Το μυστήριο του Χρίσματος στις ενορίες της Σύρου

  • Τετάρτη, 8 Ιουλίου, 2015 - 12:12
Φωτό: Λουκία Ρούσσου

Στις ενορίες της Ευαγγελίστριας στην Ερμούπολη, της Παναχράντου Συλλήψεως στη Βάρη, του Αγ.Παντελεήμονα στο Φοίνικα και της Μεταστάσεως της Θεοτόκου στο Μάννα, χορήγησε τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, ο Σεβ/τος Επίσκοπός μας π.Πέτρος Στεφάνου, το Ιερό Μυστήριο του Χρίσματος σε συνολικά 43 παιδιά, τα οποία αποφοιτώντας από την Τρίτη τάξη του Δημοτικού, και ενώ παρακολούθησαν καθ όλο το σχολικό έτος την Κατήχηση στα δύο Κατηχητικά Κέντρα της Επισκοπής μας, κρίθηκαν ικανά να εφοδιαστούν με ένα ακόμη μυστήριο, αυτό της Χορήγησης του Χρίσματος με το οποίο λαβαίνουν την δωρεά του Αγ.Πνεύματος.

Και στις τέσσερις ενορίες που τελέστηκε το Χρίσμα, το κλίμα ήταν χαρούμενο και εορταστικό, με τα παιδιά να λάμπουν και να ακτινοβολούν με την αθωότητα τους, τη χαρά για το Μυστήριο που θα λάμβαναν, καθώς μέσα στις αγνές τους ψυχούλες, η χαρά της επιφοίτησης του Αγ.Πνεύματος, έμοιαζε μαγική, ενώ όσα μπόρεσαν να αφομοιώσουν από την Κατήχηση που παρακολουθούσαν ανελλιπώς κάθε Σάββατο, έμοιαζαν τώρα να ολοκληρώνονται και να παίρνουν μορφή, καθ’όλη τη διάρκεια της τελετής, αντικατοπτρίζοντας παράλληλα και την αγωνία και αμηχανία των στιγμών, μέσα στα γλυκά τους ματάκια.

Στο κήρυγμά του ως Ποιμένας της Τοπικής μας Εκκλησίας, ο Σεβ/τος Επίσκοπος μας π.Πέτρος Στεφάνου, δένοντας τα Ευαγγελικά κείμενα με το Μυστήριο του Χρίσματος, αναφέρθηκε στη σημαντική αυτή στιγμή της ζωής των παιδιών, στο ρόλο των γονέων και των αναδόχων στη χριστιανικής τους διαπαιδαγώγηση, ώστε να μην μείνει μια απλή εορταστική τελετή αλλά να έχει ιδιαίτερο νόημα για το κάθε παιδί στη μετέπειτα ζωή του.

Την χαρά των στιγμών αυτών, της χορήγησης του Μυστηρίου του Χρίσματος, μοιράστηκαν εκτός από τους γονείς και συγγενείς των παιδιών, και τα μέλη της κάθε ενοριακής κοινότητας, όπου τελέστηκε το Χρίσμα, μαζί με πλήθος κόσμου από γειτονικές ενορίες, αφού στις τέσσερις ενορίες όπου χορηγήθηκε, συμμετείχαν και παιδιά γειτονικών ενοριών.

Ευχόμαστε, το Πανάγιο Πνεύμα, ο Παράκλητος, να συνοδεύει τα μικρά αυτά παιδιά σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, να τα οδηγεί στο δρόμο της αλήθειας που είναι ο Χριστός και οι γονείς και οι ανάδοχοι με το παράδειγμά και τη ζωή τους, να είναι μάρτυρες της αγάπης του Ιησού γι αυτά.

Η Κατήχηση στη ζωή ενός παιδιού δεν ολοκληρώνεται με την χορήγηση των Μυστηρίων (Πρώτης Κοινωνίας και Χρίσματος), όπως λανθασμένα πιστεύουν πολλοί, αδιαφορώντας αν τα παιδιά αυτά θα συνεχίσουν να προσέρχονται στα Κατηχητικά Κέντρα. Αντίθετα θα πρέπει να καταβάλλεται προσπάθεια, από τους γονείς και τους αναδόχους, το παιδί να ολοκληρώνει την κατήχησή του, τουλάχιστον μέχρι την έκτη δημοτικού. Άλλωστε ο χριστιανός δεν αρχίζει και δεν τελειώνει σε κάποια ηλικία. Ο χριστιανός ακολουθεί το δρόμο που χάραξε ο Ιησούς Χριστός, σε όλα τα στάδια και τις ηλικίες της ζωής του.

Πηγή: Καθολική Επισκοπή Σύρου