Το μοναδικό οικοσύστημα της Γυάρου ανακάλυψαν οι επισκέπτες της Πινακοθήκης Κυκλάδων μέσα από την έκθεση του WWF Ελλάς και της Λέσχης Φωτογραφίας Σύρου

Ένας ξεχασμένος παράδεισος της φύσης

Φως και χρώμα που «παγιδεύτηκαν» στις φωτογραφικές μηχανές είκοσι ερασιτεχνών φωτογράφων της Σύρου, κατά την εξερεύνησή τους στη Γυάρο, πλημμύρισαν για πέντε ημέρες την Πινακοθήκη Κυκλάδων, παρασύροντας τους επισκέπτες που έσπευσαν να θαυμάσουν τον ανεκτίμητο φυσικό πλούτο του μικρού Κυκλαδίτικου νησιού.

Η φωτογραφική έκθεση του WWF Ελλάς «Ανακαλύπτοντας τη Γυάρο: Ένα μοναδικό οικοσύστημα στην καρδιά των Κυκλάδων», με τη συμμετοχή της Λέσχης Φωτογραφίας Σύρου, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του φετινού πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης.

Στόχος η εδραίωση του φυσικού πλούτου ως πυλώνα βιώσιμης ανάπτυξης

Στα εγκαίνια της έκθεσης, ο υπεύθυνος θαλάσσιων προγραμμάτων του WWF Ελλάς, Δημήτρης Ιμπραήμ αναφέρθηκε στο μεγάλο φυσικό πλούτο της Ελλάδας τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα, που η περιβαλλοντική οργάνωση προσπαθεί να προστατεύσει και να αναδείξει σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, εδραιώνοντάς τον ως έναν πυλώνα βιώσιμης ανάπτυξης που μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να ορθοποδήσει.

Κατέστησε δε γνωστό πως, το θαλάσσιο πρόγραμμα του WWF Ελλάς εκτείνεται σχεδόν σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στο Βόρειο Αιγαίο, η οργάνωση συνεργάζεται με αλιείς για την αλλαγή του μοντέλου αλιείας σε ένα πολύ πιο βιώσιμο μοντέλο, που αντιμετωπίζει την υπεραλίευση, στο Ιόνιο και την Κρήτη, αγωνίζεται για να σταματήσει τις εξορύξεις υδρογονανθράκων και να αντιπροτείνει ένα νέο μοντέλο που στηρίζεται στην καθαρή ενέργεια και στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην καρδιά των Κυκλάδων, τη Σύρο και τη Γυάρο, σχεδιάζει τη δημιουργία μίας θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής. Μίας περιοχής, η οποία θα αποτελέσει πρότυπο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη τη Μεσόγειο, ανοίγοντας το δρόμο για τη λήψη αντίστοιχων πρωτοβουλιών. Καταλήγοντας, ο κ. Ιμπραήμ τόνισε πως, η θερμή αποδοχή των δράσεων του WWF από τη Συριανή κοινωνία, προσφέρει χαρά και αισιοδοξία στα μέλη του, ενώ ταυτόχρονα τα γεμίζει ευθύνη, ώστε να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις προσδοκίες της.

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Λέσχης Φωτογραφίας Σύρου, Θάνος Αρβανίτης μίλησε με χαρά για τη δεύτερη συνεργασία της Λέσχης με το WWF Ελλάς, ευχαριστώντας θερμά τον συντονιστή του προγράμματος Ντίνο Τσουκαλά, τον υπεύθυνο του γραφείου Σύρου Χρήστο Παπαδά και την Ομάδα Πεδίου (Βίκυ Δεναξά, Αποστόλη Ζαμπλάκο και Βενούρη Μπουντούρη), οι οποίοι ήταν δίπλα στα μέλη καθ’ όλη τη διάρκεια της εξόρμησης στη Γυάρο, φροντίζοντας να μη γίνει κάποιο ατύχημα. Τέλος, ενημέρωσε πως μέρος της έκθεσης θα παρουσιαστεί στον Επιβατικό Σταθμό Ερμούπολης, καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Θερμή ανταπόκριση της Συριανής κοινωνίας στις δράσεις του WWF

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Παπαδάς αναφέρθηκε στο έργο του WWF στο νησί  της Γυάρου, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι ένας ξερός βράχος, όπως μπορεί να πιστέψει κανείς με την πρώτη ματιά, αλλά ένας ξεχασμένος παράδεισος της φύσης. Σημείωσε μάλιστα πως πριν από έξι χρόνια, η ομάδα ξεκίνησε  τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία μίας πρότυπης θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής.

Παρά το γεγονός, ότι στο παρελθόν η δημιουργία μιας προστατευόμενης περιοχής γινόταν συνήθως από μια ομάδα επιστημόνων, περιβαλλοντικών οργανώσεων και θεσμικών φορέων, που αποφάσιζαν γύρω από μια σειρά μέτρων και απαγορεύσεων, στην περίπτωση της Γυάρου, η οργάνωση Γυάρου επέλεξε τη συνδιαχείριση και τη συμμετοχή όλων, με στόχο να φέρει τον κόσμο σε επαφή με αυτόν τον τόπο. «Κάπως έτσι, γεννήθηκε η ιδέα του προγράμματος ευαισθητοποίησης των κατοίκων της Σύρου και ο καλύτερος τρόπος για να ευαισθητοποιηθεί κάποιος δεν είναι άλλος παρά να περπατήσει, να αγγίξει, να δει, να μυρίσει και να γευτεί τον τόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδάς.

Τις μέρες που πέρασαν, η ομάδα κατάφερε να επισκεφτεί το νησί της Γυάρο με περίπου 100 κατοίκους της Σύρου, οι οποίοι ανακάλυψαν το ιστορικό κομμάτι και το οικοσύστημά του, ενώ γνώρισαν δια ζώσης τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την προστασία και την ανάδειξή του. Οι μεγάλες κοινωνικές ομάδες που την ακολούθησαν και στήριξαν αυτό το εγχείρημα ήταν η Λέσχη Φωτογραφίας Σύρου, οι Πρόσκοποι Σύρου, ο Όμιλος Φουσκωτών και Ταχυπλόων Σκαφών Σύρου, πεζοπόροι και δύτες.

«Χαιρόμαστε που ήσασταν όλοι εκεί και μοιραστήκαμε αυτές τις εμπειρίες μαζί σας, αποδεικνύοντας ότι σε μια προστατευόμενη περιοχή ο άνθρωπος μπορεί να συνυπάρξει αρμονικά με τη φύση και να αποκομίσει οφέλη», πρόσθεσε ο υπεύθυνος του γραφείου του WWF στη Σύρο, καθιστώντας επίσης γνωστό ότι παράλληλα με τις προσπάθειες ανάδειξης και προστασίας της Γυάρου, το WWF αναζητά και σχεδιάζει τρόπους για να αυξηθεί η προσβασιμότητα και η δραστηριότητα στο νησί.

«Όταν κάτι το γνωρίσουμε είναι πολύ πιο εύκολο να το αγαπήσουμε και να το προστατεύσουμε και σ’ αυτό σας θέλουμε όλους μαζί μας».