Κριτική της Κίνησης Πολιτών Σύρου προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων, Γ. Χαρίτο σχετικά με τα χρηματικά βοηθήματα σε άπορους δημότες

Αιχμές για τα κριτήρια επιλογής

Έντονη αμφισβήτηση εισέπραξε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων, Γιάννης Χαρίτος σχετικά με τον τρόπο παροχής δημοτικής οικονομικής βοήθειας σε άπορους συνανθρώπους μας κατά την τρέχουσα θητεία, με το Κομνηνό Στρογγύλη εκ μέρους της Κίνησης Πολιτών Σύρου να θέτει ξεκάθαρα το ερώτημα αν οι “δικαιούχοι” επιλέγονται κατόπιν συνεδρίασης ή μη, της αρμόδιας Επιτροπής.

Δεδομένης της βαθιάς κοινωνικο-οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει χιλιάδες νοικοκυριά σε πανελλαδικό, καθώς και σε περιφερειακό επίπεδο, το μέλος της ελάσσονος μειοψηφίας ζήτησε να ενημερωθεί το σώμα του δημοτικού συμβουλίου σχετικά με τον “περιορισμένο” αριθμό συμπολιτών μας, για τους οποίους οι αιρετοί κλήθηκαν να υπερψηφίσουν την πρόταση οικονομικής συνδρομής τους, εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό του για τον τρόπο επιλογής τους από τη Δημοτική Αρχή.

Η σχετική εισήγηση αφορούσε σε πέντε συνανθρώπους μας με την πλευρά της δημοτικής πλειοψηφίας να επιχειρεί να δώσει διευκρινίσεις αναφορικά με τα κριτήρια επιλογής έγκρισης των αιτημάτων, αλλά και τον κ. Χαρίτο να δηλώνει δημόσια πως, οι ανάλογες αποφάσεις λαμβάνονται χωρίς συνεδρίαση των μελών της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων.

Οι σχετικές αποφάσεις χωρίς συνεδρίαση της Επιτροπής

Πιο συγκεκριμένα, το ζήτημα της παροχής οικονομικής βοήθειας σε άπορους συμπολίτες μας αποτέλεσε ένα ακόμη πεδίο αμφισβήτησης των ενεργειών της Δημοτικής Αρχής από την πλευρά της αντιπολίτευσης, με φόντο το οποίο στηλιτεύθηκε ο τρόπος λειτουργίας της Επιτροπής σε πολιτικό επίπεδο. “Αυτά τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί, θέλω να ρωτήσω, αν έχουν περάσει και από την Κοινωνική Επιτροπή; Λειτουργεί η Κοινωνική Επιτροπή; Η επιλογή αυτών των συγκεκριμένων αιτημάτων πώς γίνεται;” σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στρογγύλης θίγοντας ευθέως την ουσία του θέματος, σχετικά με το αν το περιεχόμενο των τελικών εισηγήσεων προς το δημοτικό συμβούλιο είναι απόφαση αποκλειστικά και μόνο του προέδρου και μάλιστα – ενδεχομένως – κατόπιν αξιολόγησης με υποκειμενικά κριτήρια.

“Τέτοια θέματα, τα έχει εξ ολοκλήρου η Υπηρεσία μας και έχει την ευθύνη να συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία που χρειάζονται. Ενημερώνεται ο πρόεδρος χωρίς να κάνουμε Επιτροπή γιατί τα θέματα αυτά είναι καθαρά υπηρεσιακά” ανέφερε ο κ. Χαρίτος επιβεβαιώνοντας πως, τα σχετικά αιτήματα δεν έχουν την έγκριση του συνόλου των μελών της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων.

