Μήνυμα Καθολικού Επισκόπου Σύρου για το Πάσχα

  • Τετάρτη, 27 Απριλίου, 2016 - 12:05

Αγαπητοί μου Αδελφοί και Αδελφές, Χριστός Ανέστη! Αλληλούια!

Όλοι εμείς, αυτό το έτος του Έκτακτου Ιωβηλαίου της Ευσπλαχνίας, είμαστε καλεσμένοι να ανακαλύψουμε και πάλι την ευσπλαχνική αγάπη του Θεού πατέρα. Και η Πανήγυρη του Πάσχα αποτελεί την πιο τρανή επιβεβαίωσή της. Η ανοιγμένη πλευρά του Ιησού πάνω στο σταυρό, πληγωμένου και ταπεινωμένου, πηγή της Θεϊκής ευσπλαχνίας, είναι η μεγάλη απόδειξη η οποία μας δόθηκε, για να διαπιστώσουμε «πόσο καλός είναι ο Κύριος» (Ψλ 33). Ο σταυρός, πάνω στον οποίο καρφώθηκε ο Υιός του Θεού, δεν είναι μόνο εργαλείο θανάτου, αλλά και η αρχή της νέας ζωής για κάθε άνθρωπο. Επάνω στο σταυρό ο Ιησούς πήρε επάνω του τις αμαρτίες και τα λάθη μας και μας έδωσε, μέσω της θυσίας του, τη δυνατότητα να γίνουμε νέα δημιουργήματα.

Η ελπίδα των χριστιανών μπροστά στον πόνο και στο κακό, στις διάφορες μορφές που σημαδεύουν την ανθρώπινη ύπαρξή τους, δεν βασίζεται σε λύσεις που δίνει η επιστήμη και η έρευνα, αν και αυτές συμβάλουν κατά πολύ. Για εμάς τους χριστιανούς η ελπίδα μας πηγάζει από το σταυρό του Ιησού. Ζω το Πάσχα, σημαίνει έχω τη βεβαιότητα ότι, μοιραζόμενος με το Χριστό τον ίδιο σταυρό, τον ίδιο θάνατο, θα έχω και την ίδια Ανάσταση και την ίδια Ζωή. Αλλά το Πάσχα μάς ανοίγει μπροστά μας, όσο ποτέ άλλοτε, το ευσπλαχνικό πρόσωπο του Θεού πατέρα, για τον οποίον ο καθένας μας είναι μοναδικός και πολύτιμος στα μάτια του. « Έτσι αποδείχτηκε η αγάπη του Θεού για μας: Απέστειλε τον Υιό του το μονογενή στον κόσμο για να μας χαρίσει τη νέα ζωή, μέσω αυτού» ( 1 Ιω 4,9 ).

Και εμείς καλούμαστε να δώσουμε ζωή γύρω μας, να δώσουμε την αγάπη του Χριστού, να δείξουμε ότι η πίστη μάς κάνει ικανούς να βγούμε από τον εαυτό μας. Πράγματι, σε αυτό συνίστανται και τα έργα της ευσπλαχνίας, πνευματικά και υλικά, που ο Πάπας προτείνει να εξασκούμε ως σημεία ορατά της θεϊκής αγάπης μέσα στον κόσμο. Η αγάπη του Θεού αντανακλάτε στην κοινωνία μας μέσω εκείνων που συντρέχουν τους αδελφούς τους όταν πεινούν και διψούν, όταν βρίσκονται στην αμφιβολία, όταν είναι ασθενείς ή φυλακισμένοι, όταν είναι άστεγοι ή γυμνοί, όταν είναι πονεμένοι και μόνοι. Κανένας δεν αποκλείεται από τη διακριτική και με αγάπη φροντίδα της Εκκλησίας, όπως κανένας δεν αποκλείεται από την αγάπη του Θεού, ο οποίος μας αποκαλύφθηκε πλήρως στο Θάνατο και την Ανάσταση του Υιού Του. Αγαπητοί μου Αδελφοί και Αδελφές, σας καλώ να ζήσετε με χριστιανική χαρά και αγαλλίαση την Ανάσταση του Ιησού Χριστού και με τη σιγουριά στην καρδιά ότι ο Θεός παραμένει πιστός στην αγάπη του για εμάς. Έτσι και εμείς, στηρίζοντας στις ανάγκες τους τούς συνανθρώπους μας, καλούμαστε να γίνουμε « Φιλεύσπλαχνοι όπως ο Πατέρας ».

 

Χριστός Ανέστη. Αληθώς Ανέστη ο Κύριος !!!

 

Ο Επίσκοπός σας

+ Πέτρος