“Η ΡΟΔΙΑΚΗ”

Κάστρο Μονολίθου: Ένα «ακατέργαστο διαμάντι» που πρέπει ν’ αναδειχθεί

  • Τρίτη, 24 Νοεμβρίου, 2020 - 06:23

Ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την πλήρη ανάδειξη και αποκατάσταση ενός «ακατέργαστου διαμαντιού» για τον πολιτισμό και τον τουρισμό της Ρόδου, έγινε πράξη! Το κάστρο του Μονολίθου έγινε ένα περισσότερο ασφαλές μέρος μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν από την Αρχαιολογική Υπηρεσία Δωδεκανήσου, ενώ αναβαθμίστηκε παράλληλα και η εικόνα του ούτως ή άλλως γραφικού και ειδυλλιακού τοπίου που «μαγεύει» κάθε επισκέπτη!

Πιο συγκεκριμένα όπως αποτυπώθηκε και στον φωτογραφικό φακό της «Ροδιακής», περιμετρικά του κάστρου χτίστηκε προστατευτικό πέτρινο τοιχίο, ώστε να βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με την παλαιότερη εξωτερική οχύρωση, αλλά και με το εσωτερικό του περιβόλου. Παράλληλα τοποθετήθηκε ξύλινος φράχτης, όπου δεν ήταν εφικτό να επεκταθεί το τοιχίο, ώστε να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κάλυψη και ασφάλεια στον χώρο.

Διαμαντής Κονισσής: «Ήταν το έναυσμα για την πλήρη αποκατάσταση»

Ένας από τους ανθρώπους που όλα αυτά τα χρόνια καταβάλλει άοκνες προσπάθειες ώστε το κάστρο του Μονολίθου να γίνει ένας φάρος πολιτισμού, αντάξιος της ιστορίας και του επιβλητικού τοπίου της περιοχής, είναι ο επί σειρά ετών πρόεδρος του χωριού κ. Διαμαντής Κονισσής.

Ο ίδιος μιλώντας χθες στη «Ροδιακή» σημείωσε αρχικά: «Εκ μέρους της Τοπικής Κοινότητας Μονολίθου, αλλά και όλων των κατοίκων του όμορφου χωριού μας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου Δρ. Μαρία Μιχαηλίδου, καθώς και όλους όσοι συντέλεσαν ώστε να πραγματοποιηθούν οι εργασίες της άρσης επικινδυνότητας στο κάστρο Μονολίθου».

Ασφαλώς επειδή γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ως βαθύς γνώστης της λειτουργίας της αυτοδιοίκησης, του κρατικού μηχανισμού και των γραφειοκρατικών διαδικασιών, πως τα προβλήματα που σοβούν εδώ και πολλά χρόνια επιλύονται με αργούς ρυθμούς και με πολλή υπομονή, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «με αυτές τις παρεμβάσεις έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό ο βραχυπρόθεσμος στόχος που είχαμε θέσει εξ αρχής, δηλαδή η ασφάλεια των επισκεπτών!», ενώ κατέληξε στέλνοντας ένα ακόμη περισσότερο αισιόδοξο μήνυμα: «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ήταν το έναυσμα ώστε να προχωρήσουμε στην πλήρη αποκατάσταση και ανάδειξη του κάστρου μας!».

Επόμενος στόχος η επέκταση του ηλεκτροφωτισμού

Ο επόμενος ρεαλιστικός στόχος που έχει τεθεί είναι η επέκταση του ηλεκτροφωτισμού μέχρι το κάστρο.

Το κόστος δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, καθώς ο δημόσιος ηλεκτροφωτισμός βρίσκεται σε κοντινή απόσταση και καταλήγει στην παραλία, καθώς εξυπηρετεί την καντίνα που λειτουργεί τους καλοκαιρινούς μήνες στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακής», ο κ. Διαμαντής Κονισσής κατέθεσε ήδη το σχετικό αίτημα προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου και ευελπιστεί σε θετική έκβαση, καθώς η ύπαρξη ηλεκτρικού ρεύματος στο φρούριο θα εξυπηρετήσει ακόμα περισσότερο τις ανάγκες ανάδειξης του χώρου, αλλά και της λειτουργίας του τις απογευματινές και βραδινές ώρες.

Έκλεισε η στοά για συντήρηση

Ένα από τα χαρακτηριστικότερα, γραφικότερα και… χιλιοφωτογραφημένα σημεία εντός του κάστρου Μονολίθου είναι η περίφημη στοά που υπάρχει στον χώρο, με μόλις ένα μικρό άνοιγμα σαν παράθυρο με θέα τη θάλασσα, που τραβάει κατευθείαν τα βλέμματα των επισκεπτών. Το συγκεκριμένο σημείο πλέον έκλεισε και απαγορεύεται η πρόσβαση, καθώς κρίθηκε αναγκαία η συντήρησή του, εξαιτίας των σημαντικών φθορών που έχει υποστεί από τον χρόνο, ώστε να αναστηλωθεί μελλοντικά.

Η ιστορία και η σημασία του  για την περιοχή

Στη νοτιοδυτική, αθέατη και λιγότερο ανεπτυγμένη πλευρά της Ρόδου, μακριά από τη βουή της πόλης, στέκει σήμερα ένα από τα βυζαντινά φρούρια του νησιού, που ανακαινίσθηκε πλήρως από τους ιππότες του τάγματος του Αγίου Ιωάννη γύρω στο 1476.

Μπορεί να μην εκπέμπει την ίδια λάμψη και μοναδικότητα με το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στην πόλη της Ρόδου, δημιούργημα επίσης των Ιωαννιτών ιπποτών, ούτε έχει την ίδια επισκεψιμότητα κάθε χρόνο με εκείνη στην Ακρόπολη της Λίνδου, αλλά το κάστρο του Μονολίθου συνεχίζει στο πέρασμα των χρόνων να εκπέμπει εφάμιλλη γοητεία με τα προαναφερόμενα!

Αποτελεί δε μια εναλλακτική πρόταση για τους επισκέπτες του νησιού μας, αποτελώντας μια ισχυρή βάση για την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, τα τελευταία χρόνια.

Δυστυχώς αν και αποτελεί οξύμωρο σχήμα, λόγω της σημασίας και της σπουδαιότητάς του για τον τόπο και την ευημερία του, αφέθηκε να καταρρέει λόγω έλλειψης πόρων, μέσα στην οικονομική αβεβαιότητα που περνά ολόκληρη η χώρα την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία.

Του Μπάμπη Μαστροδημήτρη

 

Ετικέτες: