Η σημασία της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και της θεραπείας υπογραμμίστηκε στην επιστημονική ημερίδα «Ζωή και Καρκίνος» στο νησί της Σύρου

Η επιστήμη συνάντησε τον πολιτισμό

Απάντηση στην απραξία και την τάση αποστασιοποίησης από κοινά προβλήματα που σχετίζονται με σημαντικά κοινωνικά αγαθά, όπως η υγεία, έδωσε η Επιστημονική Ημερίδα του παραρτήματος Πάτρας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας «Ζωή και Καρκίνος» στη Σύρο.

Η ημερίδα διοργανώθηκε το περασμένο Σάββατο στο Θέατρο «Απόλλων» σε συνεργασία με την Ογκολογική Μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών και υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων, της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ) και των Γυναικών στην Ογκολογία (W40).

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, 35 ομιλητές, πρόεδροι στρογγυλών τραπεζών και σχολιαστές υπογράμμισαν τη σημασία της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης, της θεραπείας και της υποστήριξης των ασθενών, ψηλάφισαν μαζί προβλήματα καθημερινής πρακτικής και ανέδειξαν τη μεγάλη αξία του εθελοντισμού, τονίζοντας ότι πάνω από όλα είναι ο άνθρωπος.

Στην ημερίδα συμμετείχαν επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων με στόχο τη μετάδοση μιας νέας θεμελιωμένης και επικαιροποιημένης γνώσης, καθώς και εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων, όπως η Ομάδα Αιγαίου.

Αρωγοί στην αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας

Οι πρόεδροι της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής Δρ. Αθηνά Χριστοπούλου και Δρ. Αντώνης Χριστόπουλος αντίστοιχα, απηύθυναν θερμές ευχαριστίες στο σύνολο των συμμετεχόντων, οι οποίοι ένωσαν τις γνώσεις, την αγάπη τους αλλά και τη θέληση της προσφοράς στους συγγενείς, τους φίλους και τους συνανθρώπους μας που υποφέρουν, μάχονται και αγωνίζονται ενάντια στον καρκίνο.

«Δεν θα μείνουμε απλοί παρατηρητές, θα γίνουμε συνοδοιπόροι σε αυτή την προσπάθεια και αρωγοί στην αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας που αφορούν στο ανθρώπινο δυναμικό των νησιών μας» σημείωσε η κ. Χριστοπούλου.

Αναφερόμενος στα θετικά αποτελέσματα της σύμπραξης ανάμεσα στην επιστήμη και τον πολιτισμό, ο κ. Χριστόπουλος τόνισε ότι, οι επιστημονικές ανακαλύψεις αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού, καθώς αυτές διαμορφώνουν τον τρόπο σκέψης, τη συμπεριφορά και την κουλτούρα του ανθρώπου. Χαρακτήρισε μάλιστα αμφίδρομη τη σχέση αυτή, υποστηρίζοντας πως ο πολιτισμός, με τη σειρά του, εξελίσσει την επιστήμη, δίνει τις κατευθύνσεις στην έρευνα και εξασφαλίζει ότι τα επιτεύγματά της θα χρησιμοποιηθούν για το καλό του ανθρώπου και της κοινωνίας.

Η σημασία του εθελοντισμού

Τους διοργανωτές συνεχάρη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη σημασία του εθελοντισμού και της από κοινού συστράτευσης για την αντιμετώπιση των πολλών και ποικίλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από καρκίνο συνάνθρωποί μας. Δανειζόμενος ένα απόφθεγμα του Άλμπερτ Σβάιτσερ, ο κ. Δωρόθεος κατέληξε πως «οι μόνοι που θα είναι στα αλήθεια ευτυχισμένοι, είναι εκείνοι που θα έχουν ψάξει και θα έχουν βρει πώς θα βοηθήσουν τους άλλους».

«Ο καρκίνος είναι υπόθεση όλων μας»

