Το 5ο TEDxUAegean “φώτισε” μέσα από τις ενδιαφέρουσες ομιλίες του τη σημασία του Breaking Point στο χρονοδιάγραμμα μιας εξελικτικής πορείας

Ένταση, ηρεμία… αλλαγή

Θερμή ήταν και φέτος η υποδοχή που επεφύλαξε η κοινότητα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της Σύρου στο TEDXUniversityoftheAegean, την ανεξάρτητη αυτή διοργάνωση που εδώ και πέντε χρόνια αναπνέει στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων με στόχο τη διάδοση ιδεών.

Η 5η έκδοση του Συνεδρίου με την υπογραφή φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων και την πολύτιμη συμβολή και των υπόλοιπων τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, διεξήχθη χθες στο Θέατρο Απόλλων, αλλά και σε άλλα σημεία της Ερμούπολης.

Μέσω των 3 sessions, των performances, των εκθέσεων και των workshops, το κοινό του 5ου TEDxUniversityoftheAegean είχε την ευκαιρία να βιώσει όλα τα στάδια ενός Breaking Point. Με αυτές τις δύο λέξεις, μπορεί κανείς να εκφράσει μία καθοριστική στιγμή, μία στιγμή όπου μία κατάσταση φτάνει στα όριά της.

Προχωράμε ή μένουμε στάσιμοι; Δική μας η απόφαση

Στιγμές, άλλες καλές, άλλες κακές καθορίζουν το παρόν και το μέλλον των ανθρώπων που κοιτάμε στον καθρέφτη. Οι στιγμές που θυμόμαστε είναι πολύ λιγότερες από αυτές που έχουμε ζήσει. Είναι κάποιες που μοιραστήκαμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, κάποιες που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κατά πρόσωπο ή απλά δε θέλουμε. Νιώθουμε εύθραυστοι και ευάλωτοι, όταν καταλαβαίνουμε τη δύναμη και την ομορφιά που κρύβουμε μέσα μας, την επιρροή που μπορούμε να έχουμε στη ζωή ενός ανθρώπου αλλά και τη δική του σε εμάς. Σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές δημιουργούνται τείχη προστασίας ή τα δημιουργούν άλλοι για εμάς. Τότε, μας είναι δύσκολο να αναπνεύσουμε, αισθανόμαστε μια αλλαγή στη σκέψη μας, στο βλέμμα μας, στο σώμα μας, στο άγγιγμά μας. Στιγμές τόσο δυνατές που τις κρατούμε σαν ανάμνηση, τις ανακαλούμε όταν δεν καταλαβαίνουμε γιατί σκεπτόμαστε με αυτόν τον τρόπο και πρέπει να αποφασίσουμε για το αν τελικά θεωρούσαμε μια στιγμή… μια ολόκληρη ζωή. Προχωράμε ή μένουμε στάσιμοι; Είναι δική μας η απόφαση.

Γύρω από αυτή τη θεματική, ομιλητές από πολλούς διαφορετικούς τομείς ανέβηκαν στη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων και ο καθένας εξ’ αυτών μοιράστηκε με το κοινό μία ξεχωριστή και ενδιαφέρουσα οπτική. Το συνέδριο παρουσίασε φέτος ο ηθοποιός, κωμικός και youtuber, Γιώργος Βαγιάτας.

Ξεκινάς από το μηδέν

Το πρώτο session με θέμα tension ξεκίνησε με τη δικηγόρο Στεύη Κίτσου, η οποία μετέφερε το breaking point που ορίζει την πολιτική ορθότητα, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «η επιλογή του πολιτικά ορθού δεν έχει να κάνει με το αν θα είναι κάποιος ευγενικός ή θα στρογγυλεύει τις λέξεις. Η επιλογή που έχουμε να κάνουμε είναι η έστω άρρητη αποδοχή της διαφορετικότητας ή η συνενοχή στην αναπαραγωγή των διακρίσεων».

Το ερώτημα «Τι μπορεί να χαρακτηριστεί πραγματικά ως ευφυία;» έθεσε ο Τεχνικός διευθυντής της SciFY καθώς και συνεργαζόμενος ερευνητής στο Εργαστήριο Μηχανικής Γνώσης και Λογισμικού (SKEL) του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”, Γιώργος Γιαννακόπουλος.

