Επιτροπή Κοινωνικής Συμπαράστασης για την ενίσχυση του Προσκοπικού έργου στις Κυκλάδες

Δημιουργία μίας καλύτερης κοινωνίας

Σε μια εποχή όπου η Αλληλεγγύη, η Αγάπη, η Συνεργασία και προπάντων η αλληλοβοήθεια αποτελούν αδιαπραγμάτευτες αξίες για την κοινωνική συνοχή και ανάδειξη του ανθρωπισμού, ο προσκοπισμός παραμένει μία σημαντική παιδαγωγική κίνηση με όραμα, σκοπό, αρχές, μέθοδο και μέσα, αναλλοίωτη στο χρόνο και ανοιχτή προς όλους.

Τις ιδέες αυτές θα υπηρετήσει μέσα από τις εργασίες και τη μελλοντική δράση της η νέα Εκλεγείσα Επιτροπή Κοινωνικής Συμπαράστασης Περιφέρειας Κυκλάδων που απαρτίζεται από γονείς ή κηδεμόνες μελών των Προσκοπικών Τμημάτων, παλαιούς Προσκόπους ή φίλους του Προσκοπισμού.

Αποστολή του Προσκοπισμού σε παγκόσμιο επίπεδο είναι να συμβάλει μέσα από ένα -όμορφο, ευχάριστο και γεμάτο ενδιαφέροντα θέματα- πρόγραμμα δράσεων στη διαπαιδαγώγηση των νέων με σκοπό τη δημιουργία μιας καλύτερης κοινωνίας και ενός καλύτερου κόσμου εν γένει.

Ηθική και υλική υποστήριξη της Περιφέρειας

Προς αυτή την κατεύθυνση, προσανατολίζεται και η Επιτροπή Κοινωνικής Συμπαράστασης (Ε.Κ.Σ.) με βασικές αρμοδιότητές της την ανάπτυξη, προβολή και υποστήριξη του Προσκοπικού Έργου.

Σκοπός της είναι η ηθική και υλική ενίσχυση της Περιφέρειας για την ομαλή λειτουργία των Προσκοπικών Συστημάτων της. Μεταξύ των άλλων, θα κινεί το ενεργό ενδιαφέρον για τον Προσκοπισμό στην περιοχή, θα εξευρίσκει οικονομικούς πόρους, υλικά και χώρους για τη λειτουργία της Περιφέρειας και με κάθε τρόπο θα ενισχύει το προσκοπικό έργο των Συστημάτων. Επιπλέον, θα βοηθά στην εξεύρεση σημαντικών εξεχόντων προσώπων, κατάλληλων για τη μετάδοση ειδικών γνώσεων και ικανοτήτων στα μέλη των Τμημάτων των Συστημάτων και θα οργανώνει εκδηλώσεις (συναντήσεις, ομιλίες, κ.α.) γενικότερου κοινωνικού ενδιαφέροντος με ειδικούς ομιλητές, ανάλογα με το θέμα και πάντοτε στο πλαίσιο του Προσκοπικού Προγράμματος. Τέλος, θα συμβάλλει ενεργά στη δημιουργία, διατήρηση και προαγωγή κλίματος συνεργασίας με όλους όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν με δημιουργικό και με πνεύμα συνεργασίας τον Προσκοπισμό και την ιδέα που εκπροσωπεί, παρέχοντας ουσιαστικά και πρακτικά μία σημαντική χείρα βοηθείας στην Προσκοπική Οικογένεια.

Σ. Φραγκίδης: «Ό,τι καλύτερο θα μπορούσαμε να έχουμε»

Σημειώνεται μάλιστα ότι μέλη της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης συμμετείχαν ενεργά στον καθαρισμό του Κοιμητηρίου των Αγγέλων στην Άνω Σύρο, στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Περιβαλλοντικής Δράσης «Let’s do it Greece», βοηθώντας βαθμοφόρους και προσκόπους στο ξεχορτάριασμα και τη γενικότερη αισθητική αναβάθμιση του χώρου.

