Ο Λόγος του Θεού από την Καθολική Εκκλησία

Καθαρισμός σώματος και ψυχής από την αμαρτία

Τη συνάντηση του Ιησού με καθημερινούς ανθρώπους αλλά και τη θρησκευτική διάσταση που έδιναν οι Εβραίοι στις ασθένειες παρουσιάζει αυτή την εβδομάδα ο Λόγος του Θεού, δια στόματος του π. Γιάννη Μαραγκού.

Όπως επισημαίνεται, ο Ιησούς αφού ολοκλήρωσε την αποστολή του στην Καπερναούμ,περιόδευε στη γύρω ύπαιθρο κηρύττοντας. Ο ευαγγελιστής Μάρκος βρίσκει την ευκαιρία να παραθέσει ένα επεισόδιο της θεραπείας ενός λεπρού. Κάθε ευσεβής Εβραίος σε κάθε αρρώστια δε βλέπει απλά ένα υγειονομικό επεισόδιο, αλλά πίσω από αυτό, διακρίνει και ένα θρησκευτικό συμβάν. Ότι δηλαδή κάθε αρρώστια είναι τιμωρία για κάποιο αμάρτημα. Όσο πιο επικίνδυνη και βαριά είναι αυτή, τόσο πιο επαχθής είναι και η αμαρτία που έχει διαπράξει ο άρρωστος. Κι όσο μολυσματική είναι η αρρώστια τόσο πιο επικίνδυνος και αμαρτωλός είναι ο ίδιος. Γι' αυτό και θρησκευτικά και κοινωνικά πρέπει να απομονωθεί, διακηρύσσεται ακάθαρτος.

Σύμφωνα με την ευαγγελική περικοπή: “έρχεται στον Ιησού ένας λεπρός και πεσμένος στα γόνατα τον παρακαλούσε λέγοντας τον παρακαλούσε λέγοντας: «Εάν θέλεις, έχεις τη δύναμη να με καθαρίσεις από τη λέπρα». Ο Ιησούς τον σπλαχνίστηκε, άπλωσε το χέρι του, τον άγγιξε και του είπε: «Θέλω· να καθαριστείς από τη λέπρα». Μόλις τα είπε αυτά, αμέσως έφυγε απ’ αυτόν η λέπρα και καθαρίστηκε. Και συνοδεύοντάς τον έξω ο Ιησούς του μίλησε σε τόνο αυστηρό και του είπε: «Πρόσεξε μην πεις τίποτα σε κανέναν. Πήγαινε όμως να δείξεις τον εαυτό σου στον ιερέα, και πρόσφερε για τον καθαρισμό σου ό,τι έχει καθορίσει ο Μωυσής, για να τους αποδείξεις ότι θεραπεύτηκες». Αυτός όμως βγήκε κι άρχισε να διαλαλεί τα πάντα και να διαδίδει το γεγονός, έτσι που ο Ιησούς δεν μπορούσε πια να μπει φανερά σε κάποια πόλη, αλλά έμενε έξω σε ερημικά μέρη. Ωστόσο ερχόταν σ’ αυτόν ο κόσμος από παντού”.

Ο λεπρός της ευαγγελικής περικοπής έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να περιμένει τίποτα από κάποιον συνάνθρωπό του και καλεί τον Ιησού όχι απλά ως θεραπευτή αλλά ως ένα σωτήρα. Γι' αυτόν τον παρακαλούσε γονατιστός, όχι για τη θεραπεία του, αλλά για τον καθαρισμό του. Αναγνώριζε μια κάποια θρησκευτική διάσταση στην αρρώστια του.