Με λιτές τελετές αλλά διάχυτη τη συγκίνηση και την εθνική περηφάνεια, τα νησιά γιόρτασαν την Επέτειο των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης

Οι Κυκλάδες «ντύθηκαν» στα γαλανόλευκα

Την ημέρα που οι πρόγονοί μας άναψαν τη φλόγα της ελευθερίας και σήμαναν μέσω του αγώνα τους την απαρχή της πολυκύμαντης πορείας, που οδήγησε στη σημερινή Ελλάδα, τίμησαν με υπερηφάνεια τα νησιά των Κυκλάδων, αναδεικνύοντας τον υψηλό συμβολισμό των 200 χρόνων από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821.

Αν και προσαρμοσμένες στα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας, οι εκδηλώσεις δεν στερήθηκαν της λαμπρότητας που απαιτεί η σημαντική για το ελληνικό έθνος επέτειος, η ακτινοβολία της οποίας αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα της ιστορικής συνέχειας και παράδοσής του.

Η Σύρος υποκλίθηκε στη δύναμη και τον Αγώνα των Ελλήνων

Φόρο τιμής στους ηρωικούς προπάτορές μας που αφιερώθηκαν με αυταπάρνηση και αυτοθυσία στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα απέδωσαν, παραμονή της Εθνικής Επετείου, εκπρόσωποι του Παραδοσιακού Εργαστηρίου Σύρου «Άρωμα Παράδοσης», του Συλλόγου Στερεοελλαδιτών Σύρου «Η Ρούμελη» και του Συλλόγου Ηπειρωτών Σύρου, οι οποίοι κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο πεσόντων στην πλατεία Ηρώων.

Στην τοποθέτηση παραδοσιακών Ελληνικών φορεσιών στις βιτρίνες 11 καταστημάτων του ιστορικού κέντρου της Ερμούπολης προχώρησε το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, ως ένδειξη σεβασμού και αγάπης στους προγόνους μας. Επιπλέον, στη βιτρίνα του ζαχαροπλαστείου «Αθυμαρίτης» φιλοξενούνται μικρογραφίες από καπέλα και κεφαλόδεσμους Εθνικών Ενδυμασιών που φιλοτέχνησε η δασκάλα χορού Μαρία Κορφιάτου.

Η Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου Ερμούπολης, που εξακολουθεί να δίνει πάντα το «παρών», ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες, όπως αυτές που βιώνουμε, κήρυξε την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, με την υπογραφή του Τμήματος Πολιτισμού. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μέσα από την ιστοσελίδα του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης και τη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης ΣΥΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ένα βιντεοσκοπημένο υλικό της Φιλαρμονικής με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και επετειακών εμβατηρίων. Στη διάθεσή τους, βρίσκεται επίσης η διαδικτυακή ομιλία του επιτελής ιστορικού της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού Υποπλοίαρχου ΠΝ Παναγιώτη Γέροντα με θέμα «Ο Ναυτικός Αγώνας της Ελληνικής Επανάστασης 1821», καθώς και η διαδικτυακή ξενάγηση στην Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού από τον Διευθυντή Πλοίαρχο ΠΝ Ιωάννη Διαμαντάκη.

Στο πλαίσιο της επετείου, το Δημαρχιακό Μέγαρο Σύρου – Ερμούπολης φωτίστηκε χθες το απόγευμα με τα χρώματα της γαλανόλευκης σημαίας.

Την ανεκτίμητη αξία της φωτεινής επετείου της 25ης Μαρτίου –ορόσημου της ανάδυσης του σύγχρονου ελληνικού κράτους, αλλά και διαχρονικού συμβόλου του θάρρους και των αγώνων των προγόνων μας για τα ανώτερα ιδανικά- υπογράμμισε στο μήνυμά του ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας.