 

Γ. Παπαμανώλης: Στις προηγούμενες θητείες, τα βοηθήματα βάσει υποκειμενικών κριτηρίων

Θέλοντας να προβεί σε περαιτέρω διευκρινίσεις επί τους θέματος, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Παπαμανώλης άσκησε εμμέσως κριτική στην π. Δημοτική Αρχή, κάνοντας λόγο για αξιολόγηση των σχετικών αιτημάτων από την προηγούμενη Επιτροπή βάσει προσωπικών – υποκειμενικών κι όχι αντικειμενικών κριτηρίων. “Να πούμε ότι παλαιότερα, πριν από δύο χρόνια και κατά το παρελθόν, υπήρχε κάποια Επιτροπή και η κατανομή αυτών των βοηθημάτων γινόταν με πολιτικά κριτήρια ή μάλλον με υποκειμενικά κριτήρια” ανέφερε αρχικά, εξηγώντας πως, κατά την τρέχουσα θητεία, “θα πρέπει να πούμε ότι η υπηρεσία έχει κληθεί να αναλάβει την ευθύνη τεκμηρίωσης των αναγκών με αντικειμενικά κριτήρια” τα οποία όπως πρόσθεσε, “είναι τα ίδια που ισχύουν για το επίδομα ένδειας το οποίο δινόταν μέχρι και πέρυσι, όσο υπήρχε η χρηματοδότηση από την κεντρική κυβέρνηση”.

Ο κ. Παπαμανώλης επεσήμανε δε, πως, “Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο δεν υπάρχει η χρηματοδότηση για το επίδομα ένδειας και δίνουμε αυτά τα βοηθήματα από τα τακτικά έσοδα του Δήμου με την ίδια αντικειμενική διαδικασία χωρίς πολιτική παρέμβαση”.

 

Κ. Στρογγύλης: Απευθύνονται εκατοντάδες στην Εκκλησία, στον Δήμο μόνο πέντε;”

Αφήνοντας αιχμές για τον τρόπο που λειτουργεί την Επιτροπή Κοινωνικών Θεμάτων ο πρόεδρος, Γιάννης Χαρίτος καθώς και για τον τρόπο που επιλέγει ως πολιτικός προϊστάμενος να διαχειρίζεται αυτά τα αιτήματα οικονομικών βοηθημάτων, ο κ. Στρογγύλης υποστήριξε την ανάγκη να αποκτήσει ένα εξωστρεφές και δίκαιο κοινωνικό πρόσωπο ο Δήμος, που θα εξυπηρετεί τους πολίτες.

“Η κρίση συνεχίζεται και θα συνεχιστεί με πολύ γρηγορότερους ρυθμούς” σχολίασε παρακάτω, λέγοντας πως, όσο περνά ο καιρός, η κρίση οδηγεί στα όρια της φτώχειας ή και κάτω από αυτά αρκετούς συμπολίτες μας, οι οποίοι – βάσει κοινής λογικής – είναι σαφώς περισσότεροι από τα λιγοστά αιτήματα που φέρνει η Δημοτική Αρχή προς ικανοποίηση.

“Το λέμε βέβαια από την αρχή ανάληψης των καθηκόντων σας ότι θα έχουμε πολλά ζητήματα να διαχειριστούμε όσον αφορά τη φτώχεια” πρόσθεσε το μέλος της Κίνησης Πολιτών Σύρου, τονίζοντας πως, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, ο Δήμος “σε εξαιρετικές περιπτώσεις καθώς και για την αντιμετώπιση έκτακτης και σοβαρής ανάγκης επιτρέπεται να χορηγεί στους οικονομικά αδύναμους κατοίκους και πολυτέκνους είδη διαβιώσεως περιθάλψεως και κυρίως ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής βοήθειας με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου”.