Τη διοργάνωση εκδηλώσεων κοινωνικής αλληλεγγύης και εθελοντικής συμπαράστασης στους καρκινοπαθείς συνανθρώπους μας, με στόχο την ενημέρωση, τη διάδοση της πρόληψης και την άρση κάθε προκατάληψης επικρότησε με τη σειρά της η περιφερειακή σύμβουλος Χρηστιάννα Πάπιτση, υπογραμμίζοντας πως, η αντιμετώπιση του καρκίνου είναι υπόθεση όλων μας. «Αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας, η πολιτεία, η επιστημονική κοινότητα και η κοινωνία των πολιτών ο καρκίνος μπορεί να προληφθεί, μπορεί να διαγνωστεί, μπορεί να νικηθεί και μέσα από αυτή την ελπίδα γεννιέται η πίστη για το τι μπορούμε να δώσουμε ως άνθρωποι και τι μπορούμε να πετύχουμε ως ενεργοί πολίτες», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τέλος, δεν παρέλειψε να μιλήσει και για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε ο σύζυγός της, όταν πριν από μερικά χρόνια, η λευχαιμία τους χτύπησε την πόρτα. Ωστόσο τόνισε, ότι η σωστή ενημέρωση, η πρόληψη, η πίστη και η σκληρή προσπάθεια είναι τα όπλα που θα οδηγήσουν σε μία θαρραλέα νίκη απέναντι στον πολυπρόσωπο αυτό εχθρό, που ακούει στο όνομα «καρκίνος».

Την ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης στο κομμάτι της πρόληψης υπογράμμισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας Απόστολος Ρουσσουνέλος, καθιστώντας γνωστή τη συνεργασία τόσο με το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και με το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου για την υλοποίηση προγράμματος που θα προσφέρει στους πολίτες τη δυνατότητα να εξεταστούν, χωρίς καμία οικονομική συμμετοχή.

Ευαγ. Πανοηλίας: «Όχι στην εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου»

Έντονη κριτική στα μέσα μαζικής ενημέρωσης που εκμεταλλεύονται την πίκρα, την αγωνία, την απελπισία και τον πόνο του καρκινοπαθούς, γεννώντας του φρούδες ελπίδες στο βωμό του κέρδους άσκησε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων κ. Ευάγγελος Πανοηλίας. Όπως τόνισε, «τα μέσα θα πρέπει να ενημερώνουν σωστά τον κόσμο, ώστε να μην ξαναζήσουμε εποχές, όπως το νερό του Καματερού, το γαλάζιο σκορπιό και τα φύλλα της ελιάς. Δεν θα ξεχάσω πραγματικά την οργή μου όταν παρουσιάστρια αφαιρούσε το λόγο από τον επιστήμονα ιατρό, ζητώντας από τηλεθεάτρια να περιγράψει πώς έγινε καλά η συμπεθέρα της.  Απορώ πώς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλέορασης άφησε το κρατικό κανάλι να έχει τέτοιες εκπομπές, για λόγους τηλεθέασης». Ως εκ τούτου, έκρινε ότι, η επιστημονική κοινότητα και ευρύτερα η κοινωνία να είναι πιο αυστηρή και να μη στρέφει τον κόσμο σε αυτές τις απάτες.

Η επιστημονική ημερίδα «Ζωή και Καρκίνος» έληξε με τον αγαπημένο τραγουδοποιό Διονύση Σαββόπουλο, ο οποίος μέσα από τα τραγούδια του έχει εμπλουτίσει στα 50 χρόνια της καλλιτεχνικής πορείας του την αισθητική και την ευαισθησία μας με τις συναισθηματικές φορτίσεις σπάνιας τρυφερότητας, έντονης αμφισβήτησης, φόβου, πόθου, πόνου, ερημιάς.

«Απαραίτητη η πρόσβαση των ΜΜΕ στις επιστημονικές έρευνες»

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της ημερίδας, σημαντική ήταν και η παρουσία της «Κοινής Γνώμης», η οποία εκπροσωπήθηκε από τη Διευθύντριά της, Τέτα Βαρλάμη. Η δημοσιογράφος, αναφερόμενη στον ρόλο και την προσφορά των ΜΜΕ σε ευαίσθητα κοινωνικά θέματα όπως η υγεία και δη ο καρκίνος, έκρινε απαραίτητη την εύκολη πρόσβασή τους στους ερευνητές και τα μεγάλα ερευνητικά κέντρα. «Χωρίς να αμφισβητεί κανείς το έργο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας υπάρχει ένα πάγιο αίτημα δεκαετιών για τη δημιουργία ενός αρχείου» σημείωσε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την ανάγκη για καταγραφή των μελετών γύρω από τον καρκίνο, που θα συμβάλλουν σε μια πιο τεκμηριωμένη ενημέρωση. Τέλος, σημείωσε πως «ο καρκίνος είναι μία λέξη με γράμματα στη σειρά που ουσιαστικά βαφτίζει μία νόσο. Πρέπει να πάψει να ονομάζεται επάρατος νόσος και να ονομάζεται όπως ακριβώς γράφεται. Καρκίνος».