Χαιρετισμοί προς τον τίμιο Σταυρό

  • Τετάρτη, 26 Μαρτίου, 2014 - 06:10

Η ακολουθία των Χαιρετισμών προς τον τίμιο Σταυρό πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ερμουπόλεως, παρουσία όλων των εφημέριων του νησιού και του εκκλησιάσματος. Ομιλητής της Ακολουθίας ήταν ο Ιστορικός της Βυζαντινής Τέχνης και καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών, Δρ. Κωνσταντίνος Βαφειάδης, ο οποίος με τρόπο εποπτικό και λόγο παραστατικό ανέπτυξε το θέμα ''Θείον πάθος και ανάστασις εις το έργον του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου'' με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και την Ισπανία για το '' ΕΤΟΣ ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ'', για την επέτειο των 400 χρόνων από το θάνατο του Μεγάλου Ζωγράφου και Αγιογράφου. Η ομώνυμη εικόνα του αείμνηστου ζωγράφου φυλάσσεται στον Ιερό Ναό.

Μετά την αναφορά του στην θεολογία των εικόνων όπως διακρίνεται μέσα από τα έργα του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, ο εκλεκτός ομιλητής ανέφερε ότι ο Ελ Γκρέκο υπήρξε ''αγιογράφος με θεολογικό και δογματικό υπόβαθρο''. Στη συνέχεια σχολίασε ότι για την εποχή του είχε προχωρημένες αντιλήψεις ειδικά όσον αφορά στην αποτύπωση του εξωτερικού φωτισμού και προσώπων. Αυτό εξηγεί το γεγονός ότι η ''αξία'' και η ''μεγαλοσύνη'' του έργου του αναγνωρίστηκε και υπολογίσθηκε μετά από 200 χρόνια.

Τέλος κατά τη διάρκεια της ομιλίας προβάλλονταν διάφορες διαφάνειες σχετικές με την ομιλία, κάτι το οποίο ικανοποίησε και εντυπωσίασε τους παρευρισκομένους, οι οποίοι έδειξαν τον ενθουσιασμό τους μέσα από αμέτρητα χειροκροτήματα, ευχαριστώντας έτσι τον τιμώμενο ομιλητή.

.

Ετικέτες: