Μηνύματα Πίστεως από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου

“Η Κυριακή της Κρίσεως”

  • Σάββατο, 5 Μαρτίου, 2016 - 11:10

“Η ώρα είναι μοναδική και συγκλονιστική. Ο Θεάνθρωπος Κύριος έρχεται μέσα στη θεϊκή του δόξα για να κρίνει την ανθρωπότητα” αναφέρει μεταξύ άλλων το μήνυμα της σημερινής περικοπής που ερμηνεύει η υπεύθυνη των κύκλων μελέτης της Αγίας Γραφής, Αλεξάνδρα Φετουρή, στο πλαίσιο της τρίτης Κυριακής των Απόκρεω, που καλείται και “Κυριακή της Κρίσεως”.

“Πώς θα σχολιάσει κανείς τα μηνύματα της σημερινής Κυριακής. Είναι πάρα πολύ δύσκολα γιατί τα μηνύματα είναι μεταφυσικά και μας μιλούν για την αιωνιότητα. Πώς μπορεί κανείς να εξηγήσει την αιωνιότητα;” σημειώνει στον πρόλογό της η κ. Φετουρή θέτοντας τα παρακάτω ερωτήματα προς όλους τους ανθρώπους:

“Πιστεύετε στο ιερό Ευαγγέλιο; Πιστεύετε ότι το Ευαγγέλιο αναφέρει όλη την αλήθεια του Λόγου του Θεού; Κι αυτός ο Λόγος του Θεού μας δίνει απαντήσεις σε όλα τα υπαρξιακά ερωτήματά μας. Μας γνωρίζει ποιοι είμαστε, από πού ερχόμαστε, που θα κατευθυνθούμε. Αν αυτό δεν μπορούμε να το πιστέψουμε, μένουμε στο σκοτάδι, μένουμε στην αβεβαιότητα. Δεχόμαστε ολόκληρο το Ευαγγέλιο; Δεχόμαστε όλη την αλήθεια της διδασκαλίας του Χριστού; Μήπως διαλέγουμε ορισμένα χωρία από αυτά, τα δεχόμαστε και τα ακολουθούμε; Εάν αυτό το κάνουμε και κάνουμε διαλογή είναι πολύ μεγάλη πλάνη. Δυστυχώς πολλοί από εμάς πιστεύουμε και συμφωνούμε με ορισμένα από το Ευαγγέλιο και τα ακολουθούμε. Όσα όμως δεν μας ενδιαφέρουν τα αγνοούμε παντελώς”.

Και συνεχίζει, λέγοντας τα ακόλουθα: “Πως να χαρακτηρίσει κάποιος αυτή τη νοοτροπία; Νομίζω ότι είναι φρικτή αίρεση και μία τέτοια αντίληψη είναι ανατροπή ολόκληρου του Ευαγγελίου. Οι περισσότεροι από εμάς δεχόμαστε και θαυμάζουμε τη διδασκαλία του Θεού όταν μιλάει για την επίγεια ζωή. Δεν αποδεχόμαστε όλως όταν μιλάει για την αιώνια ζωή. Τη μετά θάνατον ζωή. Ο ίδιος είναι ο διδάσκαλος. Κι όμως παρόλα αυτά εμείς ισχυριζόμαστε ότι είμαστε καλοί και πιστοί Χριστιανοί. Στην ουσία είμαστε νομίζω υλιστές αφού πιστεύουμε ότι η ζωή σταματά στην ταφόπετρα.

Σήμερα όμως, στην περικοπή που θα ακούσουμε, ο Χριστός μιλάει για τα έσχατα. Μιλάει και μας αποκαλύπτει την αλήθεια για την αιώνια ζωή. Κι αυτή την έχει υπογράψει με τη σταυρική του θυσία και το τίμιο αίμα του.

Η σημερινή Κυριακή λέγεται της Κρίσεως. Τί σημαίνει κρίση; Δικαστήριο. Ο Κύριος την παρουσιάζει παραβολικά για να καταλάβουμε όταν θα γίνει η Δευτέρα Παρουσία ότι θα είναι πολύ διαφορετική από την Πρώτη Παρουσία επάνω στη γη, η οποία ήταν πολύ ταπεινή που κανείς δεν την κατάλαβε”.