Στα ευαγή ιδρύματα της Σύρου οι προκαθήμενοι των δύο Εκκλησιών

Οδοιπορικό αγάπης και ανθρωπιάς

Ελπίδα, χαρά, ευλογία και ευχές για το νέο έτος, σκόρπισαν και φέτος στους τροφίμους και τους ασθενείς των κοινωνικών ιδρυμάτων της Σύρου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος Β’ και ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου.

Το καθιερωμένο οδοιπορικό αγάπης των δύο Επισκόπων στους οίκους ευγηρίας και το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, με πρώτο σταθμό την Ιερά Μονή Αδελφών του Ελέους,  όπου τους υποδέχτηκε η Ηγουμένη, Αδελφή Άννα Δούναβη.

Στη συνέχεια, επισκέφτηκαν την υγειονομική μονάδα του νησιού, όπου ξεναγήθηκαν από τον Διοικητικό Διευθυντή της, Νίκο Τρίτζαλη. Κατά την περιήγησή τους στους θαλάμους, διένειμαν στους νοσηλευόμενους γλυκίσματα και ευλογίες, ευχόμενοι ταχεία ανάρρωση, και συνεχάρησαν το Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό.

«Αρωγοί στην προσπάθεια για αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας»

Ο κ. Τρίτζαλης ευχαρίστησε θερμά τους εκπροσώπους των δύο εκκλησιών για το ενδιαφέρον, τη σκέψη και την αγάπη τους προς τους συνανθρώπους μας, που ιδιαίτερα τις ημέρες αυτές, αναζητούν ένα χτύπημα στην πλάτη και έναν εγκάρδιο λόγο από οικεία πρόσωπα. «Η Εκκλησία προσφέρει ό,τι καλύτερο μπορεί και αγκαλιάζει τους πάντες» ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι οι δύο Επίσκοποι βρίσκονται στο πλευρό του Νοσοκομείου καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. «Αφουγκράζονται τις ανάγκες μας, ανταποκρίνονται σε κάθε αίτημα και στέκονται πάντα αρωγοί στην προσπάθειά μας για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας», κατέληξε.

Ελπίδα και δύναμη στους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας

Εξίσου θερμή ήταν και η υποδοχή των δύο Επισκόπων στο Γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα. Ο πρόεδρος της Φιλοπτώχου Εταιρείας Ερμούπολης, ιατρός Ευάγγελος Κεραμιώτης, καθώς και τα στελέχη του ιδρύματος εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους στους εκπροσώπους των δύο Εκκλησιών, οι οποίοι κάθε χρόνο προσφέρουν απλόχερα την αγάπη και την ευλογία τους στους γέροντες και τις γερόντισσες. «Η σκέψη σας δίνει κουράγιο και ελπίδα στους τροφίμους και σε εμάς δύναμη για να τους βοηθούμε και να τους συντηρούμε», τόνισε ο κ. Κεραμιώτης. Οι Επίσκοποι, είχαν επίσης την ευκαιρία να περιηγηθούν στους ανακαινισμένους χώρους του ιδρύματος και να θαυμάσουν τα νέα γραφεία, όπου στεγάζεται σήμερα το διοικητικό προσωπικό.  «Κάθε χρόνο, τόσο οι χώροι όσο και οι παροχές σας είναι ολοένα και καλύτερες» επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος π. Πέτρος, ευχόμενος στη διοίκηση καλή συνέχεια στο δύσκολο λειτούργημα που επιτελεί.

Το οδοιπορικό ολοκληρώθηκε στον Οίκο Ευγηρίας της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Ταλάντων, όπου τους υποδέχτηκε ο Διευθυντής του κ. Αλέξανδρος Μανδηλαράς.

Κατά την επίσκεψή τους στα τρία ιδρύματα προστασίας του γήρατος στην Ερμούπολη, οι Επίσκοποι διένειμαν γλυκίσματα και αναμνηστικές ευλογίες στους τροφίμους τους, ενώ συνεχάρησαν τους υπευθύνους και τους εργαζομένους.

 «Είμαστε στο πλευρό σας»

«Σε αυτές τις εορτές των Χριστουγέννων, όπου οι χριστιανοί όλου του κόσμου είναι γεμάτοι από πνευματική χαρά και αγαλλίαση, λόγω του μεγάλου μυστηρίου της ενσάρκωσης του Υιού του Θεού, πραγματοποιήσαμε και φέτος αυτό το οδοιπορικό αγάπης στο νοσοκομείο και τα ιδρύματα της πόλης μας» δήλωσε ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου. Όπως εξήγησε, επιθυμία τόσο του ίδιου όσο και του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου είναι να σφίξουν κάθε χρόνο το χέρι αυτών των ανθρώπων και να τους πουν ότι δεν είναι μόνοι. «Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους μοναχικούς, ταλαιπωρημένους, κατατρεγμένους και άρρωστους συνανθρώπους μας αλλά και εκείνους που έχουν τόσο σοβαρά προβλήματα που αισθάνονται πραγματικά μεγάλο βάρος στην καρδιά τους, ότι έχουν κοντά τους τον Ιησού Χριστό, ο οποίος έγινε άνθρωπος και είναι ανάμεσά μας», κατέληξε.

«Ο κόσμος μας έχει ανάγκη από ενότητα, αγάπη και ομοψυχία»

Από την πλευρά του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ ευχαρίστησε τον π. Πέτρο για την ανταπόκρισή του στο ετήσιο οδοιπορικό αγάπης, το οποίο καθιερώθηκε πριν από πολλά χρόνια από τον ίδιο και τον προκάτοχό του Επίσκοπο κ. Φραγκίσκο Παπαμανώλη. «Η πράξη αυτή συνεχίζεται πρώτον για να δείξει την αγάπη του ενός Επισκόπου προς τον άλλον και κατ’ επέκταση την αγάπη και την αρμονική συνύπαρξη των χριστιανών μας στη Σύρο και δεύτερον για να απλώσουμε το χέρι μας και να χαϊδέψουμε τα πρόσωπα αυτών των ανθρώπων που έχουν τόσο ανάγκη από στοργή, από δύναμη, αγάπη και ελπίδα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Δεν παρέλειψε δε να συγχαρεί θερμά τους εργαζομένους των ιδρυμάτων που με πολλή αγάπη και φροντίδα μεριμνούν για την καθημερινότητα των τροφίμων και των νοσηλευόμενων, ώστε οι ασθένειες και τα γηρατειά να είναι ανώδυνα, ανεπαίσχυντα, ειρηνικά και χριστιανικά. «Θέλουμε να συγχαρούμε τους διευθυντές και το προσωπικό, διότι για πολλοστή φορά καταδεικνύουν το υψηλό ήθος και το φρόνημα του καθήκοντος που έχουν, την καθαριότητα, την περιποίηση και κυρίως την αγάπη προς τα πρόσωπα αυτών των ανθρώπων». Επιπλέον, ευχήθηκε σε όλους τους ανθρώπους που είναι μόνοι τους, στο σπίτι τους ή στο κρεβάτι της ασθένειάς τους και αναζητούν αυτή την ώρα έναν λόγο δύναμη και κουράγιο. «Η εκκλησία προσεύχεται για εκείνους τόσο στη Θεία Λειτουργία, όσο και στις ιερές ακολουθίες της για εκείνους» κατέληξε, σημειώνοντας πως το οδοιπορικό αγάπης δίνει και μια μαρτυρία σε έναν κόσμο, που περισσότερο από κάθε άλλη εποχή χρειάζεται ενότητα, αγάπη και ομοψυχία.