«Η τιμή που οφείλουμε στους ήρωες της Επανάστασης και σε κάθε ήρωα, επώνυμο ή ανώνυμο, που κρατά το έθνος μας ψηλά, δεν είναι οι πομπώδεις πανηγυρικοί λόγοι και οι μεγαλεπήβολες εορταστικές εκδηλώσεις, αλλά τα έργα μας. Και αυτά ας είναι έργα ειρήνης, κοινωνικής δικαιοσύνης, ισότητας και  αλληλεγγύης. Ας σταθούμε, λοιπόν, στην ουσία και ας σεβαστούμε τους αγώνες των προγόνων μας, συμβιώνοντας με ομοψυχία και διαφυλάσσοντας την ανθρωπιά μας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λειβαδάρας.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως τη φετινή χρονιά,  η εθνική επέτειος είναι ιδιαίτερη για δύο λόγους. «Πρώτον, διότι συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και δεύτερον διότι το έθνος μας την εορτάζει, δυστυχώς, κάτω από τη βαριά σκιά της πανδημίας. Μέσα στο κλίμα αβεβαιότητας, ανασφάλειας και φόβου που βιώνουν οι περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη, η έννοια της ελευθερίας έγινε αναπάντεχα επίκαιρη. Οι πρωτόγνωρες αυτές καταστάσεις μας ανάγκασαν να καταλάβουμε ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο, όσο κι αν οι εποχές αλλάζουν, όσο κι αν η ανθρωπότητα προοδεύει. Ο αγώνας για τα δικαιώματα και τις αξίες μας παραμένει εξίσου δύσκολος, εξίσου μεγάλος».

Ανήμερα της Εθνικής Επετείου, τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στις κατά τόπους ενορίες. Στη συνέχεια, ακολούθησε προσκύνημα και κατάθεση στεφανιών από εκπροσώπους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και τους προέδρους των Κοινοτήτων, με τη συμμετοχή ολιγομελούς αντιπροσωπείας σχολικών μονάδων στα μνημεία πεσόντων Άνω Σύρου, Βάρης, Γαλησσά και Ποσειδωνίας.

Παρουσία του Καθολικού Επισκόπου Σύρου Σεβ. Π. Πέτρου Στεφάνου, της Βουλευτού Κυκλάδων, Κατερίνας Μονογυιού, του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργου Λεονταρίτη, του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης Νίκου Λειβαδάρα, της προέδρου της Κοινότητας Ερμούπολης, Ανθής Χαλκιά, εκπροσώπων των στρατιωτικών αρχών, των σωμάτων ασφαλείας και της εκπαίδευσης, αλλά και σημαιοφόρων μαθητών σχολικών μονάδων του νησιού, τελέστηκε η Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Αμέσως μετά την εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο Εθνικό Ηρώο της πόλης, προ του Ιερού Ναού.

Σιωπηλός αλλά μεγαλοπρεπής ο εορτασμός στη Μύκονο

Ο Δήμος Μυκόνου τιμώντας τα 200 χρόνια της Επανάστασης επέλεξε να «ντύσει» στα γαλανόλευκα το Δημαρχείο του, αποστέλλοντας ένα μήνυμα υπερηφάνειας και εθνικής ανάτασης στους κατοίκους αλλά και στα εκατομμύρια φίλων του νησιού μέσα από τα social media. Παράλληλα ο Δήμαρχος Κωσταντίνος Κουκάς απέστειλε προσωπικές επιστολές στους πρέσβεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, των ΗΠΑ της Κίνας και του Ισραήλ μιλώντας για την σημασία του Φιλελληνισμού και τονίζοντας την αξία της συνεργασίας της αλληλεγγύης και της αποφασιστικότητας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Από το μήνυμα του Δημάρχου δεν μπορούσε να λείψει η αναφορά στην τεράστια συμβολή της Μαντώς Μαυρογένους στον Αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας μας.  Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η Μυκονιάτισσα ηρωίδα ήξερε όχι μόνο να πολεμά, αλλά και να διεκδικεί σε διεθνές επίπεδο, με χαρακτηριστικότερη την έκκλησή της στις γυναίκες του Παρισιού ώστε να πάρουν το μέρος των Ελλήνων και να υποστηρίξουν την Ελληνική Επανάσταση.

Ανήμερα της Εθνικής Επετείου, υο νησί των ανέμων λάμπρυνε με την παρουσία της η φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ (F-466) του Πολεμικού Ναυτικού. Στη σεμνή δοξολογία που τελέστηκε χθες στον Μητροπολιτικό Ναό της Μυκόνου προσήλθε ο κυβερνήτης της Φ/Γ Αντιπλοίαρχος Π. Παρασκευάς, ο οποίος μάλιστα στεφάνι στην προτομή της Μαντώς Μαυρογένους.

Σημειώνεται πως τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία τίμησε και ομάδα πολιτών της Μυκόνου, οι οποίοι παρέλασαν στο παλαιό λιμάνι του νησιού, κρατώντας μία ελληνική σημαία και τηρώντας τις απαιτούμενες αποστάσεις. Επρόκειτο για μία μεμονωμένη κίνηση, χωρίς την παρουσία επισήμων, η οποία οργανώθηκε από τον Μυκονιάτη Δημήτρη Κουτσούκο. Πριν από την παρέλαση, οι συμμετέχοντες, οι οποίοι ήταν ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές, επισκέφτηκαν την προτομή της Μαντώς Μαυρογένους και κατέθεσαν ένα αυτοσχέδιο στεφάνι.

Η Ελληνική σημαία στο Κάστρο της Νάξου

«Στα διακόσια χρόνια της πορείας του Ελληνικού Έθνους, οι αξίες και τα ιδεώδη των προγόνων μας έμειναν ανεξίτηλα! Σήμερα, συνεχίζουμε να διατηρούμε αναμμένη τη φλόγα της επανάστασης γιατί οφείλουμε να τη μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές». Με τα λόγια αυτά ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός έστειλε το μήνυμα στους συμπολίτες του για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Παραμονή της Εθνικής Επετείου, οι κάτοικοι του νησιού θαύμασαν την τεράστια ελληνική σημαία, που με τη βοήθεια της τεχνολογίας, απλώθηκε στο σύνολο της πρόσοψης του Κάστρου στη Χώρα.

Σημαιοστολίστηκε ο ανεμόμυλος στο λιμάνι της Παροικίας

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τοπόσημά της σημαιοστόλισε η Πάρος, τιμώντας συμβολικά την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Το ιερό σύμβολο της Ελευθερίας της πατρίδας, «αγκάλιασε» τον εμβληματικό μύλο, στην καρδιά του λιμανιού και διατράνωσε το αίσθημα υπερηφάνειας που αισθανόμαστε όλοι αυτές τις ημέρες για τις θυσίες των Αγωνιστών του ΄21 που μας χάρισαν μια ελεύθερη πατρίδα.

«Η επέτειος της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821 καθώς και του εορτασμού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, βρίσκουν φέτος την Ελλάδα να δίνει δύο σύγχρονες μάχες. Η πρώτη αφορά στη διατήρηση της εθνικής ομοψυχίας και η δεύτερη στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID-19).

Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και πάλι έναν εχθρό, σαφώς διαφορετικό από αυτόν του Απελευθερωτικού Αγώνα. Επικίνδυνο όμως και φονικό.

Στο πλαίσιο αυτό, κάνουμε και σήμερα μια επανάσταση, την επανάσταση της προσωπικής ευθύνης. Δίνουμε τη δική μας μάχη επιβίωσης, με ψυχραιμία, πειθαρχία, και όραμα ελπίδας. Ταυτόχρονα, την κρίσιμη αυτή ώρα ενώνουμε δυνάμεις, αγωνιζόμαστε με αίσθημα υπευθυνότητας και κοινωνικής ευθύνης, με θάρρος και σθένος, για να πετύχουμε τον στόχο και για να βγούμε ξανά νικητές με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Προσέχουμε τους εαυτούς μας και τους συνανθρώπους μας, εμπιστευόμαστε τους θεσμούς της Πολιτείας και τους άξιους επιστήμονες μας, ακολουθούμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, υποστηρίζουμε έμπρακτα τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή», υπογράμμισε στο μήνυμά του ο Δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος.

Καταλήγοντας, ευχήθηκε η φετινή επέτειος να είναι αφορμή για περισυλλογή και αναστοχασμό, και όχι αγκυροβολία στο παρελθόν. «Ας έχουμε κατά νου ότι οι πρόγονοι μας, πολέμησαν για να διατηρήσουν την ταυτότητα του έθνους, την παιδεία, τη θρησκεία και την ελευθερία. Το κυριότερο όμως, ας θυμόμαστε ότι η διχόνοια ποτέ δεν ωφέλησε τη χώρα μας».

