Γάζα: Μετά τα τρόφιμα τελειώνει και το νερό
- Σήμερα - 17:25
Οι χρόνιες ελλείψεις νερού στη Γάζα επιδεινώνονται, καθώς η εντεινόμενη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ προκαλεί νέες μαζικές μετακινήσεις πληθυσμού, ενώ οι μονάδες αφαλάτωσης και υγιεινής κινδυνεύουν να σταματήσουν να λειτουργούν λόγω έλλειψης καυσίμων.
Το Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι οι συνεργάτες του τονίζουν πως, χωρίς άμεσες παραδόσεις καυσίμων, είναι πιθανή η πλήρης κατάρρευση των εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης έως το τέλος της εβδομάδας.
Λίγες ημέρες μετά την επιβολή του αποκλεισμού της ανθρωπιστικής βοήθειας από το Ισραήλ, στις αρχές Μαρτίου – που μόλις πρόσφατα άρχισε να χαλαρώνει – η χώρα διέκοψε και την ηλεκτροδότηση στις βασικές μονάδες αφαλάτωσης, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή πόσιμου νερού στους κατοίκους της Γάζας.
Σύμφωνα με το BBC, το Ισραήλ υποστήριξε ότι τα μέτρα αυτά είχαν σκοπό να ασκήσουν πίεση στη Χαμάς για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων που κρατά.
Διανομή νερού με κάρα
Παράλληλα, κάρα με γαϊδούρια συνεχίζουν να μεταφέρουν νερό τις τελευταίες ημέρες. Αν και το Ισραήλ έχει ανακοινώσει πως θα επιτρέψει την είσοδο βασικών αγαθών στη Γάζα, προς το παρόν αυτό δεν περιλαμβάνει καύσιμα. Ορισμένες ποσότητες πόσιμου νερού μεταφέρθηκαν με δεκάδες φορτηγά του ΟΗΕ που μπήκαν στη Λωρίδα – αλλά δεν έχουν ακόμη διανεμηθεί.
Γονείς δήλωσαν στο BBC ότι, κατά τη διάρκεια των 19 μηνών πολέμου, τα παιδιά τους έχουν συνηθίσει να πίνουν αλμυρό νερό, ενώ οι γιατροί αναφέρουν αύξηση των περιστατικών σοβαρών νεφρικών παθήσεων ως αποτέλεσμα.
Ο Ράεντ Αλ-Ζαχάρνε, πατέρας τεσσάρων παιδιών στη Χαν Γιούνις, είπε:
«Συχνά το νερό που φτάνει είναι μισό γλυκό, μισό αλμυρό. Ξέρουμε ότι δεν πίνεται, κι όμως το πίνουμε. Παθαίνουμε στομαχόπονους και διάρροιες, αλλά το ανεχόμαστε. Τι άλλο να κάνουμε; Πρέπει να πιούμε κάτι – δεν υπάρχει άλλη επιλογή.»
Η αφαλάτωση σε κρίση
Ο Τζόναθαν Κρικς από τη UNICEF επισκέφθηκε πρόσφατα μονάδα αφαλάτωσης στο νότιο τμήμα της Γάζας. Εκεί η παραγωγή έχει μειωθεί κατά 80%, μετά την πρόσφατη διακοπή ρεύματος. Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζει να παράγει μερικές χιλιάδες λίτρα νερού την ημέρα.
«Το πρόβλημα είναι πως πλέον χρειαζόμαστε καύσιμα για να παράγουμε νερό», δήλωσε ο Κρικς. «Και μετά χρειάζεται καύσιμο για να το μεταφέρουμε με φορτηγά στις κοινότητες. Είναι δύσκολη διαδικασία, γιατί έχουμε όλο και λιγότερο καύσιμο – όχι μόνο για την παραγωγή αλλά και για τη μεταφορά.»