«Η βοήθεια αυτή είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσαμε να έχουμε» δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο Περιφερειακός Έφορος Κυκλάδων, Σωτήρης Φραγκίδης.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Αλίνα Παπαθανασοπούλου σημείωσε με τη σειρά της ότι τα μέλη της θα επιδιώξουν μία πρώτη γνωριμία με όλες τις τοπικές κοινότητες των νησιών, στα οποία λειτουργούν προσκοπικά συστήματα ώστε να καταστούν γνωστοί οι σκοποί της.

Μία εθελοντική ομάδα που κάνει όμορφα πράγματα

Όπως τόνισε ο Γραμματέας και Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Επιτροπής Παναγιώτης Κουλουμπής, η ομάδα απαρτίζεται από ανθρώπους που βρέθηκαν την κατάλληλη στιγμή και ένωσαν τις δυνάμεις τους για να προσφέρουν τις γνώσεις, τις εμπειρίες, τον χρόνο και τις υπηρεσίες τους για τη διάδοση του προσκοπικού πνεύματος. «Μέσα από όμορφες δράσεις σχετικά με τη ζωή, τη φύση, τα παιδιά και το παιχνίδι, θα περάσουμε το μήνυμα ότι ο προσκοπισμός απευθύνεται σε όλο τον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Καλό είναι και οι ίδιοι οι γονείς να καταλάβουν ότι πρέπει να φέρουν τα παιδιά τους κοντά στον προσκοπισμό» πρόσθεσε η κ. Παπαθανασοπούλου, εξηγώντας πως αποτελεί μία καλή ευκαιρία για να διδαχθούν ηθικές αξίες, τις έννοιες της αγάπης, της αλληλεγγύης και της ενότητας, να κοινωνικοποιηθούν και να μάθουν να δουλεύουν ομαδικά χωρίς διαφορές, γνωρίζοντας πως όλοι είναι το ίδιο. Διευκρίνισαν επίσης ότι ο προσκοπισμός δεν είναι στρατός, όπως κάποιοι μπορεί λανθασμένα να πιστεύουν, αλλά μία καλή παρέα, ευαισθητοποιημένη σε κοινωνικά ζητήματα και πρόθυμη να προσφέρει τη βοήθειά της, όπου αυτή κρίνεται απαραίτητη.

«Θέλουμε να έρχονται περισσότεροι άνθρωποι και οι γονείς να φέρνουν τα παιδάκια τους.  Ο προσκοπισμός είναι παγκόσμιο κίνημα το οποίο ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν και για να υφίσταται ακόμα, σημαίνει ότι αξίζει και είναι διαχρονικό», κατέληξαν τα μέλη της Επιτροπής.

Μελλοντικές προσκοπικές δράσεις

Από την πλευρά του, ο κ. Φραγκίδης κατέστησε γνωστό ότι η Επιτροπή Κοινωνικής Συμπαράστασης θα συνδράμει στη διοργάνωση της απονομής πτυχίων του Διακριτικού Δάσους σε βαθμοφόρους τον προσεχή Σεπτέμβριο, κατά τον οποίο θα επισκεφτούν τη Σύρο περίπου 400 άτομα. Επιπλέον, προγραμματίζεται και ο εορτασμός των 100 χρόνων προσκοπισμού στις Κυκλάδες (1912-2012), ο οποίος, αν και καθυστέρησε τέσσερα χρόνια, αναμένεται λαμπρός και εντυπωσιακός με δράσεις που θα προβάλλουν τη Σύρο σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας μας.

Μία από τις πρώτες δράσεις της Επιτροπής είναι οι πασχαλινές λαμπάδες που έφτιαξαν παιδιά και πωλούνται για την ενίσχυση του προσκοπικού έργου. Οι λαμπάδες θα βρίσκονται σε επιλεγμένα σημεία φίλων του προσκοπισμού στην Ερμούπολη.

Οι σκοποί και τα σχέδια της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης Περιφέρειας Κυκλάδων θα ανακοινωθούν σε συνέντευξη τύπου, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί το προσεχές χρονικό διάστημα.