Εντυπωσίασε η σημασία 1.500 τετραγωνικών μέτρων στη Σαντορίνη

Μια ελληνική σημαία τεραστίων διαστάσεων δημιουργήθηκε στη Σαντορίνη με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Η σημαία, την οποία εμπνεύστηκαν μεταξύ άλλων ο Σύλλογος Κρητών Σαντορίνης και ο Σύλλογος Ποντίων Σαντορίνης, κατασκευάστηκε με πρωτοβουλία ομάδας Σαντορινιών και με τη βοήθεια εθελοντών και έχει βάρος 160 κιλά και μέγεθος 1.500 τετραγωνικά μέτρα. Το συνολικό κόστος των 7.000 ευρώ που απαιτήθηκαν για την κατασκευή της καλύφθηκε από αρκετούς υποστηρικτές του εγχειρήματος.

Λόγω των ισχυρών βοριάδων που έπνεαν το πρωί της 25ης Μαρτίου στο Αιγαίο, η υπερμεγέθης σημαία που συγκίνησε τον κόσμο του νησιού, αλλά και όλο τον ελληνισμό, δεν κατάφερε να υψωθεί, ωστόσο ανοίχτηκε και απλώθηκε στους χώρους της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων "SANTO WINES" στον Άγιο Ανδρέα του Πύργου, ενώ σχεδόν από πάνω της  πέταξαν σε χαμηλό υψόμετρο αεροσκάφη της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Τη σημασία της φετινής επετείου, αλλά και το παράδειγμα που καλούμαστε να πάρουμε μέσα από τις θυσίες και τους αγώνες των προγόνων μας, τόνισε στο μήνυμά του ο Δήμαρχος Θήρας, Αντώνης Σιγάλας.

«Γιορτάζουμε φέτος διακόσια χρόνια ιστορικής πορείας, κατά την διάρκεια της οποίας δημιουργήθηκε το νέο Ελληνικό κράτος, συντελέστηκε η εδαφική ολοκλήρωση της πατρίδας μας και η ένταξή μας στην μεγάλη οικογένεια των σύγχρονων ευρωπαϊκών Δημοκρατιών.

Διακόσια χρόνια αγώνων και θυσιών για την λευτεριά και το δίκιο που κατέπληξαν και ενέπνευσαν ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Διακόσια χρόνια γεμάτα από στιγμές ανάτασης, ομοψυχίας, μεγαλείου και δόξας, αλλά και στιγμές σκοτεινές, διχασμού και αδελφοκτόνων συγκρούσεων.

Οι διαχρονικές αρετές και οι αδυναμίες της φυλής μας πλάι – πλάι.

Σήμερα, εμπνεόμενοι από τις αξίες και τα ιδανικά της εθνεγερσίας του 1821 καλούμαστε     ν’ αντιμετωπίσουμε νέες  σύγχρονες απειλές. Να προασπίσουμε με υψηλό φρόνημα και ομοψυχία τα εθνικά μας δίκαια. Να θωρακίσουμε τη δημοκρατία μας και το κράτος δικαίου. Να αγωνιστούμε για την πρόοδο και την ευημερία σε μια κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης».

Μήνυμα Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου

Την επέτειο των 200 ετών από την Εθνεγερσία της 25ης Μαρτίου 1821 ύμνησε μέσα από το μήνυμά του και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’.

«Ο λαός μας ολόκληρος, που διέσωσε μέσα στον κόρφο του τα ελληνικά γράμματα και την ορθόδοξη πίστη στην αγνή χριστιανοσύνη, έμελλε να γράψει τις πιο λαμπρές σελίδες δόξας κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού Αγώνα.

Είναι βαριά η ανάσα των επαναστατημένων Ελλήνων που φτερουγίζουν ως Αρχάγγελοι της Ρωμιοσύνης πάνω από την καθημαγμένη από την πανδημία Ελλάδα του 2021, πάνω από τον κάθε Έλληνα, που αφουγκράζεται τις ψαλμωδίες τους.

Ο εφετινός εορτασμός της 200ής επετείου από την Επανάσταση του 1821 συνιστά ονομαστική κλήση προς όλους εμάς τους Έλληνες, να λάβουμε Φως, λίγα έστω φωτόνια από εκείνη την στήλη, από το Άγιο Φως που καίει επάνω στους τάφους των παλληκαριών μας, όσων θυσίασαν τα πλούτη, την περιουσία τους, την ίδια τη ζωή τους, για να λευτερωθεί τούτος ο τόπος από την οθωμανική δουλεία και να κρατηθεί λεύτερος, καλώντας μας να ατενίσουμε το παράπονο μιας όμορφης και λαβωμένης πατρίδας, η οποία θέλει να ζήσει, «προώρισται να ζήσει και θα ζήσει»!».

Ετικέτες: