Ο Λόγος του Θεού κάθε Κυριακή από την Καθολική Εκκλησία

«Τι αναζητάμε όταν αναζητάμε το Θεό»

  • Σάββατο, 1 Αυγούστου, 2015 - 11:12

Η ευαγγελική περικοπή της Κυριακής 2 Αυγούστου, ακολουθεί το επεισόδιο του θαύματος του πολλαπλασιασμού των άρτων, η οποία ακούστηκε την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον π. Γιάννη Μαραγκό, η αυριανή περικοπή είναι η αρχή μιας μεγάλης μελέτης για τον άρτο της ζωής που ο ευαγγελιστής συνέδεσε με επτά μικρούς διαλόγους του Ιησού με τους μαθητές και τους  ακροατές του και στους οποίους προσπαθεί να δώσει το νόημα του πολλαπλασιασμού των άρτων ως σύμβολο της νέας εξόδου του νέου λαού του Θεού, της εκκλησίας από αυτή τη γη προς τον Θεό πατέρα που στηρίζεται όχι πια στο μάννα που έδωσε ο Μωυσής στην έρημο αλλά στο ευχαριστιακό δείπνο άρτος της ζωής που είναι ο ίδιος ο Ιησούς χριστός.

Το 6ο κεφάλαιο του ευαγγελίου κατά Ιωάννη θα μας συντροφεύσει και τις δύο επόμενες Κυριακές. Ο κόσμος αφού γεύτηκε και χόρτασε το θαύμα του πολλαπλασιασμού δεν ενδιαφέρεται να καταλάβει τι συμβολίζει, τι διδάσκει, προμηνύει ποιο το μήνυμά του. Αλλά για το πώς θα επωφεληθεί ακόμη περισσότερο από την παρουσία του θαυματουργού Ιησού ανάμεσά τους.

Ο Ιησούς πάλι προσπαθεί ξεκινώντας από τα χειροπιαστά να οδηγήσει στα πνευματικά, να τους δώσει να καταλάβουν ότι είναι ο ίδιος εκείνος που δίνει τη ζωή, είναι το ψωμί της ζωής. Ο διάλογος του Ιησού με τους ακροατές, προχωρά, είναι όμορφος, αλλά απαιτητικός και γίνεται όλο και πιο δύσκολος.