Ο Λόγος του Θεού από την Καθολική Εκκλησία

«Για όλους υπάρχει ένα άστρο που δείχνει τον δρόμο»

  • Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου, 2016 - 11:46
  • /   Eνημέρωση: 7 Ιαν. 2016 - 10:48

Τη φανέρωση του Θεού όχι μόνο στο Ισραήλ, με τη γέννηση του Ιησού, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, γιορτάζουμε την ημέρα των Θεοφανείων. Η φανέρωση του Θεού έγινε με την ενσάρκωση του λόγου του γιου του στο πρόσωπο του Ιησού από τη Ναζαρέτ που είναι ο Χριστός. «Ο Θεός γεννήθηκε ως άνθρωπος στο πρόσωπο του Ιησού από τη Ναζαρέτ και μπήκε στην καθημερινότητά μας» υπογραμμίζει ο π. Γιάννης Μαραγκός, μέσα από τη διαδικτυακή παρουσία του.

Με τη γιορτή των Θεοφανείων διαβάζουμε το επεισόδιο της έλευσης των μάγων για να προσκυνήσουν τον Χριστό. Τα δυο πρώτα κεφάλαια του κατά Ματθαίου ευαγγελίου, γνωστά και ως ευαγγέλιο της παιδικής ηλικίας του Ιησού, κατά κάποιον τρόπο αποτελούν και τον πρόλογό του. Σε αυτά ο ευαγγελιστής παρουσιάζει τις ανθρώπινες, ιστορικές ρίζες του Μεσσία, ότι κατάγεται από τη γενιά του Δαυίδ, αλλά και τη θεϊκή του καταγωγή. Είναι ο Θεός μαζί μας, που προσφέρεται σε όλους και μπορούν να τον αναγνωρίσουν όλοι όσοι τον αναζητούν. Όχι μόνο μερικοί, αλλά όλοι και όχι εξαιτίας προνομίων, αλλά από προσωπική θέρμη. Και όσοι τον δεχτούν, έχουν τη δυνατότητα να καταστούν, παιδιά του Θεού και κληρονόμοι του.

Ακολουθεί η ευαγγελική περικοπή

«Όταν γεννήθηκε ο Ιησούς στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας, στα χρόνια του Βασιλιά Ηρώδη, έφτασαν στα Ιεροσόλυμα σοφοί μάγοι από την Ανατολή και ρωτούσαν: «Πού είναι ο νεογέννητος βασιλιάς των Ιουδαίων; Είδαμε το άστρο του και ήρθαμε να τον προσκυνήσουμε». Όταν έμαθε το νέο ο Ηρώδης, ταράχτηκε, και μαζί του όλοι οι κάτοικοι των Ιεροσολύμων. Φώναξε λοιπόν όλους τους αρχιερείς και τους γραμματείς του λαού, και ζήτησε να τον πληροφορήσουν που θα γεννηθεί ο Μεσσίας. Και αυτοί του είπαν: «Στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας, γιατί έτσι γράφει ο προφήτης: Και εσύ Βηθλεέμ, στην περιοχή του Ιούδα, δεν είσαι διόλου ασήμαντη ανάμεσα στις σπουδαιότερες πόλεις του Ιούδα, γιατί από σένα θα βγει αρχηγός, που θα οδηγήσει το λαό μου τον Ισραήλ». Ο Ηρώδης τότε κάλεσε κρυφά τους μάγους και έμαθε απ’ αυτούς από πότε ακριβώς φάνηκε το άστρο. Έπειτα τους έστειλε στη Βηθλεέμ λέγοντας: «Πηγαίνετε και ψάξτε καλά για το παιδί, μόλις το βρείτε, να με ειδοποιήσετε, για να έρθω κι εγώ να το προσκυνήσω». Οι μάγοι άκουσαν το βασιλιά και έφυγαν. Μόλις ξεκίνησαν, ξαναφάνηκε το άστρο που είχαν δει να ανατέλλει με τη γέννηση του παιδιού και προχωρούσε μπροστά τους, τελικά ήρθε και στάθηκε πάνω από τον τόπο όπου βρισκόταν το παιδί. Χάρηκαν πάρα πολύ που είδαν ξανά το αστέρι. Όταν μπήκαν στο σπίτι, είδαν το παιδί με τη Μαρία, τη μητέρα του, και έπεσαν στη γη και το προσκύνησαν. Ύστερα άνοιξαν τους θησαυρούς τους και του προσέφεραν δώρα: χρυσάφι, λιβάνι και σμύρνα. Ο Θεός όμως τους πρόσταξε στο όνειρό τους να μην ξαναγυρίσουν στον Ηρώδη, γι’ αυτό έφυγαν για την πατρίδα τους από άλλο δρόμο».