Συνεχής επαγρύπνηση και ετοιμότητα

Τη σπουδαιότητα της συνεχούς επαγρύπνησης και ετοιμότητας, που αποτελούσαν δύο από τις πιο αγαπητές αρετές της πρώτης χριστιανικής περιόδου, περιγράφει στον γαλήνιο λόγο του Θεού της 30ης Νοεμβρίου του 2014 η Καθολική Εκκλησία, μέσω της διαδικτυακής παρουσίας του π. Γιάννη Μαραγκού με την ανάγνωση της Ευαγγελικής περικοπής.

“ Προσέχετε, αγρυπνείτε και προσεύχεστε διότι δεν ξέρετε πότε θα έρθει ο καιρός” επισημαίνεται στο Κατά Ματθαίου Ευαγγέλιο. Όπως σημειώνεται, “σήμερα για πολλούς ο φόβος του τέλους έχει εξασθενίσει. Δυστυχώς όμως εξασθένισε και η ετοιμότητα που υπογράμμιζε την αξία της κάθε στιγμής που ζούμε. Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που αρέσκονται με το τέλος του κόσμου και αφιερώνουν παραπάνω χρόνο για να βρουν πότε θα έρθει, χρησιμοποιώντας μάλιστα και την Αγία Γραφή ως ταξιδιωτικό οδηγό προς αυτή την ημερομηνία”.

Η ευαγγελική περικοπή έχει μια διπλή προειδοποίηση. Απευθύνεται τόσο σε κείνους που αναλώνονται στο να εντοπίσουν στον τρόπο και καιρό του τέλους και αφήνουν το κακό σε όλες τους τις μορφές να αλωνίζει χωρίς να κάνουν τίποτα για να το αντιμετωπίσουν ή να το περιορίσουν. Απευθύνεται επίσης σε εκείνους που έχουν χαλαρώσει την επαγρύπνηση και την ετοιμότητά τους και ξεχνούν ότι το καλό που σιγά σιγά έχει γίνει μέχρι τώρα πρέπει να το προωθήσουν και να το ολοκληρώσουν.

Στους μεν, ο Ιησούς Χριστός λέει “καλή η αναμονή αλλά μην περιμένετε ο καλύτερος κόσμος να πέσει από τον ουρανό. Μην χαλαρώνετε την προσπάθεια του να μεταμορφώσετε τον παρόντα κόσμο που ζείτε με την έμπνευση του χριστιανικού πνεύματος”. Στους δε, λέει: “καλά κάνετε και δεσμεύεστε για την καλυτέρευση των εγκοσμίων αλλά μην ξεχνάτε ότι είναι φθαρτά και παρερχόμενα”. Τέλος, απευθυνόμενος στους μαθητές σημειώνει “ο καιρός που ζείτε είναι πολύτιμος έχει μεγάλη σημασία. Προετοιμάζει το μέλλον, για αυτό δεν πρέπει να τον σπαταλάτε άσκοπα. Ο σημερινός καιρός οικοδομεί τον μέλλοντα”.