Νέα κύματα εκτοπισμένων
Παρότι φορτηγά και άμαξες εξακολουθούν να διανέμουν νερό, η όξυνση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και οι νέες μετακινήσεις πληθυσμού – περίπου 140.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν στο βορρά και στο νότο – έχουν κάνει την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη.
Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) σημειώνει ότι οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης έχουν ήδη σοβαρά επηρεαστεί από τις συνεχιζόμενες ελλείψεις καυσίμων.
Στη βόρεια Γάζα, δεν υπάρχει καθόλου καύσιμο αυτή τη στιγμή, ενώ την περασμένη εβδομάδα παραδόθηκε μόνο το μισό από αυτό που απαιτείται. Αυτό έχει οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των ωρών λειτουργίας των αντλιών νερού, με επικείμενη την πλήρη διακοπή.
Στον νότο, σύμφωνα με την OCHA, οι μονάδες του ΟΗΕ που παρέχουν υπηρεσίες νερού δεν έχουν λάβει καθόλου καύσιμο, ενώ χρειάζονται 140.000 λίτρα την εβδομάδα για να λειτουργούν. Ως αποτέλεσμα, έχουν περιορίσει τις ώρες λειτουργίας τους κατά περισσότερο από 20%.
Επιπτώσεις στην υγεία
Οι Παλαιστίνιοι δηλώνουν ότι αναγκάζονται να πίνουν αλμυρό νερό, όταν δεν υπάρχει τίποτε άλλο διαθέσιμο.
Εργαζόμενοι του ΟΗΕ λένε ότι προσπαθούν καθημερινά να ανακτήσουν καύσιμα από αποθέματα σε περιοχές όπως η Ράφα – που αποτελεί επίκεντρο των στρατιωτικών επιχειρήσεων – αλλά οι προσπάθειες αυτές απορρίπτονται συνεχώς.
Από τις 2 Μαρτίου, όταν το Ισραήλ επέβαλε πλήρη αποκλεισμό, δεν έχει επιτραπεί η είσοδος νέου καυσίμου στη Γάζα.
Ο νεφρολόγος Δρ Γκάζι Αλ-Γιαζτζί από το νοσοκομείο Αλ-Σίφα στη Γάζα δήλωσε στο BBC ότι βλέπει περισσότερους ασθενείς με λοιμώξεις και προβλήματα που σχετίζονται με το μολυσμένο και αλμυρό νερό.
«Δεν έχουμε ακριβή στοιχεία, αλλά τα περιστατικά είναι εμφανώς αυξημένα, ιδιαίτερα στα παιδιά», ανέφερε.
Ακόμα και πριν από τον πόλεμο, οι ελλείψεις νερού και η κακή ποιότητά του συνέβαλλαν σε υψηλά ποσοστά νεφρικών νοσημάτων.
Ο Αλ-Γιαζτζί σημείωσε ότι στο τμήμα του υπάρχουν 220 ασθενείς που χρειάζονται αιμοκάθαρση και έχουν επηρεαστεί δυσανάλογα από τα επιδεινούμενα προβλήματα ύδρευσης. Όπως δήλωσε, αρκετοί έχουν πρόσφατα πεθάνει.
Πηγή:ethnos.gr
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Εκεχειρία στη Γάζα: Στις 8:30 αύριο θα τεθεί σε ισχύ
18 Ιαν. 2025 - 15:41 - ΟΗΕ: Γυναίκες και παιδιά το 70% των νεκρών στη Γάζα
8 Νοε. 2024 - 14:24 - Πόλεμος στη Γάζα: Eπιχείρηση «απομάκρυνσης αμάχων» από τη Ράφα
6 Μαΐου. 2024 - 10:59 - Κύπρος: Στέλνει στη Γάζα περίπου 400 τόνους επισιτιστικής βοήθειας
30 Μαρ. 2024 - 17:11 - Γάζα: Αφέθηκαν ελεύθεροι οι πρώτοι όμηροι της Χαμάς
24 Νοε. 2023 - 18:37