Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 2η αποστολή του Ομίλου Φουσκωτών και Ταχυπλόων Σκαφών Σύρου στο Κουφονήσι

Αποστολή εξετελέσθη

Σε μία εποχή όπου η εσωτερική πληρότητα, η πνευματική γαλήνη και η αληθινή ευτυχία αποτελούν «λιμάνι» μακρινό και δυσπρόσιτο, ο Όμιλος Φουσκωτών και Ταχυπλόων Σκαφών Σύρου είχε την τύχη, όχι μόνο να το προσεγγίσει, αλλά και να παραμείνει σε αυτό για δύο ολόκληρες ημέρες, γεμάτες αγάπη, ευγένεια και καλοσύνη.

Με γλυκά χαμόγελα και εγκάρδιες ευχαριστίες, μικροί και μεγάλοι κάτοικοι του Κουφονησίου αντάμειψαν τα μέλη του Ομίλου για την ευκαιρία που τους έδωσαν να γνωρίσουν εκ του σύνεγγυς την αξιόλογη περιβαλλοντική, παιδαγωγική και πολιτιστική δράση του, που κάθε χρόνο βάζει πλώρη για νέες θάλασσες…

Η δεύτερη αποστολή του Ομίλου στα μικρά νησιά του Αιγαίου πραγματοποιήθηκε από 27 έως 29 Μαΐου με φετινό «σταθμό» το μαγευτικό και συνεχώς ανερχόμενο τουριστικά – Κουφονήσι.

Θερμή υποδοχή της ομάδας

Με κεράσματα και ανοιχτές αγκάλες, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αντώνης Κωβαίος, κάτοικοι, μαθητές και εκπαιδευτικοί του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου Κουφονησίου, υποδέχτηκαν το πρωί της περασμένης Παρασκευής στο λιμάνι τα πέντε σκάφη του Ομίλου, αλλά και την ομάδα του προγράμματος Κυκλάδες Life του WWF, που συμμετείχε αυτόνομα με ενημερωτικές δράσεις και εκπαιδευτικά παιχνίδια.

Νωρίς το απόγευμα, τα παιδιά με τη βοήθεια της Γοργόνας, του Τάσου του Ψαρά, της Χελώνας, του Δελφινιού, της Τσούχτρας και του Ερωδιού από τη θεατρική παράσταση του Ομίλου, ανακάλυψαν το «μυστικό του βυθού» χορεύοντας, παίζοντας και κατασκευάζοντας τα δικά τους μουσικά όργανα στους χώρους της παραλίας και του λιμανιού.

Η πρώτη ημέρα δράσεων ολοκληρώθηκε με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Θαλάσσια Θηλαστικά της Ελλάδας» από την ομάδα του Κυκλάδες Life, η οποία έχει συνεργαστεί και στο παρελθόν με τον Όμιλο για τον καθαρισμό παραλιών της Γυάρου. «Στο πλαίσιο αυτής της όμορφης περιβαλλοντικής και κοινωνικής πρωτοβουλίας του Ομίλου, ο οποίος προσφέρει μία νότα χαράς και αισιοδοξίας στους μικρούς κατοίκους των νησιών, συμμετείχαμε κι εμείς για πρώτη φορά με στόχο την ενημέρωση αλλά και την ευαισθητοποίηση των παιδιών για το περιβάλλον», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο υπεύθυνος της ομάδας, Χρήστος Παπαδάς.

Πέρα από την προβολή του ντοκιμαντέρ, που έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν τον υδάτινο κόσμο που μας περιβάλλει, η ομάδα πραγματοποίησε και εξωτερικές δράσεις στην παραλία του νησιού, παρακινώντας τα παιδιά να ανακαλύψουν ξανά την περιοχή στην οποία γεννήθηκαν και μεγάλωσαν μέσα από το περιβαλλοντικό πρίσμα.

«Όλοι μαζί μπορούμε»

Παράλληλα, οι παιδαγωγοί και τα μέλη του Ομίλου Φουσκωτών και Ταχυπλόων Σκαφών Σύρου έπαιξαν με τους μαθητές τόμπολα δαπέδου και έβαψαν το πρόσωπό τους, αποκτώντας θαλασσινές φατσούλες, βασισμένες στους ήρωες της θεατρικής παράστασης «Έσπασε ο βυθός. Κρακ».

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στο Δημοτικό Σχολείο του νησιού τη νέα παραγωγή του Ομίλου, που αποτελεί συνέχεια του πρώτου θεατρικού «παιδιού» του με τίτλο «Χάσαμε τον Φώτη. Στοπ». Αυτή τη φορά, οι αγαπημένοι μας ήρωες μίλησαν στο κοινό για τη σημασία της ομαδικότητας, μεταδίδοντας μέσα από τις καινούριες τους περιπέτειες το μήνυμα ότι «όλοι μαζί μπορούμε».

Στην παράσταση πρωταγωνίστησαν οι: Βαγγέλης Μαυρίκος, Ράνια Κρητικού, Σίσσυ Καπλανάρα, Χριστίνα Πρίντεζη, Αγνή Θαλασσινού, Μαρίλια Βαρθαλίτου, Σούλα Βασάλου και Μαριάννα Γαδ. Η επιμέλεια και σκηνοθεσία του έργου ανήκει στη Γεωργία Ματσούκα.

«Στον δεύτερο χρόνο δράσης της, η ομάδα μας εμφανίζεται ακόμα πιο δεμένη με ένα έργο ωριμότερο και πλουσιότερο σε μηνύματα» δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η κ. Ματσούκα, υπογραμμίζοντας ότι και η φετινή ιστορία γεννήθηκε μέσα από βιωματικούς αυτοσχεδιασμούς των μελών, οι οποίοι έχουν αρχίσει να εξοικειώνονται με το είδος αυτό.

Σημειώνεται πως το έργο αποτελεί ένα κράμα θεατρικής κωμωδίας και παραμυθιού, όπου τα παιδιά παρακολουθούν τις αρνητικές συνέπειες της ατομικότητας και την πάλη μεταξύ του καλού και του κακού, ενώ στο τέλος αποφασίζουν τα παιδιά τι φινάλε θέλουν να δώσουν.  Το έργο θα παρουσιαστεί και στα παιδιά της Σύρου το ερχόμενο Σάββατο, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Κωνσταντίνος Τουλούπης» στα Λύκεια.

«Όταν δίνεις αγάπη, θα λάβεις αγάπη»

«Φέτος προσπαθήσαμε να ανεβάσουμε τον πήχη υψηλότερα και νομίζω ότι τα καταφέραμε» υπογράμμισε η υπεύθυνη των παιδαγωγικών δράσεων του Ομίλου Χριστίνα Πρίντεζη, εξηγώντας πως «όταν δίνεις πράγματα, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα λάβεις. Κι εμείς πήραμε πολλή αγάπη από όλους». Όπως τόνισε, μέσα από τις διήμερες δράσεις του Ομίλου, τα παιδιά έμαθαν να λειτουργούν ως ομάδα, να ακολουθούν κανόνες και να φροντίζουν ο ένας τον άλλο. «Έτσι ομαδικά λειτουργεί και ο δικός μας Όμιλος, γι’ αυτό πραγματοποιεί πάντα τους στόχους του», κατέληξε η κ. Πρίντεζη.

Αντ. Κωβαίος: «Τονωτική ένεση για το νησί μας»

Την τεράστια σημασία αυτών των αποστολών για τους κατοίκους των μικρών νησιών και κυρίως των παιδιών, υπογράμμισε με τη σειρά του και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κουφονησίου του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων κ. Αντώνης Κωβαίος. «Είναι ιδιαίτερη χαρά για εμάς να βλέπουμε ότι αξιόλογοι σύλλογοι περιλαμβάνουν το νησί μας στα πολιτιστικά και παιδαγωγικά προγράμματά τους. Αυτό χαροποιεί την κοινωνία και τονώνει το Κουφονήσι, εν όψει και της καλοκαιρινής περιόδου που δειλά, δειλά ξεκινάει» ανέφερε χαρακτηριστικά. Τέλος, σημείωσε πως ο Όμιλος Φουσκωτών και Ταχυπλόων Σκαφών Σύρου επιτελεί σπουδαίο έργο, το οποίο διακρίνεται για τον επαγγελματισμό, το μεράκι αλλά και το αίσθημα προσφοράς των μελών του.

Ο κ. Κωβαίος ευχαρίστησε τον Όμιλο για την πολύπλευρη προσφορά του και απένειμε στον πρόεδρο κ. Τάσο Ρούσσο τιμητική πλακέτα. Με τη σειρά του, τα μέλη του Ομίλου παρέδωσαν στον πρόεδρο της Κοινότητας το αναμνηστικό της 2ης αποστολής, η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.