Επικαλούμενος δε και την πρόσφατη συνέντευξη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου, κ. Δωροθέου Β΄ σχετικά με τα πλείστα αιτήματα βοήθειας που προέρχονται από εκατοντάδες συνανθρώπους μας και “περνούν” το κατώφλι της τοπικής Εκκλησίας, ο κ. Στρογγύλης θέλησε να ισχυροποιήσει την κριτική του, τονίζοντας πως, επ΄ ουδενί τα αιτήματα προς τον Δήμο δεν μπορεί να εξαντλούνται σε έναν μικρό μόνον αριθμό. “Ακούγοντας προχθές και μία συνέντευξη του κκ. Δωροθέου Β΄ βλέπουμε πως κατά χιλιάδες προσέρχονται οι άποροι δημότες αυτού του τόπου έξω από το σπίτι του. Σε εσάς εδώ στον Δήμο και στην Κοινωνική Επιτροπή που δεν ξέρω αν υπάρχει, αυτά τα αιτήματα πως είναι μόνον πέντε ή είκοσι πέντε;” σχολίασε χαρακτηριστικά ο δημοτικός σύμβουλος, σημειώνοντας παρακάτω πως, “Να μου πείτε ότι έχουμε οικονομική αδυναμία να εκπληρώσουμε όλα αυτά τα αιτήματα; Δεν θα μπορούσατε να αναμορφώσετε το ποσό των χρηματικών βοηθημάτων με έναν άλλον τρόπο; Δεν θέλω να σας πω ή να σας χρεώσω ποιοί και πώς αποδεικνύεται ότι παίρνουν αυτά τα βοηθήματα”.

Καταλήγοντας, ο κ. Στρογγύλης απευθυνόμενος στον Γιάννη Χαρίτο ζήτησε “να αλλάξουμε τον τρόπο κ. Πρόεδρε. Αυτή η Επιτροπή, αν θέλετε και αυτά τα αιτήματα που έχουμε στο δημοτικό συμβούλιο, εμένα μου προξενούν εντύπωση. Συνεχώς πέντε στον αριθμό. Γιατί να μην είναι 200 όταν χιλιάδες απευθύνονται στον Σεβασμιώτατο; Θα παρακαλούσα να είμαστε “ανοικτοί” σε όλους τους δημότες που αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά ζητήματα”.

Αν προκύψει ανάγκη θα αυξήσουμε το ποσό του κωδικού”

Τη θέση της δημοτικής πλειοψηφίας επανέλαβε ο Γιάννης Χαρίτος υπογραμμίζοντας πως, “Εμείς ανά μήνα παίρνουμε όσα επίσημα στοιχεία μας παρουσιάζονται από την υπηρεσία. Έχουμε πέντε, βλέπουμε πέντε” δίνοντας στη συνέχεια τη σκυτάλη στον αντιδήμαρχο Οικονομικών. “Δημότης μου ζήτησε τη συνδρομή του Δήμου για τις οικονομικές υποχρεώσεις που είχε και ήταν πιεστικές καθώς είχε και παιδί. Το μετέφερα στην Υπηρεσία Πρόνοιας και ρώτησα να δω τί έγινε. Είχε εκκαθαριστικό 10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα. Οπότε αναγκαστικά αυτός ή κάποιος σαν κι αυτόν δεν μπορεί να πάρει επιχορήγηση καθώς υπάρχουν άλλες περιπτώσεις με μεγαλύτερες ανάγκες” ανέφερε ο Γιώργος Παπαμανώλης, τονίζοντας πως, τα οικονομικά βοηθήματα χορηγούνται βάσει των αντικειμενικών κριτηρίων που ανέφερε προηγουμένως (σσ. κριτήρια βοηθημάτων ένδειας).

Σχετικά δε, με το ύψος της πίστωσης που έχει κατοχυρώσει ο Δήμος για τις σχετικές ανάγκες, ο κ. Παπαμανώλης διευκρίνισε τέλος, πως, “Όσον αφορά την πίστωση, να πούμε ότι έχουν προϋπολογισθεί 4.000 ευρώ για το 2016, περισσότερα χρήματα σε σχέση με αυτά που απορρόφησε η υπηρεσία Πρόνοιας το 2015. Έχουμε πει ότι αν προκύψει ανάγκη κι εξαντληθούν αυτά τα χρήματα έως το τέλος του έτους εφόσον υπάρχει εγκαίρως αίτημα θα το ικανοποιήσουμε. Άλλωστε πρώτη προτεραιότητά μας είναι η αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο”.