα, σπίτι, γη, οικογένεια, πατρίδα, ελευθερία.

Παρουσία του Καθολικού Επισκόπου Σύρου Σεβ. π. Πέτρου Στεφάνου, της Υφυπουργού Εργασίας κ. Ράνιας Αντωνοπούλου, των Βουλευτών Κυκλάδων Αντώνη Συρίγου και Νίκου Συρμαλένιου, , του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης Γιώργου Μαραγκού, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, της εκπαίδευσης, συλλόγων και σωματείων του νησιού, τελέστηκε σήμερα το πρωί επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β’.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας, εκφωνήθηκε ο Πανηγυρικός της Ημέρας από τη Διοικητική Υπάλληλο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων κ. Αναστασία Μπούρδου. Αμέσως μετά, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Εθνικό Ηρώο της πόλης και κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη μαθητική παρέλαση στην πλατεία Μιαούλη, στην οποία συμμετείχαν επίσης η Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρητών Σύρου, ο Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «η σοφία της παράδοσης», σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου, ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου, ο Αθλητικός Σύλλογος Tae Kwon Do Ερμούπολης και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν εντυπωσιακά με χορούς από τμήματα του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, οι οποίοι στο τέλος του προγράμματός τους σχημάτισαν τον αριθμό 100, τιμώντας την 100ετή προσφορά του Λυκείου στο πολιτιστικό και κοινωνικό γίγνεσθαι του νησιού.

Αναλυτικότερα, στην αυριανή έκδοση της «Κοινής Γνώμης».