Εορτασμός της Ημέρας της Εθνικής Αντίστασης στη Σύρο

«Πρέπει να σπάσουμε τις αλυσίδες»

Φόρο τιμής σε όλους εκείνους που βασανίστηκαν ή έπεσαν ηρωικά, προσφέροντας τα μέγιστα στον υπέρ πάντων αγώνα του ελληνικού λαού στα μαύρα χρόνια της κατοχής απέτισε και φέτος το νησί της Σύρου.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας της Εθνικής Αντίστασης τελέστηκε χθες το πρωί επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Ερμούπολη, παρουσία εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας.

Τη σημασία και το συμβολισμό της χθεσινής επετείου εξήρε ο Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου - Ερμούπολης Παύλος Χρυσαφίδης, κατά την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας.

«Η χώρα μας χρόνια τώρα ζει μια ανθρωπιστική κρίση»

Όπως τόνισε, η ανατίναξη, της Γέφυρας του Γοργοποτάμου 74 χρόνια πριν, αποτελεί μία σημαντική ιστορική στιγμή που καταγράφηκε ανεξίτηλα στη μνήμη όλου του έθνους και πάντα θα μνημονεύεται. Η κίνηση αυτή ήταν ήταν μια από τις μεγαλύτερες πράξεις δολιοφθοράς του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου και  έγινε το σύμβολο της αντίστασης   ενάντια στον φασισμό και τον κατακτητή και έγινε το έναυσμα για  μια Εθνική Αντίσταση που όμοιά της δεν γνώρισε ολόκληρη η Ευρώπη.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χρυσαφίδης αναφέρθηκε και στις σημερινές δοκιμασίες του ελληνικού έθνους εξαιτίας της εμπόλεμης οικονομικής κατάστασης, η οποία υφίσταται τα τελευταία χρόνια. «Ο λαός μας βρίσκεται μπροστά σε δυσκολίες που θυμίζουν στους μεγαλύτερους   τα χρόνια εκείνα, αλλά και σε εμάς τους νεότερους τις αφηγήσεις εκείνων των χρόνων. Έχουμε ξανά γύρω μας ανθρώπους που δυσκολεύονται να επιβιώσουν, που ψάχνουν να βρουν τροφή στα σκουπίδια, που φεύγουν μετανάστες στο εξωτερικό, νέα παιδιά, βρέφη που δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Συνανθρώπους μας, με ασθένειες, που δεν έχουν επαρκή περίθαλψη» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ως εκ τούτου, επεσήμανε πως ήρθε η ώρα για την Ελλάδα να σπάσει τις αλυσίδες, προκειμένου να βγει από το δρόμο της ολοκληρωτικής καταστροφής, στον οποίο οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια.

Έκρινε μάλιστα ότι χρέος όλων μας είναι να μεταδώσουμε στη νέα γενιά, όλα όσα κατάφερε ο Ελληνικός λαός ενωμένος στο έπος της μεγαλειώδους Εθνικής Αντίστασης και να προστατεύσουμε τη δημοκρατία από τους νοσταλγούς του ναζισμού, τους οπαδούς και συνεχιστές του δωσιλογισμού αλλά και από  όσους τους ανέχονται παραδομένοι στο ελληνικό σαράκι του ωχαδερφισμού. 

«Η Εθνική Αντίσταση είναι ζωντανό σύμβολο και  ο επίμονος αγώνας των πατριωτών μας δείχνει τον ηρωικό δρόμο προς την προκοπή και τη δημιουργία» τόνισε, υποστηρίζοντας ότι η αποκατάσταση και η κατοχύρωση των ελευθεριών των Ελλήνων και όλων των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους πρέπει να είναι ο διακαής πόθος και ο διαρκής στόχος όλων μας».

Αποχή του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου

Αμέσως μετά, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Εθνικό Ηρώο της πόλης. Σημειώνεται ότι από τον εορτασμό, απείχε ο Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου, ο οποίος σε σχετική ανακοίνωσή του , έκανε γνωστή την απόφασή του να μην καταθέσει στεφάνι έως ότου επανατοποθετηθεί το Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στο λιμάνι της Ερμούπολης.

Όπως υπογραμμίζεται, «η εν λόγω απόφαση ισχύει μέχρις αποκαταστάσεως του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης στη θέση του, έτσι ώστε να αποκατασταθεί και να συνεχιστεί η μνήμη και η τιμή της παγκόσμια αναγνωρισμένης ελληνικής εθνικής αντίστασης και στις νεότερες γενιές των Συριανών Συμπολιτών μας αλλά και στους επισκέπτες της Σύρου».