Η απιστία αποτελεί ένα ξεκάθαρο breaking point σε μια σχέση και από κει και πέρα, σύμφωνα με την ψυχολόγο Ντόρα Μίνου «η σχέση ποτέ ξανά δεν θα είναι η ίδια… εσύ δεν θα είσαι ποτέ ξανά ο ίδιος μέσα στη σχέση. Βρίσκεσαι στο σημείο μηδέν και ξεκινάς…».

Στη συνέχεια, ο Διευθυντής του Αθηναϊκού Καρδιοχειρουργικού Ινστιτούτου και της Παιδοκαρδιοχειρουργικής Κλινικής ΙΑΣΩ ΠΑΙΔΩΝ, Γιώργος Σαρρής ανέλυσε ένα από τα μεγαλύτερα breaking points της ιατρικής και τη χρήση του 3D printing στην εξατομικευμένη ιατρική.

Ένα ξεχωριστό live από τον Rami Winston και τη μπάντα του έδωσε «πάσα» στο 2ο session με τίτλο calm, που άνοιξε ο διακεκριμένος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νοτίου Ουαλίας και στο Neuroscience Research Australia, Γιώργος Παξινός. Όπως τόνισε «η καρδιά δεν χρειάζεται για τον έρωτα όπως η ψυχή δεν χρειάζεται για την ψυχολογία».

Αμέσως μετά, η managing director της εταιρείας Ally, Νόπη Ρωμανίδου έθεσε στο κοινό ένα δίλλημα. «Θα φορέσεις αυτό το ρούχο τουλάχιστον 30 φορές; Αν όχι, τότε μην το αγοράσεις!».

Πώς είναι να ζει κάποιος με διατάραξη διπλής προσωπικότητας; Ποια είναι τα διάφορα περιβαλλοντικά triggers ή breaking points που προκαλούν την εναλλαγή από τη μια προσωπικότητα στην άλλη; Στα ερωτήματα αυτά απάντησε ο Ψυχίατρος Νίκος Γκούβας.

Αναζήτηση του «μέσα» μας

Με ένα ιδιαίτερο performance από τη Μαρία Τρίκα και την Τόνια Κεχαγιά που αποκάλυψε μια διαφορετική πλευρά του breaking point άνοιξε το 3ο session του συνεδρίου με θέμα «change».  Ο Παθολόγος – Επιμελητής Α’ στο Γενικό Νοσοκομείο Πειραιώς «Τζάνειο» μίλησε για την ευθανασία και έθεσε το ερώτημα «μπορεί η πορεία προς τον θάνατο να αποκτήσει νόημα;». Η τρανς ακτιβίστρια και μέλος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών για την ενδυνάμωση και στήριξη τρανς ανθρώπων και την προάσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ΛΟΑΤΚΙ+ Ανθρώπων, Δανάη Θεοδωρίδου μοιράστηκε με το κοινό το breaking point που βίωσε και είπε χαρακτηριστικά πως «το φύλο δεν είναι πουκάμισο για να το αλλάξουμε». Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την ομιλία της ηθοποιού Δανάης Μπάρκα η οποία εξήγησε ότι το θέατρο είναι το breaking point, το σημείο θραύσης όλων όσοι μπορούν να αφεθούν σε αυτό και να το αφήσουν να τους αλλάξει, να τους βελτιώσει, να τους μάθει και να τους οδηγήσει στην αναζήτηση του «μέσα» τους.

Κατά τη διάρκεια του lunch break το κοινό είχε τη χαρά να απολαύσει ένα προσεγμένο γεύμα επιμελημένο από την ομάδα φαγητού και τον chef, Γιάννη Κουτσώνη, στο κτίριο Βελισσαρόπουλου. Στον δεύτερο χώρος, πραγματοποιήθηκε το workshop του Δημήτρη Μελισσανίδη ο οποίος έδειξε τη σημασία των αναλογιών, του σωτού τρόπου εκχύλισης και της ωρίμανσης για τη δημιουργία ενός gin υψηλών προδιαγραφών, καθώς και το open to all workshop του Γιώργου Γιαννακόπουλου, όπου το κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει πώς εφαρμόζεται η τεχνητή νοημοσύνη και να αλληλοεπιδράσει μαζί του. Στο τρίτο workshop ο Χρήστος Γκόλφης δημιούργησε ένα μοναδικό κοκτέιλ εμπνεόμενος από το Breaking Point. Τέλος, κατά τη διάρκεια του event παρουσιάστηκαν διάφορες εκθέσεις και πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες για το κοινό.  

Το 5ο  TEDXUniversityoftheAegean μεταδόθηκε μέσω live streaming σε όλα τα τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπου υλοποιήθηκαν παράλληλες δράσεις.