“Αμοργόραμα”. η πρωτοβουλία του Επαγγελματικού Συλλόγου Αλιέων Αμοργού για την αντιμετώπιση της παράκτιας ρύπανσης από πλαστικά και της υπεραλίευσης

Καθαρές ακτές με περισσότερα ψάρια

  • Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2020 - 06:16

Με το πιλοτικό πρότζεκτ “Αμοργόραμα” ο Επαγγελματικός Σύλλογος Αλιέων της Αμοργού θέλει να υιοθετήσει ένα βιώσιμο τρόπο αντιμετώπισης της ολοένα αυξανόμενης ρύπανσης των ακτών από πλαστικά και της υπεραλίευσης στο Αιγαίο.

Ο Επαγγελματικός Αλιευτικός Σύλλογος Αμοργού, μετά από πολλές προσπάθειες να ενταχθεί σε κάποιο από τα προγράμματα της Ε.Ε (για την βιωσιμότητα της Αλιείας και την προστασία των αποθεμάτων) για χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας, μέσω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και λαμβάνοντας συνεχόμενες αρνητικές απαντήσεις, αποφάσισε, όπως τονίζεται στην επίσημη ιστοσελίδα του πρότζεκτ, να πάρει την τύχη στα χέρια του.

Λιγότερα σκουπίδια, περισσότερα ψάρια

Την άνοιξη, μετά από τις φουρτούνες του χειμώνα, στις βορεινές παραλίες της Αμοργού (Αγ. Σαράντα, Κ.Νερό, Βλυχάδα, Ναυάγιο Κ. Μεριάς, Τυροκόμο, Μακρί, Μεγάλη και Μικρή Βλυχάδα Αιγιάλης κτλ.), οι οποίες είναι προσβάσιμες μόνο από τη θάλασσα, συσσωρεύονται τόνοι σκουπιδιών-πλαστικών.

Από τις αρχές καλοκαιριού, με την έναρξη των μελτεμιών η θάλασσα σιγά-σιγά παίρνει πίσω τα σκουπίδια με αποτέλεσμα να δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα στο οικοσύστημα και παράλληλα στην αναπαραγωγή των ψαριών, τονίζει ο Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων Αμοργού, ενώ τονίζει, ότι οι μήνες Απρίλης και Μάης θεωρούνται από τους περισσότερους επιστήμονες αλλά και τους ψαράδες οι πιο παραγωγικοί μήνες για τα περισσότερα είδη ψαριών.

Η πρόταση

«Στόχος μας είναι να βρούμε χρηματοδότηση ώστε τα ψαράδικα της Αμοργού να απέχουν τους μήνες Απρίλη και Μάη από την αλιεία και να στραφούν στη συλλογή σκουπιδιών από τις βορεινές παραλίες. Στην πρόταση των ψαράδων της Αμοργού για ένα πιλοτικό πρόγραμμα εναλλακτικής χρήσης των καϊκιών τους δύο, κομβικούς για την αναπαραγωγή των ψαριών, μήνες μπορούμε να συμμετέχουμε όλοι μαζί μέσω του Crowdfunding (χρηματοδότηση από το πλήθος)», σημειώνουν οι Αμοργιανοί ψαράδες.

«Τα σκάφη που θα συμμετέχουν στη δράση θα επιλεχθούν μετά από αξιολόγηση και διαγωνισμό από επιτροπή του Συλλόγου μας. Ο χρηματοδότης (δηλαδή ο καθένας και καθεμία από εμάς) θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί την εξέλιξη της προσπάθειας στο διαδίκτυο από αναρτήσεις φωτογραφιών "πριν και μετά" καθώς και από βιντεοσκόπηση της δράσης με λήψεις από drone. Ο τελικός απολογισμός θα γίνει από αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Αμοργού», τονίζεται.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο Σύλλογος έχει δημιουργήσει μία πρώτη πλατφόρμα για δωρεές, που θα έχουν ως στόχο την ενίσχυση του συγκεκριμένου προγράμματος, έως και το “στήσιμο” του πρότζεκτ σε πλατφόρμα crowdfunding.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του προγράμματος “Αμοργόραμα”, amorgorama.com, ώστε να ενημερώνονται αναφορικά με τους τρόπους, με τους οποίους μπορούν να συμμετέχουν και να στηρίζουν ενεργά την πολύ σημαντική, πρωτότυπη, αλλά και αξιέπαινη αυτή προσπάθεια.

Με τον τρόπο αυτό, οι επαγγελματίες αλιείς της Αμοργού, δείχνουν έμπρακτα, πως η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί επιλογή, η οποία μπορεί να στηριχθεί, αρκεί να υπάρχει η βούληση, καθώς και η επιμονή, παρά τα όποια εμπόδια.

«Στηρίζουμε το σχέδιο των Αλιέων της Αμοργού, για τη ζωή που αξίζουμε»

Μεγάλος σύμμαχος των αλιέων είναι και ο Δήμος της Αμοργού, ο οποίος εξ αρχής “αγκάλιασε” την πρωτοβουλία του Επαγγελματικού Συλλόγου Αλιέων της Αμοργού και δήλωσε την πρόθεση να στηρίξει το Σύλλογο σε κάθε επίπεδο, αναγνωρίζοντας την εξέχουσα σημασία της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Στη σχετική του ανακοίνωση, ο Δήμος Αμοργού αναφέρει:

«Η ζωή μας είναι η θάλασσα και η θάλασσα είναι η ζωή μας. Το όραμα για μια καλύτερη ζωή δεν μπορεί να γίνει πράξη χωρίς μια θάλασσα αμόλυντη, με πλούσια ζωή και καθαρές ακτές.

Αυτός είναι και ο στόχος του προγράμματος «Αμοργόραμα» που εμπνεύστηκε ο Επαγγελματικόs Σύλλογος Αλιέων της Αμοργού και βρίσκει δυναμικό συμπαραστάτη το Δήμο Αμοργού.

Η αντιμετώπιση της ολοένα αυξανόμενης ρύπανσης των ακτών από πλαστικά και της υπεραλίευσης στο Αιγαίο χρειάζεται βιώσιμο σχέδιο.

Η πρόταση των ψαράδων της Αμοργού είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα εναλλακτικής χρήσης των καϊκιών τον Απρίλιο και τον Μάιο, τους δύο κομβικούς για την αναπαραγωγή των ψαριών μήνες. Το συγκεκριμένο διάστημα οι ψαράδες από την αλιεία θα στραφούν στη συλλογή σκουπιδιών από τις βορεινές παραλίες του νησιού.

Ας στηρίξουμε το σχέδιο των Αλιέων της Αμοργού, για τη ζωή που αξίζουμε εμείς και τα παιδιά μας. Για καθαρές ακτές και θάλασσες με περισσότερα ψάρια.

Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε. Δείτε το πρόγραμμα, στηρίξτε και διαδώστε το.»