Εικοσαήμερο δράσεων για την ανάδειξη και προβολή της πλούσιας γεωλογικής κληρονομιάς της Σύρου

Ένας παράδεισος για τους Γεωλόγους

  • Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου, 2018 - 06:16

Ο γεωλογικός θησαυρός της Σύρου και η σημασία της δημιουργίας Γεωπάρκου στο νησί θα αναδειχθούν και φέτος μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας στο θέμα της διατήρησης και προάσπισης της γεωλογικής «φυσιογνωμίας» του τόπου.  

Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν οι πολίτες που απαρτίζουν την “Ανοιχτή Συνέλευση για τη δημιουργία του Γεωπάρκου Σύρου” και η ΚοινΣΕπ «Απάνω Μεριά Σύρος».

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας που τυγχάνει θερμής υποστήριξης από τα Τμήματα Πολιτισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, έχουν προγραμματιστεί εικαστικές εκθέσεις, συναυλίες, ομιλίες και περιπατητικά δρώμενα στην Απάνω Μεριά, που θα πραγματοποιηθούν από 12 έως 28 Οκτωβρίου 2018.

«Όσοι έχουμε περπατήσει την Απάνω Μεριά, γνωρίζουμε την μοναδική άγρια ομορφιά της και τον πλούτο της. Καιρός να αναδειχθεί, πάντα με σεβασμό», δήλωσε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού.

Ομαδική εικαστική έκθεση

Ο κύκλος των εικοσαήμερων εκδηλώσεων ανοίγει με την εικαστική έκθεση «Genius Loci - Το Πνεύμα του Τόπου», στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει έργα των: Νίκου Αναγνωστόπουλου, Γιάννη Ανδριωμένου, Λιλιάνας Αρεταίου, Elena Gastea, Ελένης Γεωργοπούλου, Μαρίας Δημάκη, Βασίλη Ευδοκιά, Χρυσάνθης Ζαράρη, Κωνσταντίνου Καταγά, Γιάννη Κοτσώνη - Δανάης Στεφάνου, Χρήστου Μοσκοφίδη, Γιάννη Μπαριτάκη, Χρύσας Μπεζιργιαννίδου, Φλωρεντίας Οικονομίδου, Πλάτωνα Ριβέλλη και Έλσας Χαραλάμπους.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, στον κεντρικό χώρο της Πινακοθήκης, θα παρουσιάζεται με κείμενα και φωτογραφίες η σημαντικότητα της Απάνω Μεριάς (γεωλογία, ιστορία-αρχαιολογία, αρχιτεκτονική, χλωρίδα, πανίδα, αγροτικές καλλιέργειες, κτηνοτροφία, μελισσοκομία).

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά (10:30-13:30 και 18:00-21:00) και θα διαρκέσει έως 28 Οκτωβρίου 2018. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν απόψε στις 20:00.

Στο Πάνω τέρμα της Άνω Σύρου θα συναντηθούν την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 10:00, κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού που επιθυμούν να γνωρίσουν καλύτερα την Απάνω Μεριά, μέσα από έναν γεωλογικό περίπατο, με ξεναγό τον Ελβετό γεωλόγο Martin Engi.

Ημερίδα «Αναζητώντας τον γεωλογικό θησαυρό της Σύρου»

Στο εγχείρημα του Γεωπάρκου θα αναφερθεί ο Γεωλόγος, προϊστάμενος της Μονάδας Παρακολούθησης έργων του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Ανδρέας Γιαλόγλου στην έναρξη της επιστημονικής ημερίδας με τίτλο "Αναζητώντας τον γεωλογικό θησαυρό της Σύρου", που θα διεξαχθεί το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018 στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.

Στη συνέχεια, ο Ομότιμος καθηγητής Πετρολογίας του Πανεπιστημίου Βέρνης, Martin Engi, με τριάντα χρόνια έρευνας στα πετρώματα της Σύρου θα καταστήσει σαφείς στο κοινό τους λόγους για τους οποίους η Σύρος αποτελεί Παράδεισο για τους Γεωλόγους.

Ο ρόλος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων και οι δράσεις για την ανάδειξη της γεωλογικής κληρονομιάς και τη βιώσιμη ανάπτυξη θα παρουσιαστούν από τον Νίκο Ζούρο, Δρ. Γεωλογίας, καθηγητής τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO.

Στα Ελληνικά Γεωπάρκα της UNESCO και τις δράσεις βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης του Ψηλορείτη, θα αναφερθεί ο Χαράλαμπος Φασουλάς - Δρ. Γεωλογίας, Υπεύθυνος Τμήματος Γεωποικιλότητας Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Συντονιστής Ελληνικού Φόρουμ Γεωπάρκων και Αναπληρωτής Συντονιστής Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων.

Τη σκυτάλη θα λάβει η Γεωεπιστήμονας Γεωργία Κανελλοπούλου, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη των Γεωγραφικά Απομονωμένων Περιοχών. Υποψήφια διδάκτωρ και ξεναγός Ερμηνείας Φυσικής και Πολιτισμικής Κληρονομιάς. Πρόεδρος στο «Οικομουσείο Ζαγορίου. Υπεύθυνη του τομέα Βιώσιμου Τουρισμού και Κοινωνικής Οικονομίας στο Δίκτυο Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ). Η ίδια θα μιλήσει για την πρό(σ)κληση του γεωτουρισμού στα νησιά των Κυκλάδων και τη μεταφορά βέλτιστων πρακτικών.

Οι ομιλίες θα ολοκληρωθούν με τον Επίκουρο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων Αιγαίου, Παναγιώτη Κουτσαμπάση, ο οποίος θα προτείνει διαδραστικές τεχνολογίες για την προβολή και ανάδειξη της γεωλογικής σημασίας της Σύρου.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Το απόγευμα της Κυριακής 21 Οκτωβρίου, η περιβαλλοντική ομάδα του 1ου Γυμνασίου Σύρου θα παρουσιάσει το πρόγραμμα που υλοποίησε κατά το σχολικό έτος 2017-18, με θέμα «Ένα μονοπάτι μια ιστορία». Θα προβληθεί η ταινία μικρού μήκους «Letters», σε σενάριο και σκηνοθεσία των μαθητών/τριών της ομάδας και σε συνεργασία με τη «CINEφο», την κινηματογραφική ομάδα του σχολείου. Μια διασκευή ενός παλιού συριανού μύθου, με τη ζωντάνια που μόνο οι έφηβοι μπορούν να δώσουν. Υπεύθυνοι είναι οι εκπαιδευτικοί: Αλεξία Τζεφρίδου, Απόστολος Ποντίκας και Χρήστος Κόλλιας.

Το μουσικό μέρος των εκδηλώσεων θα ανοίξει το τρίο ΠΑΡΕΑ του Πάνου Δραμυτινού, της Ρένας Βέργου και της Αγγελικής Κοκκίνης, μ’ ένα ρεπερτόριο ισπανόφωνων τραγουδιών.

Αμέσως μετά, στη σκηνή θα ανέβουν οι ΑΖΜΑ (Αγγελική Κοκκίνη, Ζαννής Μαραγκός και Μαρία Κουσουλάκου), ένα τρίο που έχει γοητευτεί από την jazz μουσική κι έτσι ακολουθεί αυτά τα μονοπάτια σε ένα ρεπερτόριο από βραζιλιάνικα τραγούδια Jazz standards και μπαλάντες.

Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με τη συναυλία των «Ώτα Ακούειν», που αποτελείται από τους: Πάνο Δραμυτινός (μπάσο, κρουστά, μεταλλόφωνο, φωνή), Αντρέα Πολίτη (βιολί, φωνή), Αλφρέδο Δελιβέρτη (κιθάρα, φωνή), Ρένα Βέργου (φωνή), Αγγελική Κοκκίνη (φωνή) και Μιχάλη Λαμπρίδη (πιάνο, φωνή).

Η ομάδα δραστηριοποιείται στην Ερμούπολη, με σκοπό τη μουσική έρευνα και την ποιητική, μαθήματα των Μουσών και τα δύο. Τέχνη που απευθύνεται στο Α-συνειδητό η Μουσική, μετατρέπει τον κόσμο σε ήχο και τελικά μας εισάγει στην αριθμητική των συναισθημάτων, στο ρυθμό της καρδίας και της αναπνοής. Εκεί, στον κρυφό σφυγμό ενός αθέατου κόσμου προσπαθούμε να εναρμονίσουμε επιθυμία και σκέψη.

Η στράτευση των μελών είναι υπέρ του Λόγου και ... περιμένουν τον αντί-Λόγο της Ερμούπολης, διότι μόνο τότε θα είμαστε πολίτες και όντα πολιτικά που αφουγκράζονται την αρμονία της πόλεως.

Παρουσιάζοντας λοιπόν το πνεύμα το οποίο τους ενεργοποιεί ως ομάδα, σε καιρούς που η Αιδώς είναι ζητούμενο, κομίζουν μουσικές και λόγους που απευθύνονται στον κρυμμένο κοινό παρανομαστή της ευαισθησίας των νεοελλήνων, σε καιρούς που η βαρβαρότητα συγκρούεται με τον λόγο.

Μια πορεία στο Συριανό τόπο

Η «αυλαία» των φετινών εκδηλώσεων θα πέσει με την performance “μονοπάτια πέτρας” της Ομάδας geopoetics, στην Απάνω Μεριά.

H performance μονοπάτια πέτρας (stonelines) είναι μια περιπατητική παράσταση που αναρωτιέται πάνω στην αναγκαιότητα του να σταθούμε απέναντι και μέσα στο τοπίο της Απάνω Μεριάς. Μετακινούμενοι στην Απάνω Μεριά αφηνόμαστε στην πολυτιμότητα του ίδιου του συμβάντος: να περπατώ στο τοπίο, να είμαι και να γίνομαι μέσα του στο σήμερα.

Η παράσταση επιτελεί μια πορεία στο Συριανό τόπο ως προσφορά, εξομολόγηση και εξορκισμό, μια ικετευτική κλήση για χάρη και συνδρομή. Να πραγματοποιηθεί μια συν-κίνηση ενός «είμαστε μαζί» για να ξαναφτιαχτεί το νόημα του κόσμου.

Η έρευνα – σύλληψη ανήκει στην Άννα Τζάκου και παίζουν η Δέσποινα Χατζηπαυλίδου και η Άννα Τζάκου. Το δρώμενο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2018 (16:00) και την Κυριακή 29 Οκτωβρίου (15:00).

Ως σημείο έναρξης έχει οριστεί ο Κάμπος Απάνω Μεριάς, ωστόσο οποιαδήποτε μεταβολή θα κοινοποιηθεί μέσα από τη διοργάνωση της έκθεσης.